Проф. Пиетрала разказва за проекта на най-мощния лазер в света

НаукаOFFNews Последна промяна на 20 юли 2019 в 00:01 6855 0

Румънският научен център Extreme Light Infrastructure с най-мощният лазер в света.

Немският ядрен физик проф. Норберт Пиетрала, който наскоро посети България, за да му бъде връчено почетното звание „доктор хонорис кауза“ на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ бе любезен да разкаже за някои съвременни насоки във физиката и за участието си в европейския проект Extreme Light Infrastructure, най-мощният лазер в света.

Ако има гама лъчение по-голямо от 1022 keV (фотонът трябва да има по-голяма енергия от сумата на енергиите в покой на електрон и позитрон или  2 × 511 keV - бел. ред.) рутинно се получават двойки в ядрата.

Но в този случай [експеримента Extreme Light Infrastructure] биха се създали позитрон-електронни двойки от вакуума, без партньор в сблъсъка.

Това е само един от мотивите за създаването на ELI, за високо енерегийните лазери. ELI е много повече от това. Това е европейска инфраструктура за наука за много посоки на приложение, където лазерът е само инструмент.

Аз работя в управлението на ELI в Букурещ, но съм и член на международния научно-технологичен комитет на цялото ELI.

Бил съм във всички клонове и редовно, всяка година посещаваме всеки един и наблюдаваме развитието. Създадено е така, че учени по материалознание, химици, биолози, лекари, физици да отидат в тези инфраструктурни центрове в Прага, Будапеща-Сегет, Букурещ и да използват оборудването за своите излседвания като потребители. Така че да осигури лазери, които не можеш да намериш никъде другаде в света, за да правят изследвания във всички различни области.

Аз съм голям оптимист и смятам, че това е една от най-напредналите организации в облъчване на науката и технологиите, беше голяма инвестиция от Европейския съюз.

Има някои проблеми, когато говорим за толкова голям проект. Например 90% се развиха много добре, навреме и в рамките на бюджета, но винаги има проблеми, 10 % от нещата изостават от плана, възлизат на стойност зад бюджета. Това се случва дори да си строите къща.

Съжалявам малко за развитието на системата za гама лъчи (Gamma beam system at ELI-NP) в Букурещ, защото аз предложих тази система. И бях включен в обсъждането, Жерар Мору ме покани през 2009 в Париж - Палезо да представя идеята си за фото-ядрени реакции и веднага се съгласихме, че в ELI трябва да има и производство на гама лъчи от лазерно взаимодействие с релативистки електрони.

Това се включи в Букурещкия клон и има проблем, защото доставчика спря дейността си през 2017 г. и мисля през ноември 2018 г. договорът с този доставчик беше спрян. Така че сега предната седмица се отвори нова процедура за намиране на доставчик на система за гама лъчи, но това ще забави целия проект.

Така че новата дата за завършване на проекта ще бъде 30 юни 2023 г. докато трябваше новата система да бъде готова през 2020 г., а сега ще стане 3 години по-късно, но другите клонове са завършени и работят.

Това е много е важно и за източноевропейските страни. Това им помага, вероятно повече на Румъния, отколкото на Унгария или Чехия, това привлича обратно най-добрите им учени, които могат да работят в топ изследователски център на световно ниво в собствената си страна.

Щеше да е хубаво ако и в България имаше подобно. Днес бях в лазерната лаборатория на проф. Драйшу тук, във ФЗФ на СУ, която е перфектна лазерна лаборатория на нивото на международните стандарти, където провеждат много интересни експерименти.

Може би България не е направила достатъчно усилие, за да стане един от клоновете на ELI. Но все пак смятам, че би било полезно за българската наука, ако участва в румънския клон. Букурещ е достатъчно близо, така че ако някой учен, 1,2,3 пъти годишно посещава центъра за по няколко дни е лесно за организация и да си провеждат там експериментите.

Много скоро близо до вас ще има център на световно ниво. Мисля, че в момента има разговори на общоевропейско ниво за формиране на ELIERC международен консосрциум. Надявам се, че България ще се присъедини и ще допринесе финансово разбира се, но на ниво, съобразено с БВП, но след това да има неограничен достъп до базата. Това, разбира се е базирано на научен подбор, подаване на проекти, които преминват научна оценка и най-добрите получават правото да работят в центъра. Както казах вече, тук не става дума толкова за лазерна физика, а за лазерната инфраструктура. Лазерите са там, построени, не се променят и могат да се използват в други научни направления.

Останалите части от интервюто: 

Могат ли загадките на ядрото на атома да разклатят Стандартния модел? Отговаря проф. Пиетрала

Проф. Норберт Пиетрала за суперсиметрията и загубите на симетрия

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !