29 май 2022
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Проф. Цветана Каменова беше удостоена с Отличителния знак на председателя на БАН

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 19 юли 2016 в 08:00 28450
Снимка: БАН

Акад. Стефан Воденичаров удостои проф. дюн Цветана Каменова с Отличителния знак на Председателя на БАН на церемония, която се състоя на 15-ти юли в сградата на БАН. Наградата се дава като признание за заслугите й в областта на международното публично и частно право и правото на ЕС и на международната защита на правата на човека.

При връчването на отличието акад. Воденичаров припомни, че проф. Каменова е автор, съавтор и редактор на 20 книги и на повече от 100 статии, публикувани в България и в чужбина по проблеми на международното право – частно и публично, европейско право и др. В периода 2006-2009 тя е съдия в международния трибунал за бивша Югославия, избрана от Общото събрание на ООН през месец август 2005 г. в Ню Йорк с гласовете на 157 държави. През 1993-1996 е научен секретар по обществените науки на БАН, а през 2002-2006 е секретар на Общото събрание на БАН.

Проф. Емилия Друмева произнесе слово, в което представи заслугите на проф. Каменова за развитието на Института за държавата и правото, както и за съпричастността й в работата с младите учени в БАН. Тя посочи, че проф. Каменова е член на Американската асоциация по международно право, Изпълнителния комитет на Асоциацията по международно право със седалище в Лондон, председател на Българската асоциация по сравнително право и член на Изпълнителния комитет на Българската асоциация по международно право.

Изнася лекции в престижни университети в чужбина като Университета на Сан Диего; Колумбийския университет в Ню Йорк; Макс Планк Институт в Мюнхен, Австрийската академия във Виена; Университета на баските в Билбао, Университета в Олумец, Университета в Сиена и др.

На церемонията присъстваха зам.-председателят на БАН акад. Дамян Дамянов, гл. научен секретар проф. Евдокия Пашева, чл.-кор. Стефан Хаджитодоров, учени и колеги от Института за държавата и правото.


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.