Прогноза: Кой ще вземе Нобеловата награда за физика 2016

Наука ОFFNews Последна промяна на 03 октомври 2016 в 08:37 3683 0

На 4 октомври Шведската кралска академия на науките ще обяви Нобеловата награда в категорията за физика.

Но Thomson Reuters вече показва традиционно своята прогноза за най-вероятните претенденти. 

Според издателската къща най-категорична заявка за Нобелова награда по физика имат трима физици, свързани с откритието на 2016 - първото експериментално регистриране на гравитационни вълни.

Това са Роналд Древер (Ronald WP Drever), Кип Торн (Kip S.Thorne) и Райнер Вайс (Rainer Weiss) за откритието на гравитационните вълни.

Роналд Древер Кип Торн Райнер Вайс

Райнер Вайс е професор по физика в Масачузетския технологичен институт, Роналд Древер е шотландски физик, специалист в областта на лазерите и Кип Торн е физик, астроном и признат експерт по Обща теория на относителността.

Това, че наградата е много вероятно да я получат точно тези трима физици се подкрепя от факта, че точно те са вече лауреати на три важни награди по физика Breakthrough Prize, награди Кавли и Грубер.

Първото директно регистриране на гравитационни вълни от сливането на две черни дупки бе обявено на 11 февруари на специална пресконференция от учени обсерваторията LIGO (Laser Interferometric Gravitational Observatory), която е плод на международно сътрудничество.

Констатацията е със стандартно отклонение 5.1σ, т.е. вероятността за грешка е около 0.00005%.

Гравитационните вълни са описани в рамките на ОТО от решенията на вълновите уравнения на Айнщайн, представлящи движещи се със скоростта на светлината вълни (смущения) в пространство-времето.


Преброяването на цитатите вкара в кръга на възможните претенденти за Нобелова награда за физикав прогнозата на Thomson Reuters оше два екипа учени.

Претендент е и професор Марвин Коен (Marvin L. Cohen) за изследване на свойствата на твърдите тела, математически методи за изчисляване на техните свойства и особено за метода на псевдопотенциалите.

Професор Марвин Коен (Marvin L. Cohen)  е вече носител на Oliver E. Buckley Prize

Методът на професор Марвин Коен се използва за изчисляване на зонната структура и енергията на електроните в кристалите.

Третата група се състои от претендентите Селсо Гребоджи (Celso Grebogi), Едуард От (Edward Ott) и Джеймс Йорк (James A. Yorke), номинирани за описанието на теорията на управлението на хаотични системи - метод на От–Гребоджи–Йорк (OGY-метод).

Разработаният от тях OGY-метод има широко приложение в изучаване на поведението на хаотични системи в механиката, лазерната физика, радиофизиката, химията, биологията и медицината.

Селсо Гребоджи Едуард От Джеймс Йорк
Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !