Прогноза на Харвард: Периодично социално дистанциране до 2022 година

Ваня Милева Последна промяна на 15 април 2020 в 08:26 19499 0

Кредит Pxhere

Продължителното или периодично социално дистанциране може да се наложи да се прилага до 2022 г., за да се предотврати претоварването на болниците.

Еднократното блокиране няма да спре новия коронавирус и може да се наложат многократни периоди на социално дистанциране и през 2022 г., за да се предотврати претовареността на болниците, съобщиха от учени от Харвард, които моделираха траекторията на пандемията.

Изследването излиза, когато САЩ достигат пика на случаите на COVID-19 и предвиждат евентуално облекчаване на строгите мерки за блокиране. Проучването разглежда капацитета за Съединените щати, а не за България, но подобни резултати може да се приложат навсякъде.

Компютърната симулация на екипа от Харвард, публикувана в статия в списание Science, предполага, че COVID-19 ще стане сезонен като другите сродни с него коронавируси, които причиняват обикновената настинка и се предават по-интензивно през по-студените месеци.

Но остават много неизвестни, включително нивото на имунитет, придобит от предишно заразяване и колко дълго трае този имунитет, коментират авторите.

„Установихме, че еднократните мерки за социално дистанциране вероятно са недостатъчни за поддържане на честотата на случаите на SARS-CoV-2 в рамките на капацитета на леглата за интензивни грижи в Съединените щати“, отбелязва водещият автор Стивън Кислър (Stephen Kissler) пред репортери.

„Това, което изглежда е необходимо при липса на други видове лечение, е периоди на последователно социално дистанциране“, добави той.

Ще бъдат необходими много вирусни тестове, за да се определи кога са преминати праговете за повторно задействане на дистанцирането, пишат авторите.

Продължителността и интензивността на ограниченията могат да бъдат облекчени, когато станат достъпни ефективни терапии и ваксини. Но докато ги няма, дистанцирането би позволило на болниците да увеличат капацитета си за обслужване на тежките случаи, за да се справят с пика, който би възникнал при облекчаване на мерките.

Колко дълго и често ще се случват тези периоди на социално дистанциране при различни допускания (базирани на данни от САЩ), е показано на графиките по-долу, взети от статията.

Тези графики показват разпространението на вируса (черните криви) и критичните случаи (червените криви) при периодично социално дистанциране (щтрихованите сини области). Първата и третата графика са без сезонни форсировки; втората и четвъртата със сезонни форсировки. Капацитетът на  интензивните отделения е изобразен от плътните хоризонтални черни линии; първите две графики са сценариите с текущия капацитет за интензивни грижи в САЩ, а третата и четвъртата графики са сценариите с удвояване на текущия капацитет за критична помощ. Максималната стойност на базовото число на репродукция е 2 през зимата, а за сезонните сценарии е 1,4 през лятото. Графиките са е от статията Social distancing strategies for curbing the COVID-19 epidemic от Kissler et al. 

„Като позволяват периоди на предаване, които достигат по-голямо разпространение, отколкото би било възможно по друг начин, те позволяват ускорено придобиване на стаден имунитет“, заявява съавторът Марк Липшич (Marc Lipsitch).

И обратното, прекаленото социално дистанциране без прекъсвне може да се отрази негативно. Според един от моделните сценарии „социалното дистанциране е толкова ефективно, че практически не се изгражда имунитет на населението“, се казва в документа, следователно е необходим периодичен подход.

Авторите признават, че основният недостатък на техния модел е оскъдната информация в момента за това колко силен е имунитетът на заразените и колко дълго трае.

Понастоящем най-добрите предположения, основаващи се на други близки коронавируси, са, че той ще придаде някакъв имунитет за около една година. Може да има и кръстосан защитен имунитет срещу COVID-19, ако човек е бил заразен от друг коронавирус, например причиняващ настинка.

Едно нещо обаче е почти сигурно: вирусът е тук и ще остане. Екипът заяви, че е много малко вероятно имунитетът да бъде достатъчно силен и да продължи достатъчно дълго, че COVID-19 ще изчезне след първоначалната вълна, какъвто бе случаят с избухването на SARS през 2002-2003 г.

Тестовете за антитела (приложени по-масово у нас за служителите на МВР и жителите на Банско), които търсят дали човек е бил инфектиран по-рано, ще бъдат от решаващо значение при отговорите на тези жизненоважни въпроси за имунитета, но ваксината остава най-доброто оръжие.

Справка: 

Projecting the transmission dynamics of SARS-CoV-2 through the postpandemic period, Stephen M. Kissler et al. Science 14 Apr 2020, DOI: 10.1126/science.abb5793

Източник:

Harvard Study Says We Could Need Bouts of Social Distancing Until 2022, sciencealert

How can maths fight a pandemic?, Marianne Freiberger, Plus magazine

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !