Програма на "Нощта на учените"

British council Последна промяна на 25 септември 2018 в 13:01 6400 0

Кредит British council

На 28 септември България отново ще участва в Европейската нощ на учените, заедно със стотици градове от целия континент.

Програмата е по-богата и включва огромен брой събития, които ще се проведат на над 50 места в цялата страна – в градове, села и местности, на борда на кораб и дори във влак.

Тази година участие в "Нощта на учените" ще вземе нашият сътрудник Антон Оруш с разказа си за първия български самолет.

КОГА 28 септември (петък) 2018
КЪДЕ София, Благоевград, Бургас, Варна, Габрово, Община Долна Митрополия, Плевен, Пловдив, Рожен, Русе, Сливен, Стара Загора, Теснолинейка Септември-Добринище
КАК вход свободен

Програма в София

Античен комплекс "Сердика"
Под стъкления купол на Ларгото между МС и Президентството

18:00 – 18:30 Официално откриване 

Официално откриване на „Европейска нощ на учените 2018“ и обявяване на победителите в конкурсите: REFRESH VIDEO, REFRESH VOICES, REFRESH GIRLS и REFRESH TOUCH.

18:30 – 22:00 Магия REFRESH: Щандове с експерименти, демонстрации и опити 

  • В годината на „София – европейска столица на спорта 2018“, Академия „РОБОТИКА“ ще покаже на най-малките своите спортуващи роботи, които правят лицеви опори, плуват и се забавляват.
  • Български географски портал „Географ БГ“ кани деца и родители на демонстрации с географски карти, компаси, вкаменелости и пъзели.
  • Детски Научен Клас (ДНК) се включва с научно приключение с изригващи сапунени експлозии, облаци от течен азот, научни желета, инста желирани червеи и още куп изненади. 
  • Ентусиастите от Drone ARENA ще „полетят“ и обещават демонстрации, които ще бъдат интересни както за начинаещи, така и за напреднали дрон пилоти.
  • На щанда на Музейко, децата ще се докоснат до любими научни експерименти: мързеливия водолаз, експерименти с енерджистик, тайните на статичното електричество, Давид срещу Голиат: ховъркрафт и други балони, цветно мляко и как да го почистим.
  • SoftUni Kids ще предложат на малчуганите да свирят на банани, да играят на игри с платката Micro:bit и чрез микроконтролера Digital SandBox да тестват скоростта на своята реакция.
  • Осмокласниците от 73. СУ „Владислав Граматик“ ви предизвикват на математически главоблъсканици с триъгълника на Паскал и пирамидите на Сиерпински.
  • Децата от студия „Млад художник“ ще запретнат ръкави, за да изработят интерактивни декоративни играчки от приложими материали и ще покажат как се прави спортна игра, мъфин медал и 3D молекула по 2D модел.
  • Д-р Албена Даскалова от Института по електроника - БАН и стипендиант по програмата „Мария Склодовска-Кюри“ ще направи демонстрации на хидрофобна повърхност, като ползва листа на лотос и цвят на роза, и ще покаже образци на 3Д принтирани импланти.
  • Проф. Тони Чехларова от Института по математика и информатика - БАН ще представи модели на математическо домино. 
  • Молекулните компютри могат да бъдат помощници на лекарите в екстремни условия, като епидемии или биотероризъм. Доц. Николай Георгиев от Химикотехнологичния и металургичен университет и носител на наградата за наука „Питагор“ 2013 ще покаже ефекта на работа на молекулното устройство и приложението за бърз скрининг на медицински състояния, при които анализът не се провежда от лекар.
  • Сдружението на геоморфолозите ще разкажат за релефа на България и какви картни материали, инструменти, екипировка и устройства се ползват при теренни изследвания; каква е разликата между геоморфоложка и топографска карта и как се използва компас за ориентиране по карта.
  • Колекционерът на стара българска техника и създател на Sandacite.BG - сайтът за история на българската техника Антон Оруш ще ни запознае с експонати на български ски от 50-те години на миналия век и ще ни убеди в постиженията на българската научна мисъл.
  • В Европейския кът посетителите ще се запознаят с информация за проекти, финансирани от Европейската комисия, включително стипендиите „Мария Склодовска-Кюри“, и с EURAXESS – паневропейска мрежа, създадена от Европейската комисия за подкрепа на кариерното развитие и мобилността на учените и насърчаване на научното сътрудничество между Европа и света.

Наука в града REFRESH: Серия от лекции и дискусии

18:30 – 19:00 Зоопаркът като поле за научни изследвания 
Екологът Катерина Зарева-Симеонова ще разкаже за образователните, научни и природозащитни дейности на Зоологическа градина - София и за животинските видове, включени в тези проекти.

19:00 – 19:30 Слънчево затъмнение
Видео връзка с д-р Никола Петров от Националната астрономическа обсерватория „Рожен“, който ще представи феномена „слънчево затъмнение“, наблюденията на слънчеви затъмнения на българските научноизследователски експедиции и техните предстоящи наблюдателни задачи.

19:30 – 20:00 Бърза помощ от Космоса 
Какви са предизвикателствата пред геонауките за извършване на наблюдения, анализи и прогнози на рискови природни процеси? Как резултатите помагат за намаляване на риска от природни бедствия и адаптиране към глобалните изменения? Кои са основните природни процеси, предизвикващи бедствия? Как членството на България в международната неправителствена организация „Група за наблюдения на Земята“ (Group on Earth Observations, GEO) допринася за оптималното използване на наблюденията на Земята? Разказва доц. д-р инж. Любка Пашова от Националния институт по геофизика, геодезия и география - БАН.

20:00 – 20:30 Обучение по наблюдение на Земята от Космоса – източници, програми, проекти 
Наблюденията на Земята от Космоса навлязоха в ежедневието – от  прогнозата за времето, през определянето на местоположението с GPS в смартфоните и на транспортните средства, до контрола на субсидиите за земеделските стопани. Доц. д-р Лъчезар Филчев от Института за космически изследвания и технологии - БАН ще ни запознае със свободните източници на информация (курсове, програми, обучителни материали и софтуер) за крайния потребител както на български, така и на английски език и с дейността на „Коперник Академия“, чиято цел е да популяризира наблюдението на Земята.

20:30 – 21:00 Първият български самолет и авиоконструкторът Асен Йорданов
Антон Оруш, колекционер на стара българска техника и създател на Sandacite.BG - сайтът за история на българската техника, ни превежда през вълнуващата история на първия български самолет „Експрес“ („Йорданов 1“) и неговия конструктор Асен Йорданов. Ще проследим грабващата история от сглобяването на аероплана през 1915 г., през емигрирането на Йорданов в САЩ, където създава фирмата Jordanoff Aviation Company, до приноса му в самолетите Boeing и признанието на космонавта Нийл Армстронг: „От него както аз, така и всички американски летци, сме се учили на авиация“. 

Събития се организират също в:

Медицински университет София

Медицински факултет МУ-София 
ул.“Здраве“ 2

17:00 - 18:00 Наука в града REFRESH: Нашето наследство. Тайните на гените и как да стигнем до тях?

Кратки презентации на тема геномика от водещи учени, преподаватели и млади учени от Центъра по Молекулна медицина в Медицинския факултет в  МУ-София. Представяне на резултати от национални и международни проекти на Медицинския факултет на МУ-София. Викторина с участниците.

18:00 - 20:00 Лаборатория REFRESH: Гените 

Обиколка и демонстрации на техники от млади учени, в лабораториите по геномика, следващо поколение секвениране, микрочипов анализ, метаболомика, анализ на биоактивни вещества, протеомика и клетъчни култури.

20:00 - 20:30 REFRESH кафене: Биобанките – най-добрата инвестиция за нашето бъдеще 

Какво представляват биобанките? Ролята на биобанкирането за персонализираната медицина и популационните проучвания. Готови ли сме за биобанкиране и изследване на стволови клетки? Етични предизвикателства. Дискусия с участието на водещи учени, студенти и гости.

20:30 - 21:00 REFRESH кафене: Допингът – вчера, днес и утре

Студенти по медицина разказват за историята, употребата и последствията от употребата на допинг.

Технически университет - София

Технически университет - София ще отвори врати в един от основните си факултети – Машинно-технологичен факултет (МТФ) и няколко негови лаборатории, в които е инсталирано високотехнологично оборудване, с помощта на което се извършва научноизследователска и развойна дейност. Паралелно с отворените врати, ще се проведат научни кафенета и демонстрации с участието на учени в инженерните, техническите и природните науки. 

Конферентна зала на МТФ, бл. 3, зала 3201

17:00 Наука в града REFRESH: Официално откриване

Откриване на „Европейска нощ на учените 2018“ в ТУ-София.

17:15 - 18:15 REFRESH кафене: Киберсигурност в съвременния технологичен свят

Доц. д-р инж. Александър Цокев е сред водещите специалисти по киберсигурност в България и е основоположник на ново направление в учебната и научноизследователската и развойна дейност на Машинно-технологичния факултет на ТУ-София, свързано с информационните технологии в индустрията и индустриалните информационни системи. В рамките на научното кафене ще бъде обсъдена актуалната тематика за сигурността при информационните и комуникационни системи. Модератор: доц. д-р инж. Александър Цокев.

18:30 - 19:30 REFRESH кафене: Индустрия 4.0 и технологичното развитие 

Научна дискусия, в която участниците ще разгледат защо ангажираността с отговорни научни изследвания и иновации е толкова важна. Основен фокус ще бъде стремежът на съвременния свят да създаде рамка за дигитализация на индустрията, навлизането на информационните технологии в промишлеността и трансформацията в индустрията. Модератор: доц. д-р инж. Константин Камберов.

19:45 - 20:15 REFRESH кафене: Мобилност – учен на път и връзката между науката и пътешествията 

Представяне на личен опит от мобилността, която предлага програмата „Мария-Склодовска Кюри“ – важен фактор за успеха на учените, които искат да работят и живеят в родината си. Своят опит ще споделят стипендиантите на програмата доц. д-р Лидия Гълъбова и д-р Божидар Стефанов. 

20:15 - 21:00 Наука в града REFRESH: Докторантска сесия 

Представяне на реализирани проекти и резултати от работата на докторанти от ТУ-София.

Лаборатории в Машинно-технологичния факултет

17:15 - 21:00 Лаборатория REFRESH: Отворени врати в лабораториите на МТФ 

  • Лаборатория „Дигитално изграждане на импланти“

Ще се проведат кратки дискусии и демонстрации от млади изследователи. Посетителите ще имат възможност да се запознаят с оборудването и с екипа, който стои зад лабораторията, развиваща дейност в областта на дигиталното изграждане на персонализирани костни и зъбни импланти. Ще бъдат показани резултати, намерили вече приложение в клиничната практика.

  • Лаборатория „Виртуална реалност“

Гостите ще могат да разгледат оборудването на лабораторията, да се запознаят с екипа и да научат повече за извършваните научноизследователски дейности и получените резултати.

  • Лаборатории „CAD/CAM/CAE в индустрията“ и „Бързо прототипиране“

Посетителите ще имат възможност да се запознаят с оборудването на лабораторията и екипа, който развива научноизследова¬телска и развойна дейност в областите: индустриални технологии, машиностроене, инженеринг и консултации за развитие и усъвършенстване на нови продукти, тяхното прототипиране и индустриализиране. Ще бъдат представени дейностите в направленията:

  • концептуален дизайн;
  • изготвяне на 3D модели и конструктивна документация;
  • структурни анализи и оптимизация;
  • кинематични и динамични анализи;
  • разработване на PDM софтуер;
  • бързо изготвяне на прототипи и формообразуващи инструменти.
  • Лаборатория „Индустриални информационни системи“

Гостите ще се запознаят с оборудването на лабораторията и екипа, който развива научноизследователска и развойна дейност в областите: информационни технологии в индустрията, индустриални информационни системи, киберсигурност, IoT.

  • Лаборатория „Трибология“

Запознаване с оборудването на лабораторията и екипа, който развива научноизследователска и развойна дейност в областта на трибологията.

  • Лаборатория „Микро електромеханични системи (МЕМС)“

Среща с екипа, развиващ научноизследователска и развойна дейност в областта на МЕМС и запознаване с оборудването на лабораторията, което включва система за вибрационни изпитания на МЕМС – вибриращи маси, функционален генератор, усилвател и лазерен доплеров виброметър. Създадени са стендове за изпитания на умни материали и изследване на основните енергийни преобразувания.

Минно-геоложки университет „Св. Иван Рилски“

17:00 - 18:30 Лаборатория REFRESH: Нощ на химика

Потопете се във вълшебния свят на химията, научете тайните на алхимиците, вижте впечатляващи експерименти. Събитието ще се състои в градинката пред Ректората на МГУ „Св. Иван Рилски“.

17:00 - 18:30 Магия REFRESH: Демонстрация на ефектни експлозии

Пиротехниката е зрелищно съчетание на наука, изкуство и мъничко… МАГИЯ! Подгответе се за истинско пиротехническо шоу в двора на университета. Имитационни взривявания на заряди върху различни модели. Безопасна демонстрация на въздействието на взрива с помощта на специални ефекти. Един интересен паралел между работата с промишлени експлозиви в минерално-суровинната индустрия, специалните ефекти във филмопроизводството и шоу-пиротехниката. 

17:00 - 18:30 Наука в града REFRESH: Геофизични приключения

България е страна изключително богата на полезни изкопаеми. Откриването на тези исторически и природни богатства е интересен и увлекателен процес, при който геофизичните методи могат бързо и лесно да дадат насока за местоположението на полезните изкопаеми. 

В градинките пред и около МГУ „Св. Иван Рилски“ ще бъдат скрити съкровища, които младите откриватели ще трябва да открият с помощта на специална геофизична апаратура (металдетектор, георадар, магнитометър и други). Надпреварата в търсене на съкровища ще бъде наблюдавана и с помощта на дрон.

17:00 - 18:30 Лаборатория REFRESH: Гео павилион демонстрации

Градината пред Ректората на МГУ „Св. Иван Рилски“ ще е сцена на демонстрации на най-съвременните геотехнологии за създаване на 3D карти и модели, прецизно GPS измерване със свръхвисока точност, наблюдения на Земята от Космоса, изграждане на подземни галерии за добив на подземни природни богатства и други.

17:00 - 18:00 Магия REFRESH: Гео павилион

Доц. д-р Аспарух Камбуров от „MasterChef“ ви кани на благотворителен базар в гео павилиона в двора на университета с демонстрации на захарни геоди и други геокулинарни изкушения. Събитието ще е достъпно и чрез онлайн стрийминг.

17:00 - 20:00 Лаборатория REFRESH: Нощ с науки за Земята

България е геоложки музей на открито. На малката й територия се разкриват всички разновидности на магмените, седиментните и метаморфните скали с възраст от Протерозоя до днес. Музеят по геология и палеонтология при МГУ „Св. Иван Рилски“ е събрал част от това разнообразие, включително вкаменелости от отдавна изчезнали видове и родове, артефакти от глобални катастрофи и богато илюстрирани витрини с безброй образци от всички континенти на света. Докоснете се до необятната история на Земята, пълна с интересни и невероятни събития.

17:00 - 18:30 Наука в града REFRESH: Чудесата на физиката

Любопитни ли сте как „работи“ светът около вас? Приложете знанията си за физичните закони и явления, за да обясните принципа на действие на уредите и устройствата, които учените от МГУ ще демонстрират в градинката пред Ректората на университета.

17:00 - 18:30 Магия REFRESH: Професия газов инженер

Демонстрация на газова горелка с пламък във формата на цвете за символизиране на екогоривото. Възобновяемите и невъзобновяемите източници на енергия – заедно за една по-добра планета. Демонстрация на производство на енергия от възобновяеми източници - фотоволтаици и горивни клетки.

17:00 - 18:00 Наука в града REFRESH: Виртуален музей на геодезическите инструменти

С помощта на мобилно приложение за добавена реалност (за Android и iOS), познатият университетски двор ще се превърне във виртуален музей на геодезическите инструменти. 

17:00 - 18:30 Лаборатория REFRESH: Живата енергия

Може ли енергията от биогоривни клетки да бъде енергията на бъдещето? Никой не се наема с такива смели прогнози, но справка в SCOPUS показва, че за последните 15 години усилията на учените в развитието на тази технология са най-интензивните. Научете повече от доц. д-р Анатолий Ангелов, гл. ас. д-р Росен Иванов, гл. ас. д-р Катерина Николова, гл. ас. д-р Петя Генова и докторант Марта Лечева от катедра „Инженерна геоекология" в градинката пред МГУ „Св. Иван Рилски“.

18:30 - 20:00 Магия REFRESH: Научно казино „Кристал“

Заложете на знанията си за скалите, минералите и географията в научното казино на доц. д-р Аспарух Камбуров и гл.ас. д-р Таня Славова от МГУ „Св. Иван Рилски“ и д-р Петко Петков от Национален музей „Земята и хората“. Завъртането на глобуса с интерактивна дъска и на истинска рулетка ще донесат награди на онези, които докажат знанията си по минералогия и география. Научно казино „Кристал“ ще се състои в музея на ет. 1 в Геологопроучвателния факултет.

 

Химикотехнологичен и металургичен университет

16:00 - 20:00 Лаборатория REFRESH: Нощ в изследователските лабораториите на ХТМУ

  • Възобновяеми енергии и материали на бъдещето

Сграда А,  Център по Водородни технологии

Гостите ще се докоснат до изследователска апаратура от последно поколение, ще научат повече за зелените технологии и възобновяемите енергийни източници и ще управляват реални инсталации за производство, съхранение и приложение на водород за генериране на чиста електроенергия в горивни клетки.

  • Биотехнологичен подход за синтез на цефалексин – най-предписваният антибиотик в медицинската практика

Сграда А, фоайе зала 201

Демонстриране на синтез на антибиотици с използване на микроорганизми. Участниците ще наблюдават получаване на цефалексин във ферментатор в лабораторни условия. Процесът изцяло съответства на получаване на антибиотици във фармацевтичните предприятия.

  • Изследвания на антични стъкла, керамики и мазилки

Сграда А, Катедра „Технология на силикатите“

За да се съхранят и реставрират археологически, исторически и културни забележителности е необходимо да бъдат изследвани и идентифицирани материалите, от които са изградени. Научете каква информация могат да ни дадат тези анализи. Защо е важно от какво и как е изграден даден материал? Как изглеждат материалите, наблюдавани през оптичен микроскоп? А през електронен? На тези и още много въпроси можем да потърсим отговор заедно.

  • Да превърнем растителните отпадъци от градината в полезен продукт

Сграда А, фоайе зала 301

Ще бъде демонстриран лесен и ефективен метод за компостиране на растителни отпадъци, който затваря цикъла на поддръжка на градината, с получаване на почвен подобрител.

Национална спортна академия „Васил Левски“

16:30 - 17:40 Наука в града REFRESH: Официално откриване 

Официално откриване на „Европейска нощ на учените 2018“ в НСА „Васил Левски“ със съпровождащ спектакъл.

17:40 - 19:00 Наука в града REFRESH: Наука и спорт 

Научната част от програмата на НСА „Васил Левски“ включва следните презентации:  

  • 17:40 - 18:00 Международни измерения на физическата активност – доц. Стефка Джобова;
  • 18:00 - 18:20 Мотивация за спорт в училище, проблеми и предизвикателства  – проф. Татяна Янчева;
  • 18:20 - 18:40 Здравословно хранене – проф. Диана Димитрова;
  • 18:40 - 19:00 Съвременни технологични средства за обезпечаване на научно-приложна дейност в спорта – ас. Олег Христов.

19:00 - 21:00 Магия REFRESH: Наука и спорт на терен

Гостите ще имат възможност да се включат в спортна активност по избор и да научат повече за научната апаратура за изследвания в НСА. В тъмната част на денонощието ще видят флашмоб, в който участниците ще светят чрез фосфоресциращи гривни и пръчки и ще изпълняват осморка от основна гимнастика с музика.

Астрономическа обсерватория на Софийския университет

Астрономическа обсерватория на Софийския университет 
Борисова градина

18:00 - 22:00 Магия REFRESH: София поглежда към звездите

Представяне на дейността на катедра „Астрономия“ на Физическия факултет на СУ „Св. Климент Охридски“ и откритията на българските астрономи, работещи в нея, чрез разнообразни научнопопулярни лекции. Астрономически наблюдения (при ясно време) на интересни обекти от звездното небе с най-стария действащ телескоп на постоянен фундамент в България.

Институт за етнология и фолклористика с Етнографски музей - БАН

Институт за етнология и фолклористика с Етнографски музей - БАН 
пл. "Александър I" 1

18:00 - 19:00 Наука в града REFRESH: Представяне на сп. „Българска етнология“

Зала 11 (експозиция, ет. 2)

Списание „Българска етнология“ е форум за обсъждане на актуални исторически и съвременни теми и за представяне на нови подходи в широкото поле на етнологията, антропологията, фолклористиката, културологията, историята на културата и музеологията. Своя опит ще споделят млади учени, чиито дебют като автори е бил на страниците на списанието, а гл.ас. д-р Ива Кюркчиева ще говори за етнология на футбола, превърнала се в тема на брой на списанието.

18:00 - 19:00 Наука в града REFRESH: Вписване в световните листи на ЮНЕСКО на нематериалното културно наследство

Зала 19 (фоайе, ет. 2)

България има седем вписвания в световните листи на ЮНЕСКО на нематериалното културно наследство. Документацията на шест от тях е изготвена от учени от Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей при БАН. С примери от работата по досието за Чипровските килими ще бъде представена ролята на учения експерт в този процес – от теренното изследване и изследователските анализи през познанието на изискванията на световната организация до подготовката на успешна кандидатура. С това обаче работата на учения не приключва – какво се случва с вписания вече елемент – това привлича сега интереса му? 

19:00 - 20:00 Магия REFRESH: Какво работи етномузикологът или как се записва и изследва музикален фолклор

Зала 19 (фоайе, ет. 2)

Малцина знаят какви са начините, по които се събира традиционна музика в България и на Балканите с цел архивиране, съхраняване и изучаване; как се пътува, обикаля и контактува с хора, за да се издирят носители на фолклорното знание, които да бъдат записани. Доц. Веселка Тончева ще ни запознае с начините за записване във времето и чрез музикални примери и илюстрации ще ни въведе в подходите за слушане и разпознаване на различни неравноделни ритми, типични за българската фолклорна музика, и песенни мелодии от различни региони на България. 

19:00 - 20:00 Наука в града REFRESH: Представяне на сп. „Български фолклор“

Зала 11 (експозиция, ет. 2)

Редакционната колегия на сп. „Български фолклор“ ще представи 40-годишната история на списанието, което е единственото академично издание по въпросите на фолклора и неговото изучаване. Посетителите ще се запознаят с процеса на създаване на научно списание – от постъпването на авторските ръкописи до книжните тела – и да се срещнат със съставители на тематични броеве по научна проблематика.

20:00 - 21:00 Магия REFRESH: „Златната ябълка“ – приключенски екшън сериал и фолклор

Зала 19 (фоайе, ет. 2)

Заради географското си разположение, източноевропейската митология и фолклор умело смесват влияния от азиатските номади, Ориента, древна Гърция, тракийската и европейската славянска култура. Резултатът е нещо съвсем ново и интересно, но все пак европейско. Приключенският екшън сериал „Златната ябълка“ разчита значително на тези екзотични елементи за изграждане на своя визуален стил и за представяне на света – елементи, с които гостите ще могат да се запознаят.

20:00 - 21:00 Наука в града REFRESH: Българите в Бесарабия

Зала 11 (експозиция, ет. 2)

В Приазовието, Крим, Северен Кавказ, Урал, Казахстан, Средна Азия и далечния север има българи. Най-близо до днешните държавни граници на България са бесарабските и таврийски българи, но познаваме ли достатъчно добре българите отсам Дунав? Вече от 15 години ИЕФЕМ-БАН организира експедиции сред българите в Бесарабия, а настоящата презентация ще представи някои от по-важните и интересни за по-широката общественост резултати от тези проучвания. 

21:00 - 22:00 REFRESH кафене: (Без)граници

Зала 11 (експозиция, ет.2)

Ерик Волф казва за антропологията, че е „най-хуманистичната от науките и най-научната в хуманистиката“. Kакво обаче прави една наука такава и какво прави човешките истории наука? Ще говорим за границите в човешкия свят преди мигрантската криза от 2015 г. и след нея. За границите като процес, подлаган на непрекъсната ре-дефиниция от хората, които ги „обживяват“.

АгроБиоИнститут - ССА

АгроБиоИнститут - ССА 
бул. "Драган Цанков" 8

17:00 - 24:00 Наука в града REFRESH: Забавна биология 

Презентации, опитни постановки и демонстрации от учени от АгроБиоИнститут,  други институти на Селскостопанската академия и Биологическия факултет на СУ „Св. Климент Охридски“.

17:00 - 21:00 Магия REFRESH: Арт-студио за най-малките 

Изработване на картички, рисунки и апликации, с които най-малките посетители да развихрят въображението си и да представят своето виждане за природата, науката и спорта.

17:00 - 24:00 Наука в града REFRESH: Изложба

Изложба на рисунки, есета, снимки и видеа, участващи в конкурсите на „Европейска нощ на учените 2018“.

19:00 - 20:00 REFRESH кафене: Научно наследство и традиции. Наука, иновации и бъдеще

Научно кафене с модератор проф.Иван Атанасов и участници учени, които ще дискутират по темата за научното наследство, традициите, иновациите и бъдещето. 

20:30 Наука в града REFRESH: Церемония по награждаване

Награждаване на победителите и връчване на сертификати на участниците в конкурсите на „Европейска нощ на учените 2018“.

21:00 Наука в града REFRESH: Научна викторина

Забавна научна викторина за най-любознателните.

Детски екостационар „Бели брези“

Детски екостационар "Бели брези"
Природен парк "Витоша" (мястото е достъпно и с автомобил)

14:00 - 15:30 Наука в града REFRESH: На Витоша 

Презентации за интересното и важното в планината от ДПП „Витоша“:

  • Заслон 2050 – арх. Андреа Момерин разказва за съдействието на Природен парк „Витоша“ и ентусиазма и труда на доброволците за изграждането на „Заслон 2050“. Планинското съоръжение ще има панели за собствено захранване, безжичен интернет и високи технологии, подчинени на основната му функция – да пази и спасява живот в суровите планински условия. 
  • Иновации в изследване на бозайниците на Витоша – д-р Никола Дойкин разказва за използването на фотокапани, GPS нашийници за установяване на индивидуалните територии, нощни активности и предпочитани местообитания на животните.
  • Какво крият торфищата на Витоша? – Десислава Гюрова разказва за тяхното създаване, уникални характеристики и разпространението им на Витоша.
  • Проект „Торбалан“ – Боян Пресолски от „Българска организация на хижите с обсервация“с приказка за Торбалан, който учи децата да събират боклуци и да се радват на чиста природа.

15:30 - 19:00 Магия REFRESH: Отворени врати в музея

В Музея на совите ще можете да научите за 10-те вида сови, които се срещат в България. 

16:00 Магия REFRESH: Поход на Витоша

Посещение на Торфената алея на Офелиите.

16:30 (само при хубаво време) Магия REFRESH: Поход на Витоша

При хубаво време в 16:30 часа ще се проведе поход от х. Кумата до „Заслон 2050“, в местност „Три кладенци“ (около 1 час и 30 минути) по пътеката за Черни връх, а подготвени ентусиасти ще могат да останат до тъмно, за да тестват възможностите на Заслона.

София Тех Парк

Наука в града REFRESH: София Тех Парк 

В рамките на „Европейска нощ на учените 2018“, учените в лабораториите на София Тех Парк ще проведат серия от презентации в своята научна област. Ето пълен списък с презентациите, началния им час и лабораториите, където ще се проведат:

18:00 Лаборатория „Инвитро“. Тема: „Патогенни бактерии и нови предизвикателства в микробиологията на 21-ви век“. Представя: Виолета Вълчева.  

18:30 Лаборатория „Високопроизводителни изчисления“. Тема: „Интелигентността е на ход. Надеждата е в HPC (високопроизводителни изчисления) да решат проблемите с големите обеми от данни (Big Data)“. Представя: проф. дфн Ана Пройкова.

19:00 Лаборатория „БиоИнфоТех“. Тема: „Преоткрийте живота (представяне на най-новите средства за генетичен анализ)“. Представя: гл.ас. д-р инж. Борис Киров.

19:30 Лаборатория „3D креативност и бързо прототипиране“. Тема: „Direct metal deposition – Директно изграждане от метал“. Представя: д-р Явор Софронов.          

20:00 Лаборатория „Киберсигурност“. Тема: „Киберсигурност: съвети за ежедневна безопасност“. Представя: Мартин Георгиев.           

20:30 Лаборатория „Виртуална реалност“. Тема: „Разработка на приложения за разширена реалност (AR)“. Представят: Спас Калинов, Симеон Черногорски, Светлин Йорданов и Неда Красимирова.

21:00 Микро Нано Лаб. Тема: „Микро и нано устройства от последно поколение“. Представя: Георги Ангелов.            

21:30 Лаборатория „Изкуствен интелект и CAD системи“. Тема:  „Невромаркетинг – съвременен и новаторски метод за оценка на рекламно и медийно съдържание“. Представя: доц. Георги Ценов.   

17:30 - 22:30 Лаборатория REFRESH: Нощ на отворени врати 

За поредна година, в рамките на Европейска нощ на учените, София Тех Парк отваря вратите на своите лаборатории. Ето кратко описание на дейностите, които ще можете да видите:

Комплекс Биофарма (3 лаборатории): in vitro: протониране и депротониране на антоцианини и промяна в цвета им в зависимост от pH; плътностен градиент; in vitro гъби и растения.

Лаборатория „БиоИнфоТех“: създаване и анализиране на бази данни, които съдържат биологична информация. 

Лаборатория „3D креативност и бързо прототипиране“: прототипи и 3D сканиране.

Лаборатория „Киберсигурност“: демонстрации на стандартни похвати на атакуващи, които могат да компрометират персоналната ни киберсигурност, както и лекотата, с която подобни злонамерени инструменти могат да бъдат насочени към нас.

Лаборатория „Виртуална реалност“: приложения за разширена реалност – използване на разпознаване на изображения и SLAM (Simultaneous Localization and Mapping). Приложения за виртуална реалност – използване на Leap Motion контролер за естествено взаимодействие с виртуалната среда.

Лаборатория „Високопроизводителни изчисления“:  научни изследвания на комплексни системи в областта на физиката, биофизиката, медицинската физика и разработването на нови информационни продукти.

Лаборатория „Изкуствен интелект и CAD системи“: роботика, дронове, deep learning и ЕЕГ.

Национален природонаучен музей при БАН

17:30 - 22:00 Наука в града REFRESH: Тайни в музея

Имало ли е динозаври в България? Как дишат реките? Колко вида прилепи живеят в България и има ли вампири сред тях? Какви са били древните ловци по нашите земи? С велосипед през Африка: как се изминават 12 000 км на колело от Кайро до Кейптаун – среща с Ния Тошкова, която ще ни представи фотоизложбата си и ще ни отведе на едно нестандартно сафари. Това са само някои от въпросите, чиито отговори ще търсим заедно с учените от НПМ-БАН, както и ще научим кои са най-новите постижения и резултатите от техните научни изследвания.

18:30 - 21:00 Магия REFRESH: Зелена енергия и роботи

Зала „РИБИ“ 

Образователен център „Технократи“, НПМ-БАН и Британски съвет ви канят на изследователска вечер, посветена на новите технологии, водородните коли и възобновяемите енергийни източници. Ще говорим за глобалното затопляне и парниковия ефект; ще разкажем за видовете зелена енергия и техните предимства и недостатъци. Заедно ще се забавляваме с действащи модели на водородни двигатели. Събитието е подходящо за обща аудитория – деца и родители.

 

Национален политехнически музей

18:00 - 21:00 Наука в града REFRESH: Нощ на отворени врати

Приказка без край в Европейска нощ на учените и културно наследство в музея. Свободен достъп до експозицията в Националния политехнически музей и дискусии с музейните специалисти

Музейко

17:00 - 19:00 Магия REFRESH: Среща със създателите на първия български сателит ENDUROSAT

В Детския научен център ще се проведе среща между деца и инженерите от ENDUROSAT. Срещатa ще открие пред малките изследователи нов свят на спътници, сателити и първите изцяло български разработки в областта. Ще научат какво работят инженерите и как сателит, сглобен на Земята, работи в Космоса. Ще видят модел на първия български сателит и ще сглобят част от него със собствените си ръце. 

Събитието е подходящо за ученици над 5 клас (над 12 години). С предварително записване на: [email protected] 

ТехноМеджикЛенд

ТехноМеджикЛенд 
София Тех Парк, Сграда Експериментариум

19:00 - 21:00 Наука в града REFRESH: Нощ на отворени врати

Интерактивна експозиция с 37 експериментални станции в областта на физиката, химията, математиката и развиващите се технологии. Посещенията се организират в групи от 40 човека, на всеки кръгъл час, с предварителна регистрация на: 0889 805 995 и 0882 905 523.  

19:00 - 22:00 Магия REFRESH: Виртуална реалност и културно наследство

Научете как виртуалната реалност може да допринесе за съхранение и представяне на културно наследство чрез собствено преживяване. Посещенията се организират в групи от 12 човека, на всеки кръгъл час, с предварителна регистрация на: 0889 805 995 и 0882 905 523.

20:00 и 22:00 Наука в града REFRESH: Самоуки художници

Как бабите ни са боядисвали платове? Може ли боя да струва повече от злато? А от какво се произвежда? Учените от ТехноМеджикЛенд ще разкажат за историята на багрилата от древността до съвременните синтетични багрила и ще покажат експерименти, ползвани за получаване на багрила.                                                                                                

24:00 Магия REFRESH: Огнедишащ дракон

Пиротехническо шоу и зрелищни „алхимични“ експерименти на екип на ТехноМеджикЛенд и Корпуса за бързо гърмене. Не пропускайте това огнено шоу в полунощ в Амфитеатър „Джон Атанасов“ на София Тех Парк.

MOVE.BG

MOVE.BG
ул. "Сердика" 20

18:30 - 19:00 Наука в града REFRESH: Персонализираната психиатрия – митове и реалност 

Зала, ет. 1

Психиатрията е единствената медицинска дисциплина, която не използва лабораторни изследвания. И за това често диагнозите са трудни, грешни и субективни. А какво ще се случи ако разполагаме с генетичен тест, който да дава насоки за лечението и да прецизира терапията? Тест, който открива индивидуалните особености на пациента и рисковете или ползите от определен вид терапия. Презентатори: д-р Димитър Георгиев и биологът Горица Раклеова.

19:00 - 19:30 Наука в града REFRESH: Сътрудничество в научната област

Зала, ет. 1

През последните 15 години доц. д-р Емилия Печева се е занимавала с научни изследвания в областта на биоматериалите в медицината и стоматологията към БАН, с няколко специализации във Великобритания, Токио, Страсбург и Дрезден. В момента е Експерт Наука и иновации към Посолство на Великобритания в България. В срещата си с публиката тя ще разкаже как нейната работа може да бъде връзка между заинтересованите страни от академичната, изследователската и правителствената области в сферата на науката и иновациите в България и Великобритания.

19:00 - 20:00 Наука в града REFRESH: Науката решава проблеми, Vol 10: Стабилността на сградите

Зала, ет. 3

Д-р Иван Иванчев, строителен инженер и гл. ас. в Строителния факултет на ВСУ „Любен Каравелов“, ще разгледа последователността и проблемите, възникващи при експериментално изследване на стоманобетонни конструкции; ще разкаже какви са методите за разрушителен и безразрушителен контрол на отделните конструктивни елементи и материалите, използвани за изготвянето им и ще ни запознае с измервателните уреди и преобразуватели, необходими за провеждане на експериментите.

20:00 - 21:00 REFRESH кафене: Вечер за (научни) наивници

Зала, ет. 3

Трима млади учени ще представят (забавни) провали или грешки в работата си, какво са научили от тях и как са били повлияни: 

  • Полина Чопаринова – доктор по лингвистика и създаване на съдържание;
  • доц. Станислав Харизанов (ИИКТ/ИМИ-БАН) – математик, работещ активно с подрастващи математици и информатици;
  • Гинка Николова – докторант в Института по имунология в Хановер и доброволец в Българска Наука.

21:00 Наука в града REFRESH: Конкурси

Обявяване на победителите в конкурсите REFRESH VIDEO, REFRESH VOICES, REFRESH GIRLS и REFRESH TOUCH. Стрийминг на събития по време на „Европейска нощ на учените 2018“.

Читалище.то

Читалище.то
ул. "Лавеле" 11

19:00 Наука в града REFRESH: Влечугите – тайнствени и непознати

Влечугите, тайнствени и непознати – свят, изпълнен с митове и предразсъдъци. В немалка част от обществото са вкоренени погнуса и неприязън към тези представители на живата природа и всичко това заради сравнително скрития им начин на живот и факта, че някои от тях могат да ни убият с едно ухапване. Казаното дотук се превръща в основен двигател за биолога и херпетолог Марко Иванов да създаде терариумната експозиция „ЗмиярникЪ“ в Бургас и да среща посетителите на експозицията с влечугите и по-специално с отровните змии. Научете повече от самия него.

 

Ratio в клуб "Терминал 1"

Ratio в клуб "Терминал 1" 
ул. "Ангел Кънчев" 1

20:00 - 22:30 Наука в града REFRESH: Ratio представя учените нощем

Колко често се срещате с учени? Вероятно рядко, например в някой от сутрешните блокове на телевизиите. Ето ви нова възможност – на 28 септември, нощем, с питие в ръка. Няколко млади учени ще ни разкажат как изглежда работата им денем и какви въпроси ги държат будни нощем. Към втората категория ще добавим и ние с дискусия, диктувана от публиката.

Ето и повече за лекторите:

Радослав Александров е докторант в Лабораторията по геномна стабилност към Института по молекулярна биология на БАН. Изучава механизмите на поправка на ДНК и регулацията на репликацията и клетъчния жизнен цикъл чрез микроскопия на живи клетки. От 2009 г. участва в подготовката на олимпийски състезатели по биология.

Мурад Реджеб защитава докторантура по химия през 2017 г. в Университета в Гент в Белгия. Научната си дейност, обаче, извършва в Института по микроелектроника IMEC, Льовен, където изучава материали с ниска диелектрична константа (изолатори) за приложение в бъдещите поколения микропроцесори.

Последният участник засега ще остане изненада!

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !