Произшествията с НАСА през последните години

Наука ОFFNews Последна промяна на 29 юни 2015 в 10:27 2762 0

Кредит YouTube / SpaceX

Експлозията на първата степен на Falcon 9. 14.04. 2015

Тази и миналата година бяха белязани с неудачи за Роскосмос, но не малко аварии имаше напоследък и с мисии на НАСА. Голям дял от тях са за сметка на частната компания SpaceX.

Ракетата Falcon 9 за първи път бе изстреляна на 29 септември 2013. Всички 10 предишни изстрелвания са успешни. За сравнение от 7 април 2001 до 16 май 2015, "Протон-М" е направил 90 старта, 10 от които са неуспешни. Статистиката за Falcon 9, въпреки малкия брой стартирания, изглежда по-добре, отколкото на "Протон-М". Въпреки това, в сравнение с другите носители, например, европейската Ariane 5 и руския "Союз", ракетата на SpaceX губи.

2015

28 юни. Ракетата Falcon 9, която щеше да изведе на орбита апарата Dragon с товари за МКС, стартирайки в 17:21 българско време, в третата минута на полета се разби на парчета.

10 януари. Първата степен на ракетата-носител Falcon 9 след отделянето си в космоса от товарния кораб Dragon не успя да кацне според проекта за повторна употреба на частите от ракетата носител за бъдещи мисии и направи твърдо приземяване.

14 април. Отново първата степен на Falcon 9 на SpaceX, която стартира с космическия товарен кораб Dragon, при кацане на платформата в Атлантическия океан се преобърна поради висока странична скорост.

2014

31 октомври. Суборбиталният кораб SpaceShipTwo се разби по време на изпитания в пустинята Мохаве в южната част на Калифорния. Космическият кораб се издигна във въздуха с помощта на самолета WhiteKnight и на височина от около 20 км трябваше да задейства собствения си двигател и да се отправи в космоса. По време на тестовия полет корабът имаше сериозни проблеми, които доведоха до загубата на SpaceShipTwo. Самолетът WhiteKnight се заврърна успешно на Земята. В резултат на аварията един от пилотите е загинал, а другият бил сериозно ранен.

28 октомври. (29 октомври 00.22 българско време) Украинско-американската ракета носител Antares изведена от транспортия кораб Cygnus, трябваше да достави два тона товари до Международната космическа станция, се взриви 6 секунди след старта от космодрума Валопс в американския щат Вирджиния (Wallops Flight Facility) на брега на Атлантическия океан. 

23 август. В град Макгрегър, Техас по време на изпитание, след старта избухна прототип на ракетата носител Falcon 9К. По време на полета е открит дефект в двигателя и системата автоматично задействала приключване на полета. В резултат на експлозията не е пострадал никой.

2013

28 ноември. При старта на ракетата-носител Falcon 9 с телекомуникационния сателит SES 8 става авария. След запалването автоматиката спира стартовата процедура, защото мощността на двигателя е нараствала твърде бавно. Ракетата е закарана в хангара за проверка.

1 март. След успешното изстрелване на космическия кораб Dragon на ракетата-носител Falcon 9, на борда на кораба Dragon е намерен сериозен дефект: Включил се е само един от четирите двигателя на товарния кораб. Няколко часа след старта проблемът е решен, но корабът се скачва ден по-късно от планираното със станцията.

Но както каза Майкъл Сафредини (Michael Suffredini), отговарящ за американската част на Международната космическа станция, на пресконференцията след вчерашната авария с Falcon 9 : "Не това, дали ще се препънете и паднете, а това, което правите, след като се препънете и паднете, определя величието ви."

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !