Проклятието и благословението "гръм да те удари" (видео)

Наука ОFFNews Последна промяна на 11 май 2017 в 08:23 8330 0

Кредит NASA

Жена загина по време на езда от удар от мълния в Седейлия, Колорадо в неделя, 7 май. Младо момиче, което се е движело с жената по същото време, също е ударено от мълнията и сега се бори за живота си в болница, съобщи IBTimes.

Жената, назована от полицията като 37-годишната Лора Милър, претърпява фаталния инцидент, когато мълния удря дъб на 3 метра от нея.

Жертвата е била близо до този дъб в парка, когато е била ударена от мълния и загинала. Източник: Douglas County Sheriff's Office

През 2016 г. 38 души са били убити от мълнии в САЩ, според Националната метеорологична служба.

Земята е поразявана от повече от 100 мълнии всяка секунда, но шансът да ви удари гръм за един 80-годишен живот се изчислява на 1:13000.

Какво може да ни причини мълнията

Мълнията се носи към земята с близо 350 000 км/ч.. Тя може да притежава повече енергия от ядрен реактор. Фотография Sedona.

Мълнията се формира в недрата на бурята и се носи към земята с близо 350 000 км/ч.  Една светкавица може да има повече енергия, отколкото ядрен реактор.

Въпреки че 90% от хората, пострадали от мълния, оцеляват, организмът и най-вече мозъкът им, често се променят по начин, който все още е необясним за съвременната медицина.

Веднага след поражението мълнията може да доведе до прекъсване на ритъма на сърцето и спиране на сърдечната дейност, което е една от водещите причини за смърт при жертвите на мълнията. Шокът също може да предизвика краткосрочни симптоми като припадък или спиране на дишането, болки в мускулите, главоболие, гадене, стомашно разстройство, объркване, забавяне на реакциите, виене на свят и проблеми с равновесието.

Ако се случи поразеният да има по себе си метални предмети като огърлици или пиърсинг, те биха могли да привлекат електрическия ток и кожата около местата им да изгори. А ако мълнията излезе през краката, силата може буквално да изхвърли човека от обувките му.

30-годишният американец О'Конър, чува трясък от ясното сутрешно небе. "Това ме хвърли от другата страна на алеята и ме извади от обувките ми." АВС news

При удар от мълния кръвоносните съдове се пукат от електрическия разряд и топлината и могат да създадат картини, наречени фигури на Лихтенберг върху кожата. Това е картина от белези, които се разклоняват по цялото тяло като дърво, вероятно показвайки пътя на електричеството, преминаващо през вас.

Хора с белези от мълния. Фигурите на Лихтенберг са вид белези, които могат да възникнат при поразяване от мълния.

Фигурите на Лихтенберг са картина на разпределението на каналите на искрите, образуващи се на повърхността на твърд диелектрик при пълзящ искров разряд. Носят името на немския физик Георг Кристоф Лихтенберг, който пръв ги открива и изучава през 1777 г. В искровите канали от силния разряд възникват високи налягания и температури, които деформират повърхността на диелектрика, запечатвайки върху нея фигурите на Лихтенберг.

Подобен рисунък се среща много често в природата. Така, например, растат коралите, мазолите, кристалите в наситен разтвор, снежинките, така се слепват прах или сажди, така се оформя и пътят на мълнията.

77-годишна жена оцеля след индиректен удар на мълния, докато седи в колата си, но загуби зрението си с едното око, според доклад за нейния случай.

Ако електрическият ток влезе в черепа, мозъкът може да получи увреждания или изпадане в кома, а може буквално и да свари мозъка. Ударът може да доведе и до временна или трайна парализа.

Ударът на мълния може да причини неврологични страдания поради причини, които учените все още не разбират напълно.

Някои смятат, че мълнията "прекодира вътрешната ни схема", променяйки поведението на клетките. Може да предизвика личностни промени, промени в настроението, както и загуба на паметта. Възможно е да се появят хронични мускулни потрепвания, подобни на тези на болестта на Паркинсон, а също така и хронична болка.

Да бъдеш поразен от ... гениалност

Не случайно най-могъщите богове - от Зевс, Тор до славянския Перун са повелители на мълниите.

Но както може да е опасна и дори смъртоносна, в някои случаи мълнията може да донесе "божествената искра" на гениалността и да доведе до странни супер таланти.

В сайта Psychology Today неврологът Берит Броугард (Berit Brogaard) описва инцидент, при който хирург-ортопед е бил ударен от мълния, докато говори с майка си от телефонна кабина. След ударa сърцето на Тони Цикория (Tony Cicoria) спира да бие и изпада в безсъзнание. Получава и сериозни изгаряния по лицето и левия крак, който е изходната точка преминаването на мълнията през тялото му. По чист късмет случайно присъстващ човек, който работи като медицинска сестра в интензивно отделение ,вижда какво се е случило и го съживява.

Тони продължи да има проблеми с паметта след инцидента, но в крайна сметка това отшумява. След като се съвзема от травмата той започва да изпитва обсебващо желание да се научи да свири на пиано, нещо, към което никога не е имал интерес преди това.

Тони Цикория започва да композира музика, която мистериозно започва да звучи в главата му. "Музика от небето", както я нарича. "Започнах да си мисля, че единствената причина, поради която ми бе позволено да оцелея, бе музиката", разказва Цикория пред New Yorker.

Първата му композиция е наречена "Соната за светкавица" ("The Lightning Sonata"). След няколко месеца той изоставя кариерата си на хирург и се превръща в класически музикант, който изнася концерти.

И това не е единственият случай. 

Дерек Амато (Derek Amato) придобива подобно желание да свири на пиано четири дни след като получава лека мозъчна травма от инцидент с плувен басейн. Той започна да вижда черно-бели музикални знаци и следвайки вътрешните си образи започва да свири на пиано. Амато, който никога преди това не се е занимавал с музика, свири в продължение на шест часа, оставяйки слушателите си учудени. Малко след инцидента на басейна започва да работи по първия си албум.

Дерек Амато

Подобни феномени объркват учените.

Състояние, при което хората, които обикновено са получили или са се родили с умствени увреждания, показват забележителни умения се нарича "синдром на саванта".

Известни са приблизително 30 случая на обикновените хора, които след мозъчна травма изведнъж развиват почти свръхчовешки нови възможности - бляскав артистизъм, математическо майсторство, фотографска памет.

Една от теориите, която в момента се проверява, споделя Броугард, е, че клетъчната смърт, причинена от удара на мълнията, може да доведе до внезапно насищане на мозъка с невротрансмитери, които се освобождават от умиращите неврони. Това води до нови връзки на невроните, осигурявайки достъп до области от мозъка, които преди това са били недостъпни.

Безумно е да се надяваме ударът на мълнията чудодейно да отключи неподозирани таланти у нас. По-голямата част от последиците от това са болезнени и инвалидизиращи и остават за цял живот. Затова е добре да следваме инструкциите за безопасност - по-далеч от високи обекти, особено мокри и метални.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !