Промените в климата ще доведат до недостиг на бира в световен мащаб

НаукаOFFNews Последна промяна на 17 октомври 2018 в 00:00 11641 1

Кредит CC0 Public Domain

Екстремните засушавания и затоплянето, свързани с продължаващото изменение на климата, ще засегнат глобалното производство на ечемичения малц - една от основните съставки на бирата.

В резултат на това може да възникне глобален недостиг на видове бира като Стаут, Пилзнер и IPA,  "драматичен" спад в потреблението на бира и покачване на цените на бирата, предупреждава phys.org.

Анализ на ситуацията е представен в статия в списание Nature Plants.

Бирата е най-популярната алкохолна напитка в света по обем на консумация. Една от основните съставки за приготвянето му е ечемиченият малц, т.е. покълнали семена от ечемик (Hordeum vulgare). Реколтата от това растение е много чувствителна към условията на околната среда и рязко намалява в случай на суша или горещини. Много климатични модели на Земята прогнозират, че такива условия ще се появят все по-често и по-често в бъдеще, но никой не бе оценил досега уязвимостта на пивоварното производство от изменението на климата в глобален мащаб.

В новата работа, изследователи от САЩ, Китай и Великобритания запълниха тази празнина. Те обединиха данните за дългосрочните прогнози за изменението на климата, реакциите на културата на тези промени и за глобалните икономически модели, за да преценят щетите, които всички тези фактори могат да причинят на глобалното производство на ечемик до края на 21 век.

През последните години пивоварният сектор поглъща около 17% от световното производство на ечемик, но този дял варира драстично в големите страни производителки на бира, например от 83% в Бразилия до 9% в Австралия. Резултатите от новото проучване разкриват потенциални средни загуби в диапазон от 3% до 17% в зависимост от тежестта на условията. Намаляването на световното предлагане на ечемик води до пропорционално намаляване на ечемика, използван за производството на бира.

При най-тежките климатични промени резултатите сочат, че световното потребление на бира би намаляло с 16% или с 29 милиарда литра, което е приблизително равно на общото годишно потребление на бира в САЩ, а цените на бирата биха се повишили средно с два пъти. Дори при по-малко тежки екстремни събития потреблението на бира намалява с 4%, а цените се повишават с 15%.

"Опитваме се да обърнем внимание на факта, че изменението на климата ще повлияе на начина на живот дори в индустриализираните страни, където населението е защитено от най-опасните ефекти, които подобна промяна може да причини", коментира съавторът на проучването Дабо Гуан (Dabo Guan) от Университета в Източна Англия (UEA).

"Докато въздействието върху бирата може да изглежда скромно в сравнение с много други - някои животозастрашаващи въздействия от изменението на климата, все пак има нещо фундаментално в културното възприемане на бирата.

"Може някои да кажат, че консумацията на по-малко бира не е катастрофално и дори може да е полезно за здравето. Въпреки това няма съмнение, че за милиони хора по света влиянието на климата върху наличието и цената на бирата ще ги накара да се почувстват обидени и засегнати", добавя проф. Гуан.

Най-уязвимите страни са Ирландия и Чехия, които сега са водещи по отношение на потреблението на бира на глава от населението, но са принудени да внасят ечемик от други страни.

Независимо от това, любителите на бирата все още имат шанс, тъй като в проучването не са взети предвид възможните технологични нововъведения, като генетичните модификации на ечемика, което ще позволят по-лесно да се понесе повишаването на температурата.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

16193

1

SC

18.10 2018 в 12:48

НЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕ!!!!!!