Прост тест показва дали пациент ще излезе от кома или не

Наука ОFFNews Последна промяна на 30 май 2016 в 09:25 15996 0

Наскоро медици от Дания и Белгия са изработили тест, който определя точното енергийно ниво на мозъчния метаболизъм, необходимо за възстановяване на пациент в кома в течение на година.

Доклад за откритието е публикуван в Сurrent Вiology.

Точната прогноза за развитието на състоянието на човек в кома е особено важна. Често такъв пациент запазва някакво ниво на съзнание, но не реагира на дразнители. Затова решението да се поддържа живота му с надежда за възстановяване не е лесно.

Състоянието на съзнанието може добре да се диагностицира от обикновена позитронно-емисионна томография с 18F-флуордезоксиглюкоза (PET-FDG). Диагностиката показва нивото на метаболизма на глюкозата в мозъчните клетки.

"В почти всички случаи, консумацията на енергия в целия мозък директно прогнозира или текущото ниво на съзнание, или неговото последващо възстановяване," - отбелязва Рон Cooper (Ron Kupers) от университета в Копенхаген и Йейлския университет, един от авторите на научна работа, пред ЕurekАlert. - Накратко, нашата работа показва, че има някакво минимално енергийно ниво, необходимо, за да може са се възстанови съзнанието след травма на мозъка".

Изследователите са си поставили за задача да разработят по-надеждни диагностични маркери за оценка на текущите и бъдещите нива на съзнанието като допълнение към стандартния клиничен преглед. Те са измерили и документирали нивото на мозъчния метаболизъм на глюкозата на 131 пациенти с частична или пълна загуба на съзнание.

Проучването показа, че метаболизмът на мозъка добре корелира с нивото на съзнание на пациентите.

Възстановяване на съзнанието след една година при пациенти с различна степен на метаболизъм: във вегетативно състояние (UWS) и минимално съзнание (MCS, EMCS)

Определено е точното енергийно ниво на мозъчния метаболизъм, около 42% от нормалното, което е критичната граница. 

На практика нито един от пациентите с метаболизъм под това ниво не идва в съзнание в рамките на една година от изследването. От друга страна, 94% от пациентите с метаболизъм, по-висок от това енергийно ниво показват признаци на съзнание в изследването или започват да реагират на дразнители в рамките на една година след травмата.

Откритието означава, че в мозъка има ясна енергийна граница, под която стават необратими промени, и възстановяването на съзнанието е невъзможно. Нивото от 42% може да се сравни с искрата, която може да запали пламъка на съзнанието в живия мозък. 

Но най-важното нещо е, че откритието дава надежда за пациенти, които са в вегетативно състояние (UWS в графиката). Оказва се, че дори и от такова състояние мозъкът може да се възстанови, ако е останал достатъчно висок метаболизъм на глюкозата.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !