Протестът на безотговорността и презрението към науката

Ваня Милева Последна промяна на 25 май 2018 в 13:03 7619 0

"Свобода и здраве!" е лозунгът на II-рия Международен протест срещу задължителната ваксинация, насрочен за 2 юни 2018 г. , но дали осъзнават организаторите, че искат свобода, за да навредят на здравето на своите деца, а и на много други, които не са направили техния избор?

Десетилетия светът живее без много опасни болести, благодарение на ваксините и забравяме, че го дължим на тях. Но напоследък отново се завърнаха такива болести като коклюш, морбили, дифтерия. Това се дължи именно на такива активисти, които убеждават хората да не ваксинират децата си.

Диаграма: Наука и критично мислене

"Тук става въпрос за човешката отговорност, за изборите които правим, защото сегашните родители не бива да забравят, че те самите са били ваксинирани. Правото на всяко дете е на здраве, то превишава правото на всеки човек да има свободен избор, особено по въпроса за здравето", казва доц. д-р Николаева-Гломб, завеждащ отдел "Вирусология" на Националния център по заразни и паразитни болести.

Организаторите говорят в своето възвание за "медицинска тирания" и забравят, че благодарение на тази презряна медицина продължителността на живота за последните 100 години се е увеличина с 20 години.

Да, медицината не е съвършена и ваксините не предотвратяват на 100% инфекциите, възможно е много рядко да дадат страничен ефект, но опасността е несъизмерима с риска да се разболееш от смъртоносна и силно заразна болест.

Ваксините са обрасли с митове, и е доказано, че са заблуждения като връзката им с аутизма.

Често заболявания погрешно се свързват със ваксините.

"Така например организаторите на настоящия протест използват дете [Алфи Евънс], което е с доказана метахронична левкодистрофия (според споделените епикризи и изследвания) – засегнатите имат промяна в гена, който кодира ензима арилсулфатаза А, а това води до неестествено натрупване на сулфатиди в клетките на нервната система, което води до поява на конкретна патология при навършване на 1.5 – 2 години, която много хора бъркат с увреждане от ваксини. Та етично ли е да се злоупотребява с личния живот на едно дете, за да се обслужи една грешна кауза? Всеки заслужава да води достоен начин на живот" - обяснява в блога си микробиологът Йордан Стефанов от Наука и критично мислене.

Антиваксърите пишат в призива си: "В името на това, което наричат обществено здраве и предполагаема социална солидарност - без скрупули те лишават други хора от свобода, като имат основните си права за презрение". 

Когато достатъчно хора са ваксинирани срещу някаква заразна болест, това ще създаде защита на тези, които не са ваксинирани. Този ефект е известен като "колективен имунитет". Ако живеем в общество, в което никой не е имунизиран, ако всички постъпим безотговорно, както ни съветват активистите срещу ваксините, заразите ще се разпространяват безпрепятствено сред повечето хора.

Решението да не се ваксинираш засяга цялото общество, а не само отделния човек.

През годините публикувахме много статии за ваксините и дебатите около тях, но като че ли никой не можаха да убедят. 

"Това, което установих през последните години е, че фактите са без значение. В подобни важни дискусии фактите се изхвърлят, а чуваемост получава най-гръмогласният. Този, който се докосва емоциите и борави с най-силната – страхът. Хората не се интересуват от факта, че например преди въвеждането на задължителните ваксини едрата шарка годишно е инфектирала по минимум 50 милиона души, смъртността е била изключително висока (30%), предаването на инфекцията се осъществява изключително лесно, а общият брой убити от този вирус достига до половин милиард души – инфекция, която унищожава цели цивилизации" - разказва Йордан Стефанов.

Всъщност като че ли всякакви факти са безсилни. Всеобщото недоверие във всички области на обществения ни живот засяга и лекарите.

Протестиращите антиваксъри настояват за "информиран избор" по медицински въпрос. Бих ги попитала дали ще си купят апартамент в сграда, изчислена не от дипломиран инженер, а от някой, информирал се от популярни статии, ще се качат ли на самолет, воден от пилот, учил се по клипчета в YouTube?

Вижте тази интерактивна карта обобщава вредите, причинени от антиваксърското движение. Искаме ли и ние да се появим на нея?


Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !