Протеза връща на парализирани хора усещането за допир

Наука ОFFNews Последна промяна на 14 септември 2015 в 15:08 3448 0

Кредит Johns Hopkins University

28-годишен пациент, който е парализиран повече от десетилетие заради увреждане на гръбначния мозък, може отново да "усеща" допира на различни предмети.

Това е станало възможно благодарение на протеза на ръка с връзка с мозъка на човека, при това пациентът усеща докосването към всеки от пръстите на протезата.

Разработката е част от програмата на DARPA Revolutionizing Prosthetics, която има за цел създаването на иновативни протези, които могат да се управляват от мисълта и да могат да "усещат".  Механичната ръка е разработена от Applied Physics Laboratory към Университета Джонс Хопкинс, който също излезе с прес съобщение за постижението. 

Според ръководителя на програмата Джъстин Санчес (Justin Sanchez), разработването на протезите, контролирани от мисълта е хубаво, но не е достатъчно. За да има пълен контрол на протезата, човекът трябва и да чувства с изкуствения си крайник. Само така движенията ще бъдат точни и контролирани.

Проектът предвижда да се имплантира в сензорната зона на кората на мозъка на парализирания човек електроди, които да предават електрически сигнали. Така при правилно подаване на сигналите, човек трябва буквално да усеща допира.

Протезата е свързана към човешкия мозък с помощта на проводници, а не безжично.

Пациентът може не само да управлява манипулатора само с мисъл, но и да чувства докосванията на манипулатора. Според доброволец се усеща и най-лекото докосване с пръстите на протезата. За тази цел, във всеки от "пръстите" е вграден сензор, реагиращ на механично въздействие. Точността на работата на цялата система е 100%. Това означава, че при 100 случая, пациентът може да определи до кой от "пръстите" на протезата се е докоснал изпитващият. Чувството било като докосване със здрава нормална човешка ръка.

"В един момент, вместо да стиснем един пръст, екипът реши да се стиснат два, без да се каже на пациента", разказва Санчес. "Той попита дали някой се опитва да се пошегува с него. Така разбрахме, че чрез роботизираната ръка усещанията се възприемат почти физически". 

Основната информация за изследването е публикувана тук. По-късно резултатите от проекта ще бъдат публикувани в авторитетно медицинско списание.

Освен проекта Revolutionizing Prosthetics, DARPA сега реализира и други проекти, свързани с неврологията - Restoring Active Memory (RAM) и Systems-Based Neurotechnology for Emerging Therapies (SUBNETS).

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !