04 декември 2022
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Противозачатъчно хапче за мъже премина теста за безопасност

Мъжете нямат тревожни странични ефекти от прототипа на контрацептива

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 14 юли 2018 в 00:02 91791

Прототипът на мъжкото противозачатъчно хапче влияе на възпроизводителните хормони при мъжете да се понижат до нива, за които е известно, че спира производството на сперматозоиди.

Капсулата, вземана веднъж дневно, безопасно потиска репродуктивните хормони при мъжете, което я прави привлекателен кандидат за мъжко противозачатъчно хапче, според едно проучване, цитирано от ScienceNews.

След около месец лечение с прототипа на новото хапче, наречено диметандролон ундеканоат или DMAU (dimethandrolone undecanoate), са регистрирани намалени нива на хормоните, включително тестостерон, които са необходими за производството на сперматозоиди. През това време нито един от 83-та мъже, участващи в теста, не е показал тревожни симптоми, които могат да възникнат при драматичен спад на тестостерона, съобщиха изследователите на годишната среща на Ендокринното общество.

"Учените работят върху мъжки контрацептиви от десетилетия", заяви Моника Ларонда (Monica Laronda), репродуктивен ендокринолог в детската болница "Ан & Робърт Х. Лури" в Чикаго, която не е участвала в изследването. "Проучванията показват, че много мъже се интересуват от други форми на контрацепция освен презервативи и вазектомия, коментира тя, а мъжете "биха предпочели хапче". Други методи, включително актуални гелове, също се разработват.

Хормоналната контрацепция работи при мъжете, както и при жените - чрез манипулиране на нивата на определени хормони. При мъжете  тестостеронът в повече потиска освобождаването на лутеинизиращ хормон и фоликулостимулиращ хормон, които спират производството на тестостерон от тестисите, както и сперма. След като лечението завърши организмът се връща към производството на репродуктивни хормони и плодовитостта се връща.

Но тестостеронът не остава в кръвта много дълго, което прави еднократната доза по-малко подходяща за контрацепция. А излишъкът от хормона може да увреди черния дроб. DMAU, който се превръща в организма в активно вещество, наречено диметандролон (dimethandrolone), има за цел да избегне тези проблеми, твърдят изследователите.

Тествани са три различни дози DMAU. Мъжете на най-високата доза претърпяват рязък спад на лутеинизиращия хормон, фоликулостимулиращия хормон и тестостерона като приемат само едно хапче дневно в продължение на 28 дни. Установи се, че ниските нива предотвратяват развитието на сперматозоидите.

Що се отнася до нежеланите реакции, мъжете като цяло малко напълняват и се забелязва спад в нивата на „добрия” холестерол с висока плътност. Ниските нива на тестостерон могат да доведат до загуба на сексуално желание, но само осем мъже съобщават, че имат понижено либидо, докато са на хапчето. Кръвните тестове показват, че хапчето не повлиява на черния дроб.

Изследователите скоро ще започнат тримесечно клинично проучване за тестване на броя на сперматозоидите при мъжете, приемащи лекарството. Ако тези резултати са добри, хапчето ще бъде тествано от двойки като контрацепция.

Разработването на такива продукти за мъже е важно за предотвратяването на непланирани бременности, коментира съавторът Арти Тирумалай (Arthi Thirumalai), ендокринолог в Медицинския център на Университета на Вашингтон в Сиатъл. "Трудно е да се реши проблем, когато по същество се изключва половината от населението на света като не се прави нищо за него."


+ 2
- 2
Това, че половината от населението е изключено от решаването на проблема не е вярно. С традиционните методи за предпазване от бременност, като сексуалното въздържание, прекъснатия коитус и ползването на презервативи, се занимават именно мъжете. При това - доволно успешно.

Женските апчета против забременяване са смислена добавка в схемата главно заради разминаването в интересите и отговорностите - тежестите на евентуална бременност ги носят главно жените, а на мъжете се разчита да управляват процеса. Което пък изисква нива на доверие обезсмислящи сексуалната революция. Аааа между идването на хапчето и идването на СПИН-а всичко си беше наред.

Мъжките хапчета добавят съвсем малко - възможността мъжът да предотвратява бременност, без жената да е наясно с това. Досега го можеха само жените.
 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.