Прототипът на SpaceX Starship SN1 се взриви при изпитание (видео)

Ваня Милева Последна промяна на 29 февруари 2020 в 19:55 7922 0

Инцидентът е станал на 28 февруари в 22.00 ч. местно време (29 февруари в 06.00 ч. българско време). Тестът, проведен на площадката на SpaceX Бока Чика, Тексас, завърши с неуспех.

Няма съобщения за пострадали.

По време на теста резервоарите на кораба са били пълни с течен азот. В резултат на това прототипът на Starship SN1 се е разрушил в долната част, а останките му са хвърлени на около 10-15 метра нагоре.

Този прототип е проектиран само за първоначални тестове. SpaceX планира да използва бъдещите прототипи на Starship за по-амбициозни тестове, които биха довели до орбитални полети.

"Няма място за притеснения", пише в twitter Майкъл Бейлор (Michael Baylor) от Next Spaceflight. „Тест, неуспех, корекция, тест, неуспех, корекция - това е методът на SpaceX. В крайна сметка ще се научат и ще го оправят".

През ноември 2019 г. поредният прототип на Starship Mk1 избухна по време на теста за херметичност, също на Бока Чика.

Staship е най-известен с плановете, обявени от Илън Мъск, за полет до Марс. Предполага се, че Starship и разработватваната заедно с него ракета носител, в която Starship ще се превърне във втора степен, ще бъдат универсална система, подходяща за изстрелване на спътници на ниска околоземна орбита, полети до Луната, Марс и Венера. Около средата на 2020 г. тази система ще замени всички съществуващи ракети на SpaceX, като в същото време ще бъде по-евтина за експлоатация.

Виж още за:
Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !