Прототипът на космическия кораб на SpaceX полетя за първи път (видео)

НаукаOFFNews Последна промяна на 27 юли 2019 в 00:00 8245 0

Кредит SpaceX

Starhopper, прототипът на SpaceX за междупланетния космически кораб Starship, направи първия си полет без да е вързан на земята на 25 юли.

Космическият кораб Starhopper на SpaceX никога не бе летял, досега се издигаше с най-много един метър, но вечерта на 25 юли най-накрая направи първия си свободен полет от стартовата площадка на компанията в Тексас.

Starhopper е намален прототип за космическия кораб на SpaceX, който се планира да бъде горната степен на ракетата Big Falcon Rocket или BFR. Това е корабът, който изпълнителният директор на SpaceX Илън Мъск заяви, че ще използва, за да изпрати хора на Марс, където ще се приземи изправен, с възможност да полети отново.

Окончателният Starship ще се захранва от шест  двигателя Raptor, които също се разработват от SpaceX, но Starhopper има само един, така че не е съвсем истински, просто малък кораб за проверка на конструкцията. За първи път на този тест излита двигател Raptor. Когато бе тестван само двигателя на пълна мощност на 16 юли, огромна огнена топка обхвана целия космически кораб, но не нанесе никакви щети.

Този тест е предназначен да издигне Starhopper на около 20 метра във въздуха, и макар Мъск да пише, че е успешен, не е потвърдил дали е достигнал пълната предвидена височина. Видеоклиповете показват, че корабът е обвит в гъстите облаци, излизащи от неговия двигател, докато се издига нагоре, леко се премества встрани и отново се приземява, така че не е ясно колко високо е стигнал.

След като потвърди успеха на полета, Мъск заяви, че през следващата седмица или две ще има още един тест, при който ще полети десет пъти по-високо. SpaceX вече работи по два по-големи прототипа, като екипите в Тексас и Флорида строят второто поколение кораби Starhopper, които ще бъдат оборудвани с три двигателя вместо един.

Източник:

SpaceX’s shiny new spaceship prototype has flown for the first time , NewScientist

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !