Проучиха секретна нацистка база до Северния полюс

Георги Гърков Последна промяна на 09 ноември 2016 в 12:00 12005 0

Кредит Evgeny Ermolov/Russian Arctic National Park

Останките от секретна нацистка база на остров в близост до Северния полюс бяха проучени от екип руски учени.

Метеорологичната станция "Schatzgrabber" (Ловец на съкровища) е построена от немските военни през 1943 г. на остров Александра, който е разположен в Баренцово море, на повече от 1000 километра северно от руския град Архангелск.

През по-голямата част от годината островите са снеговити и участъкът е бил посетен за последно през 1980 г. Но през август тази година, руският археологически екип успява за пръв път да изследва и каталогизира останките от военно време.

Намерени са повече от 600 обекта от останките на сградите при базовата станция и са изпратени в музея на Арктическия национален парк в Архангелск за по-нататъшно изследване.
Сред откритията попадат няколко немски военни и пехотни униформи и части от оръжия и амуниции - включително патронни ленти за картечници, мини и ръчни гранати, които са били изоставени при евакуацията на последните обитатели на базата през 1944 г.

Около 10 немски метеоролози и работници са били изпратени на острова през 1943 г. като част от тайна мрежа от арктически станции, които трябвало да предупреждават за метеорологичните условия в северните океани и Северна Европа - ключови райони за стратегическите операции.

Сухата и свободна от микроби среда на остров Александра е спомогнала за съхранението на много дървени, кожени и платнени обекти, както и множество останки от книги и документи - включително немски пехотински ръководства, учебници по метеорология, астрономически таблици, метеорологически записи, списания и един екземпляр на Том Сойър от Марк Твен.


Полярните мечки нямат късмет


Изследователският екип открива също така хранителни запаси от консерви - включително сардини от Португалия.
Но сардините не са единственото нещо в менюто. С наближаването на зимата водите около острова започвали да замръзват и в резултат на това няколко лодки със запаси и оборудване се разбиват, казват учените.

Част от запасите и оборудването потъва , така че диетата по необходимост станала строга. Затова не е изненадващо, че обитателите на станцията започват да ловят полярни мечки.

Метеоролозите обаче не успяват да сготвят мечешкото месо правилно и почти всеки, който е ял от него, получава трихиноза - болезнена инфекция с кръгли червеи.

В отговор на извънредната ситуация военновъздушната база в Банак, Норвегия изпраща лекар на острова през юли, 1944 г. - според немския историк Франц Селинджър.

Но едно от колелата на големия самолет FW-200 Condor се поврежда при приземяването и се налага изпращането на втори самолет от Банак, който да достави от въздуха резервно колело за първия.

На изследователите се налага да претърсят обширна област, докато открият следи от извънредния аеродрум - включително останки от барели с гориво, палатки, батерии, щайги, димки и сигнални пистолети, направени през 1941 г.

"По-рано се знаеше само от писмени източници, но сега разполагаме с истинско доказателство.", коментира Ермолов.

Германската база обаче не остава напълно забравена за историята - след войната някои от структурите продължават да се използват от съветските военни до момента на построяването на руската военновъздушна база Нагурской на острова през 1950 г.

Екип от немски военни експерти също посещава островите през 80-те години на миналия век, за да обезвреди мините, поставени в околността на базата.

"Успяхме да направим пълно описание на базата и останките от постройките за настаняване, метеорологичната станция, мрежа от укрепления и площадката, от която немските учени са евакуирани през 1944 г.

Макар и да съществуват конспиративни теории около името на базата, за тях липсва потвърждение.

"Историята всъщност е трагична - лидерът на експедицията полудява и при излитането от базата е придържан към пода на самолета, за да не създава проблеми.", обяснява историкът Уилям Барр пред Live science.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !