Проучване: Пакетираните салати могат да заразяват със салмонела

Наука ОFFNews Последна промяна на 21 ноември 2016 в 13:03 6512 0

Соковете от нарязаните листа зелена салата увеличават риска от салмонела, патоген, който е една от най-честите причини за хранителните отравяния, твърдят авторите на ново изследване, за което разказва The Conversation.

Изследователи от Университета в Лестър, Англия, анализират соковете от различни зеленчуци, включително марули, спанак и рукола. Те извличат соковете от листата и анализират какво се случва във влажна среда, пакетирани, точно по начина, по който салатите често са продавани в магазините.

Те открили, че соковете от повредените листа зелена салата стимулират развитието на салмонела 2400 пъти над контролната група.

В изследването си, публикувано в Applied and Environmental Microbiology съобщават, че дори малки количества от сок по повърхността на листата умножават общата вирулентност на бактериите във влажната среда на пакетираната салата.

Проучването показва, че зелените листни салати са обект на колонизация от бактерии, предизвикващи хранителни отравяния не само на салмонела, но и на Ешерихия коли и листерия.

През 2014 г. бобени кълнове, замърсени с салмонела, заразяват повече от 100 души в САЩ, една четвърт от които са били хоспитализирани. През февруари 2016 г. повече от 50 души във Виктория, Австралия, развиват салмонелоза след ядене на пакетирана зелена салата, а през юли 2016 г. 161 души се разболяват във Великобритания, след като са яли смесена пакетирана салата и двама души са починали. Таблицата в доклад на European Food Safety Authority (EFSA) за източници на огнища на хранителни отравяния в момента нарежда зелените салати като вторият най-чест източник на заболяване от хранителен произход.

Храни като зелена салата обикновено са с минимална обработка след прибирането на реколтата и се консумират сурови, затова не е изненадващо наличието на опасни бактерии.

В новото проучване учените се фокусират върху салмонелата, тъй като е агресивен патоген. Те откриват, че в отделените от нарязаните краища на листата сокове салмонелата се развива, дори когато е в хладилник - това е изненадващо, защото за салмонелата се зане, че предпочита температура около 37° С.

"Открихме, че след отваряне на пакета, бактериите естествено присъстващи върху листата и нарастват много по-бързо, дори когато се съхраняват на студено в хладилника", отбелязва д-р Примроуз Фристоун (Primrose Freestone) от Университета в Лестър.

За пет дни в хладилника - типичен срок за годност на пакетирана салата - 100 патогена салмонела се умножават до повече от 100 000 бактерии. Соковете на салатата закрепват салмонелата към листата така силно, че дори енергично измиване с вода не може да премахне бактериите. Освен това салмонелата, развила се в соковете показва повишена способност за заразяване.

Авторите не съветват потребителите да спрат да консумират зеленчуци, но дават следните съвети за по-безопасно хранене:

  • Проверявайте срока на годност на пакетираната салата
  • Следвайте указанията на опаковката
  • Консумирайте зеленчуците възможно най-скоро след покупката
  • Да не се съхранява отворен пакет салата повече от един ден
  • Избягвайте пакети със смачкани листа салата
  • Избягвайте всякакви пакети със салата, които изглеждат подути

Най-честите симптоми на хранително отравяне със салмонела включват диария, висока температура и стомашни спазми, които поразяват около 12 до 72 часа след заразяването.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !