Проучване на Харвард: Горещината забавя мозъка с 13%

НаукаOFFNews Последна промяна на 30 юли 2018 в 00:24 3983 0

Едно изследване на Харвард потвърди това, което всеки винаги е подозирал - летните жеги не ни помагат да мислим. 

В проучването участват 44 студента - половината от тях живеят в сграда с климатик, а другата половина са без климатик. Всички попълват тест за когнитивна оценка по телефона. Студентите с климатик се представят нормално, докато студентите, които нямат климатик, получават 13,4% по-лошо време на реакция и резултатите им на когнитивните тестовее са с 13,3% по-лоши. 

Изследването е проведено за 12-дневен период през лятото на 2016 г., през който е имало петдневна гореща вълна, съобщава сайтът ВigТhink.

Изследването е публикувано онлайн на 10 юли 2018 г. в списание PLOS Medicine като част от специален брой, посветен на изменението на климата и здравето.

Интересно е, че горещината продължава вътре в сградите, дълго след нагряването отвън. Тъй като много сгради са построени така, че да задържат топлината през зимата, това означава, че ако не са с климатик могат да запазят жегата вътре понякога до 48 часа след първоначалното нагряване от околната среда. Понякога в горещо лято тенпературата вътре /през нощта може да не падне под 30°С, ако не е пуснат климатикът.  

Проучването има и социално-икономически аспект - ако сте твърде бедни, за да си позволите климатик, може да отпаднете от училище. Всъщност проучванията показват многократно това

В момента в света има 1,6 милиарда климатични инсталации, като тази цифра се очаква да бъде пет пъти по-голяма до 2050 г..

Изменението на климата е в ход. Дали ще ставаме по-глупави?

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !