Проучване отново развенча мита за 8-те чаши вода на ден

Наука ОFFNews Последна промяна на 12 октомври 2016 в 09:00 11800 2

Кредит Sokodirectory

Ново изследването показва, че има един прост начин да разбере точно колко вода трябва да се пие всеки ден - просто да "слушате" тялото си.

Това може да звучи доста неясно, но учените могат да докажат за първи път кога не трябва да пиете повече вода - тогава тя физически става трудна за преглъщане. Така че, по-специално, трябва да слушате гърлото си, пише Science Alert!.

Изследването е публикувано в Proceedings of the National Academy of Sciences.

За първи път идентифициран механизъм, който регулира приема на течности и може да ни предпазва да не пием повече, отколкото е необходимо, още повече, че нуждите от вода на всеки са различни.

Всъщност пиенето на вода над необходимото ни количество е реален проблем и може да предизвика водна интоксикация или хипонатриемия, която се случва, когато нивата на натрий в кръвта станат необичайно ниски и може да доведе до проблеми от летаргия и гадене до припадъци, кома и дори смърт.

Но досега, никой не знаеше как тялото регулира нуждата си от вода и дали има естествена реакция на организма, която да ни спре да пием твърде много вода.

Снимка: Vlad B./Flickr

За да изследва тези въпроси Майкъл Фарел (Michael Farrell) и екипът му от Университета Монаш, Австралия, поискаха от 20 участници в експеримента да оценят размера на усилието, което им се налага да положат, за да погълнат вода при две условия: след тренировка, когато наистина са жадни и по-късно, след като са били убеждавани да пият излишно количество вода.

Екипът е открил, че е налице трикратно увеличаване на усилията, след като хората са пили твърде много вода - знак, че тялото регулира колко вода да консумират, като го прави физически по-трудно.

"Това е в съответствие с нашата идея, че рефлексът на гълтането е потиснат, когато е поето вече достатъчно количество вода" - заяви Фарел.

Екипът използва и функционален магнитен резонанс (fMRI) за измерване на активността на мозъка, точно преди хората да пият вода при указаните две условия - когато те трябва да пият излишно количество вода, е налице много по-голяма активност в десния префронтален дял на мозъка. Това означава, че фронталният кортекс се включва, за да отстрани естественото потискане на преглъщането, така че участниците да могат да пият толкова вода, колкото изискват от тях изследователите.

Изследването определено има своите ограничения - това е с малка извадка, а механизмът за потискане на преглъщането е възможно не е свързан с нивата на натрий в кръвта, тоест може да не е предизвикан от прекалено пиене на вода. Но това е една положителна първа стъпка в разбирането как телата ни контролират приема на течности и може да помогне на хората да правят по-добър избор - особено ако често се мъчат да изпълняват ежедневните изисквания и се принуждават да поглъщат достатъчно вода.

Фарел отбелязва, че има случаи, когато бегачи - маратонци са загинали, следвайки препоръките пият вода свръхнуждите си. Но в същото време, според изследователя, възрастните хора често не пият достатъчно, така че те трябва да следят своя прием на течности.

Естествено, необходими са повече изследвания за да потвърдят тези резултати - все пак това изследване използва малка извадка.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

9918

2

Пешо

13.10 2016 в 01:26

От по една пинта ли ?

15914

1

поп Дръвчо

12.10 2016 в 14:51

Може ли да проведем изследване за 8 чаши бира?