Проучване показа как бактериалните инфекции намаляват след ваксиниране на децата

Антония Петрова Последна промяна на 17 март 2017 в 10:00 4080 0

източник: Pixabay

Знаменитости, политици и дори педиатри през последните години застават срещу ваксинирането на малки деца. Според тях децата получават твърде много ваксини за твърде кратък период, като много от съставките са потенциално опасни за здравето и отключват скрити болести.

Тези опасения доведоха до намаляване на ваксинираните деца и заедно с това до възраждане на болести като морбили, които съвсем доскоро бяха държани под контрол.

Лекари и учени се опитват да уталожат страховете у родителите като предоставят твърди данни, които показват, че ваксините са най-безопасния и важен инструмент, познат на медицината, с който се запазва здравето на децата (ето и списък с документи на редица изследвания за действието на ваксините). Най-скорошното проучване по темата е от 10-и март, което показва необорими данни за положителните резултати от ваксините. 

През 2000 г. лекарите в САЩ започнаха да използват първата пневмококова конюгатна ваксина PCV7 (седемвалентна ваксина, която покрива серотиповете, отговорни за около 90% от инвазивните пневмококови заболявания). През 2010 г. започва ваксинирането с PCV13, с която се прибавят още шест типа бактерии. Всички те са причинители на различни опасни болести като например инфекции на ушите, менингит и кръвни инфекции, наречени бактериемия. При малките деца тези инфекции понякога са много опасни (и трудни за диагностициране), припомня Science news.


Заразяванията на кръвта при малки деца са се понижили след въвеждането на ваксината PCV7 и дори още повече след PCV13;

инфекциите на кръвта, причинени от целите на ваксините (S. pneumoniae bacteria), са най-засегнати (жълта линия).

източник: T.L. Greenhow et al/Pediatrics 2017

Медицинските данни, които обхващат периодите преди и след ваксиниране, предлагат шанс да се видят пневмококовите ваксинации в действие. Преди да се започне прилагането на ваксината, 74,5 от 100 000 деца в САЩ на възраст между 3 и 36 месеца са имали пневмококова бактериемия. След PCV13 този брой е паднал до 3,5 на 100 000. Тоест 95,3% намаление.

Този спад е невероятен, отблязва съавторът на проучването Тара Гринхау (Tara Greenhow), специалист по педиатрични инфекциозни болести в Kaiser Permanente Northern California в Сан Франциско. Този резултат, прибавен и към предишни проучвания, показва, че пневмококовите ваксини са високо ефикасни, допълва тя.

И когато преглеждате графиката, обърнете внимание на данните, които не виждате. Те са на онези бебета и деца, които не се разболяват, благодарение на ваксината.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !