Проучване показва, че плацебо ефектът се увеличава с времето

Наука OFFNews Последна промяна на 13 октомври 2015 в 08:30 3542 0

Кредит epSos .de/Flickr

В клиничните проучвания за тестване на ефектите на медикаментите, учените произволно прилагат един от два възможни курса на третиране на участниците в проучването.

Едната група получава експерименталния медикамент, а на другата група (контролната група) се предписва т.нар. плацебо хапче, което е преднамерено изработено да не съдържа никакви активни вещества. 

Методът трябва да помага на изследователите да измерят ефекта на реалния медикамент, който се тества като се разграничат ефектите от взимането на медикамента от ефекта от невзимането му. Плацебо медикаментите нямат собствен ефект, с изключение на феномена, наречен "плацебо ефект" - при него някои от участниците си въобразяват, че усещат положителните ефекти на реалния медикамент.

Това се случва, тъй като пациентите погрешно смятат, че взимат медикамента, без да осъзнават, че са  разпределени към контролната група. Изумителното около плацебо ефекта е, че той може да доведе до реални физиологични реакции на тялото - сякаш пациентът наистина е поел реалния медикамент - за което медицината предлага различни вероятни обяснения.

И ситуацията става все по-заплетена. Ново изследване, извършено от учени от McGill University в САЩ, е установило, че плацебо ефектът всъщност се засилва с годините, заблуждавайки все повече хора да усещат илюзорни ползи, каквито изобщо не би трябвало да има.

Анализирайки резултатите от 84 клинични изпитвания на медикаменти, извършени по света между 1990 и 2013 г., учените открили, че потискането на усещането за болка при пациентите, поемащи плацебо в контролните групи се засилва постоянно за този период, за да се стигне до 30% понижаване на нивата на болка до 2013 г.

С други думи, изглежда сякаш е по-добре пациентите да взимат напълно фалшивите хапчета, тъй като нашата способност сами да се лекуваме със самовнушението, че поемаме реалния медикамент, е по-силна от всякога. Но защо?

Първият фактор, който трябва да се вземе в предвид е, че учените са установили, че този феномен се наблюдава само в САЩ. Плацебо ефектът е установен навсякъде, но документираното повишаване на реакцията към плацебо с времето е бил демонстриран при сравнително скорошни клинични проучвания в Щатите като проучванията в Европа и Азия не показват такива промени.

Най-вероятните причини за тези промени са, че проучванията в САЩ - но никъде другаде - се провеждат за много по-дълго време и в тях участват повече хора отколкото преди. От 1990 г., продължителността на средностатичстическото клинично проучване в САЩ се е покачило от 4 седмици до 12 седмици, а броят на участниците - от 50 до над 500 пациенти. Това са големи промени и изглежда те значително повлияват на резултатите.

"Данните предполагат, че колкото по-дълго и колкото по-големи са проучванията, толкова са свързани с по-сериозен плацебо отговор," коментира Джефри Могил (Jeffrey Mogil), професор, специалист по изследване на болката и ръководител на изследването. "Това, от своя страна, води до провал на тези изследвания - тъй като е много по-трудно на фармацевтичните компании да докажат, че тестваният медикамент е по-ефективен от плацебото."

Други фактори, които могат да предизвикват повишените реакции към плацебо в Щатите може да са директното рекламиране на медикаментите (която се случва само в САЩ и Нова Зеландия); появата на частни изследователски организации или по-широкото покритие на плацебо ефектите в медиите, предполагат учените.

При всички случаи, медицинската индрустрия трябва да разреши този проблем, тъй като намерението да се извършват по-дълги и по-големи изпитвания на кандидат медикаментите с цел да се подобри ефективността и достоверността им реално има противоположен ефект, когато става дума за прокарването на нови терапевтични решения на пазара.

"Колкото повече подобрения се наблюдават при пациентите, третирани с плацебо в клиничните проучвания, толкова по-трудно е да се демонстират благоприятните ефекти на болкоуспокояващите медикаменти," обяснява Робърт Дуоркин (Robert H. Dworkin), професор по анестезиология, неврология и психиатрия в University of Rochester School of Medicine and Dentistry, който не е участвал в изследването.

"Това важно изследване повишава нашето разбиране за реакциите при плацебо групите и по този начин ни осигурява възможност да подобрим постановката на клиничните изпитвания и да ускорим разработването на болкоуспокояващи медикаменти, които да донесат по-значимо облекчение за пациентите, страдащи от хронична болка."

Изследванията са публикувани в списнието Pain.

Източник: Science Allert

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !