Проучване установи рядък щам супербактерии в Хюстън

НаукаOFFNews Последна промяна на 17 май 2017 в 14:56 6815 0

Кредит Wikimedia Commons

Klebsiella pneumoniae (клебсиела пневмония).

Проучване откри в тялото на всеки трети пациент с пневмония от клиника в Хюстън неизвестен досега щам на супербактерии, които са устойчиви на действието на почти всички антибиотици, съобщи Центърът за изследвания на инфекциозните заболявания към Университета на Минесота.

Геномът на бактерията е публикуван в списание mBio.

В проучването са изследвани 1700 разновидности на щамове пневмококи, които са открити в организмите на пациенти от щата Тексас в продължение на четири години.

Изследването разкри тревожна тенденция - около една трета от лежалите в болниците на Хюстън са били носители непроучен досега щам CG307, способен да синтезира "противоотрова" на практика към всички антибиотици. Тези микроби започнаха да се появяват в болниците на щата през 2015 г., а делът им в популацията болнични микроби продължава да расте бързо.

Klebsiella pneumoniae (клебсиела пневмония) са вид грам-отрицателни бактерии, които нормално се намират в човешките черва, но могат да доведат до множество вътреболничните инфекции, включително пневмония, инфекции на кръвта, както и инфекции на раните на пациентите на болницата, които могат да бъдат смъртоносни, тъй като са устойчиви на лекарствата, които обикновено се използват.

През последните десетилетия устойчивата на лекарства K. pneumoniae се очертава като основен инфекциозен агент в американските болници и по целия свят.

Тези микроби, както показва анализът на тяхната ДНК и протеините им, са се научили да синтезират специфични ензими - т.нар метал-бета-лактамаза (MBL), които могат да "уловят" и неутрализират молекулите на най-мощните антибиотици.

Поради това микробът е на практика неуязвим срещу действието на лекарствата, а учените все още нямат ефективни начини за справяне с тях, освен изчистване на заразените тъкани.

Нещо повече - те са се научили да се защитават не само от антибиотиците, но и от други микроби, като си изработват специални "мехурчета", пълни с протеини, неутрализиращи лекарствената молекула.

Тези бактерии са сходни с друг особено опасен вид "супермикроб", намерен преди три години в канализацията на Ню Делхи, столицата на Индия.

Защо точно в Хюстън е регистрирано такова необичайно изобилие от опасни щамове? Засега няма отговор, въпреки че водещият автор Джеймс Масер (James Musser), ръководител на отдела по патология и геномна медицина в болницата Houston Methodist, има предположение.

"Важно е да се разбере, че сега Хюстън е официално градът с най-голямо етническо разнообразие в САЩ", отбелязва той. "Има огромен поток през нашето пристанище, има огромен поток от Централна и Южна Америка, има огромен поток от Югоизточна Азия ... така това, че имаме различна история на щамовете, макар и изненадващо ... не е толкова шокиращо".

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !