Проучване върху 657 461 деца не открива връзка между ваксини и аутизъм, дори и за деца в риск

НаукаOFFNews Последна промяна на 05 март 2019 в 09:52 12868 0

Децата, ваксинирани срещу морбили, паротит и рубеола (MMR), не са изложени на повишен риск за аутизъм, включително децата, които понякога се считат за групи с "висок риск" за разстройство в неврологичното си развитие, открива мащабно ново проучване.

Новото изследване, публикувано на 4 март в списание Annals of Internal Medicine, е едно от най-големите проучвания от този род до момента. В него изследователите разглеждат данните на повече от 657 000 деца, родени в Дания между 1999 и 2010 г., включително около 6 500, които са получили диагноза за разстройство от аутистичния спектър (ASD). ASD е състояние на нервно-психическо развитие, което засяга способността на човека да общува, взаимодейства и се държи по подходящ начин с другите в социални ситуации.

Проучването показва, както много други преди това, че "[родителите] не трябва да избират да не ваксинират децата си заради тази компрометирана връзка между MMR [ваксината] и аутизма", заяви водещият автор на изследването Анарс Хву (Anders Hviid), старши изследовател в катедрата за епидемиологични изследвания в Statens Serum Institut в Копенхаген. "Наистина има силни научни доказателства, че няма връзка." 

Идеята, че компонентът срещу морбили от ваксината MMR може да бъде свързан с аутизма, започна с малко, сега оттеглено проучване от 1998 г. в списание The Lancet. Това проучване разглежда 12 деца с забавяне на развитието, осем от които имат аутизъм. Оттогава е стана ясно, че водещият изследовател е имал няколко конфликта на интереси: било му е платено от адвокатска кантора, която искала да съди производителя на ваксината, и имал патент за „по-безопасна“ ваксина срещу морбили, която той е разработил преди да направи проучването от 1998 г., според доклад от 2011 г. в списание The BMJ.

От 1998 г. безброй проучвания не откриват връзка между ваксината MMR и аутизма, включително едно голямо проучване от 2002 г. в The New England Journal of Medicine, проведено от Хву и екипа му. Изследването обхваща 537 000 деца, родени в Дания между 1991 и 1998 г. Но след публикуването на това проучване, Хву е чува от загрижени родители и така наречените антиваксъри, които питат дали "уязвимите" деца може да са изложени на риск от аутизъм след получаване на MMR ваксината.

"Видяхме възможност да проверим отново връзката в същата обстановка, но с нови деца", заяви Хву за Live Science. "Разгледахме и как можем да отговорим на някои от критични забележки на нашето първоначално изследване."

Какво е проучвано

В новото проучване, в допълнение към прегледа на общата картина (дали ваксината MMR увеличава риска от аутизъм при всички деца), учените разглеждат дали ваксината повишава риска в следните групи: момчета, момичета, деца, които развиват "регресивен аутизъм" - случаите, когато децата имат по-големи братя и сестри с аутизъм (състоянието е отчасти генетично, така че тези деца вече имат по-висок риск от развитие на аутизъм).

Учените също разглеждат годините на раждане на индивидите, дали са получени други детски ваксини и кога, както и рисковите фактори за аутизъм на всяко дете въз основа на оценката на риска от заболяване на детето, съобщават изследователите в проучването.

Според резултатите никой от подгрупите, които са получили ваксината MMR, не е показал повишен риск за аутизъм, установиха изследователите. Интересното е, че ваксината е свързана дори с малко по-нисък риск от аутизъм при момичетата и при децата, родени от 1999 до 2001 г., съобщават учените.

Какво увеличава риска от аутизъм?

Все още не е ясно какви биологични механизми причиняват аутизма. Но изследването е установило кои групи са най-застрашени от аутизъм: момчетата, децата, родени по-скоро (от 2008 до 2010 г.), децата, които не са имали ранни ваксинации и, както бе споменато, тези, които имат братя и сестри с аутизъм. Други рискови фактори включват по-възрастни родители, ниско тегло при раждане, преждевременно раждане и майка, която е пушила по време на бременност.

Това изследване има "важния принос, че дори и сред групите с повишена чувствителност към аутизъм, MMR ваксинацията не е свързана с аутизъм", заяви за Live Science Кристен Лайл (Kristen Lyall), асистент в AJ Drexel Autism Institute в Drexel University във Филаделфия, неучаствала в проучването.

В статия, публикувана заедно с проучването, д-р Саад Омер (Saad Omer), професор в Центъра за ваксини на Университета Емори в Атланта, който не е участвал в разглежданото проучване, коментира, че необходимостта от опровергаване на идеите на антиваксърите има цена - те отклоняват времето, което учените биха могли да използват, за да намерят причините и лечение за аутизма.

"Независимо от абсолютните разходи, трябва да се има предвид алтернативната цена на това изследване: например, продължавайки да оценяваме хипотезата за връзката MMR-аутизъм, това може да дойде за сметка че не преследваме някои по-обещаващи резултати", свързани с причините за аутизма, пише Омер в редакционната статия.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !