Защо британският вариант на SARS-CoV-2 може да е по-смъртоносен?

Ваня Милева Последна промяна на 28 януари 2021 в 00:00 6914 0

Трансмисионна електронна микрография на вирусни частици на SARS-CoV-2. Кредит: NIAID

Съобщението, че коронавирусният щам, завзел Великобритания, може да бъде по-смъртоносен, както е по-зарàзен, породи нови опасения, тъй като вариантът вече се разпространи в десетки страни, включително и България.

Първоначално британските здравни специалисти заявиха, че според техните доказателства новият щам, циркулиращ във Великобритания, е между 50 и 70 % по-трансмисивен, т.е. по-предаваем.

В петък обаче правителството на Великобритания заяви, че новият вариант може да бъде и с 30-40 процента по-смъртоносен, подчертавайки, че оценката се основава на оскъдни данни.

Какво се е променило?

В средата на януари две отделни изследвания са представени пред британската консултативна група за нови и нововъзникващи респираторни вируси (NERVTAG) от Лондонската школа по хигиена и тропическа медицина (LSHTM) и Имперския колеж в Лондон.

Те свързват данни от хора сред населението, които са имали положителен тест за вируса, но не в болница, с данните за смъртните случаи и откриват приблизително 30 процента увеличение на риска от смърт, свързан с новия щам.

Двете проучвания използват леко различаващи се методи, но и двете сравняват хора с новия вариант с такива с по-старите варианти,  приемайки под внимание други променливи като възраст и местоположение и отчитайки, че болниците се намират под натиск.

Други изследвания на Университета Ексетър и Английското обществено здравеопазване (Public Health England) също установяват повече смъртни случаи като и двете проучвания показват дори още по-високи нива.

Въз основа на тези анализи NERVTAG заяви, че има "реалистична възможност" инфекцията с новия вариант да е свързана с повишен риск от смърт в сравнение с предишните варианти.

Увеличението на предаваемостта, свързано с варианта, вече предизвиква тревога, тъй като колкото повече хора заразява вирусът, толкова повече хора има вероятност да се разболеят тежко и да починат от болестта.

"За съжаление изглежда, че този вирус може да бъде едновременно" по-заразен и потенциално по-смъртоносен, подчертава Джон Едмъндс (John Edmunds), професор в Центъра за математическо моделиране на инфекциозни болести LSHTM, на брифинг за пресата в понеделник

"Така че това е наистина сериозен обрат към по-лошо за съжаление", допълни професорът.

Колко надеждни са констатациите?

Все още има несигурност в данните, но изследователите се надяват, че картината ще стане по-ясна през следващите няколко седмици.

Едмъндс смята, че констатациите са "статистически значими". Но според него, докато проучванията използват информация от тестваните сред населението, повечето хора, които умират от COVID-19, отиват направо в болница и там се тестват. Все още изследователите не разполагат с тази болнична информация.

NERVTAG заяви, че това изоставане в данните може да е причината проучванията да не открият доказателства за увеличаване на хоспитализациите на хора с новия вариант, което изглежда в противоречие с констатациите за повишена тежест на заболяването.

Консултативната група също така заяви, че данните за леталността, използвани в изследването, обхващат само 8 процента от общите смъртни случаи през периода на проучването и заяви, че резултатите "следователно може да не са представителни за общото население".

Каква е разликата между смъртност и леталност

Този въпрос обърква много хора.

Смъртността представлява броят на смъртните случаи за 1000 души от населението годишно. По-скоро се използва като индикатор за качеството на здравната система.

Леталността е съотношението на броя на смъртните случаи към броя на случаите на заболяването и това е показателят, който е по-важен за определянето колко е опасна една болест или състояние. Но има и нюанс. Точният брой пациенти със заболяването е неизвестен, тогава точната леталност от коронавируса все още неясна.

Защо да е по-смъртоносен?

Изследователите смятат, че причината може да е същият набор от мутации, който е направил вариантът по-заразен - въпреки че е необходимо по-голямо проучване.

Една мутация например увеличава способността на вируса да се прикрепя по-силно към човешките клетки, а ръководителят на NERVTAG Питър Хорби, професор по инфекциозни болести в Оксфордския университет, отбелязва, че доказателствата показват само, че може да улесни заразяването.

"Ако след това може да се разпространи много по-бързо между клетките в белите дробове, това може да увеличи степента на заболяването и скоростта на възпаление, което след това може да прогресира по-бързо, отколкото организмът може да реагира, така че може да обясни и двете характеристики на вируса", обяснява проф. Хорби.

Проблемът може да е вирусният товар според Бьорн Майер, вирусолог от френския Институт Пастьор.

„Вирусът може да не е еволюирал, за да бъде по-смъртоносен като такъв, но може да се е еволюирал, за да се разпространява повече или по-добре, което може да причини повече увреждания на пациента като цяло“, коментира Майер.

Това засяга ли лечението?

Няма "доказателства", че лечението ще влияе по-слабо върху хора, заразени с новия вариант, смята Хорби, който води и проучването за терапии, което идентифицира стероида дексаметазон като ефективен за тежко болни пациенти.

Противовъзпалителните средства като дексаметазон "трябва да работят еднакво добре, тъй като не са свързани с вируса, а с отговора на гостоприемника", отбелязва проф. Хорби.

Всичките подобрения в терапиите и леченията - включително по-добрите стратегии за подкрепа на дишането в болниците - са намалили процента на смъртните случаи от първата вълна и дори могат да "компенсират всяка разлика с този нов вариант" според Хорби.

Що се отнася до ваксините, предварително проучване този месец от Великобритания и Холандия установи, че вариантът няма да може да избегне защитния ефект на сегашните ваксини.

Pfizer/BioNTech и Moderna също пуснаха ранни изследвания, които предполагат, че ваксините им ще бъдат ефективни и срещу новия вариант.

Източник: Fact Check: Why The UK Variant of SARS-CoV-2 Could Be More Deadly, ScienceAlert

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !