Психеделичните дроги променят на молекулярно ниво човешката нервна тъкан

НаукаOFFNews Последна промяна на 10 октомври 2017 в 13:37 17097 1

Ново изследване, публикувано в Nature, разкри, че халюциногенното съединение, известно като 5-MeO-DMT, предизвиква промени в невронни сигнални пътища, свързани с възпаленията, невронната пластичност и невродегенерацията, съобщава Futurism.

Откритието има важно значение сега, защото различни проучвания установяват ползата от употребата на психеделици, но не показват как и защо тези съединения дават конкретни положителни резултати.

"За първи път можем да опишем промените във функционирането на молекулярно ниво в човешката нервна тъкан, свързани с психеделиците", заяви Стивънс Рейен (Stevens Rehen), ръководител на изследването от Института Д'Ор за изследвания и образование.

Освен това изследването показва, че психеделичните вещества, включително екстази (Methylenedioxymethamphetamine) и ЛСД (диетиламид на лизергиновата киселина), могат да придават на антидепресантите и противовъзпалителни ефекти, но на учените им липсваха инструменти, с които да докажат защо.

Специфичните молекулните пътища, по които психеделиците се насочват до целите си в мозъка, не са идентифицирани досега.

За да се реши този проблем, учените в това изследване използват мозъчни органоиди - 3D култури от нервни клетки, които приличат на човешки мозък на някакъв етап на развитие.

Екипът подлага тези човешки минимозъци на единични дози от 5-метокси-диметилтриптамин (5-MeO-DMT), за да определят по кои молекулярни пътеки се осъществява ефектът. Екипът установи, че психеделичната дрога променя експресията на почти 1000 протеина.

Напречно сечение на мини-мозък, показващо различни мозъчни области. (Снимка: IMBA / Madeline A. Lancaster)

После учените определят какви роли играят тези протеини в човешкия мозък.

Екипът различава ясен модел в своите резултати. Липсата на психеделични регулиращи на ниско ниво протеини се свързва с мозъчните лезии, дегенерацията и възпаленията. Това намеква, че подобни психеделични вещества могат да играят защитаваща човешкия мозък роля.

В същото време, 5-MeO-DMT регулира протеините, които имат решаващо значение за образуването на синапсите и поддръжката, включително протеините, свързани с клетъчни механизми за обучение и памет.

"Резултатите показват, че класическите психеделици са мощни индуктори на невропластичността, инструмент на психобиологичната трансформация, за което знаем много малко", заяви Сидарта Рибейро (Sidarta Ribeiro), съавтор на проучването и директор на Института за мозъка към Федералния университет на Рио Гранде до Норте в прессъобщение.

Съавторът на проучването професор Драуильо Аройо (Draulio Araujo) добавя: "Проучването показва възможните механизми, чрез които тези вещества проявяват своите антидепресантни ефекти, които са наблюдавали в нашите изследвания".

"Нашето изследване разкрива силния клиничен потенциал на тези вещества, които са ограничени от закона, но които заслужават вниманието на медицинската и научната общност".

Наскоро Администрацията по храните и лекарствата (FDA) обяви, че екстази е "революционна терапия" за пост-травматично стресово разстройство (ПТСР), например. Това може да мотивира депутатите да премахнат някои правни пречки пред достъпа до тези лекарства.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!