Психологията на масите не важи за тероризма

Наука ОFFNews Последна промяна на 06 април 2017 в 16:01 4238 0

Кредит Royal Canadian Mounted Police

Нов теоретичен модел на политическия радикализъм предлагат двама изследователи от Колежа Брин-Мар (Bryn Mawr College).

Той показва, че методите за превенция на тероризма, насочени към психологията на масите, са неефективни.

Статията е публикувана в списанието American Psychologist.

Като идеология, проявяваща се под формата на политически убийства, тероризмът е известен още в древния свят. В момента липсва точно научно определение за тази политика, а правният й статут зависи от местната юрисдикция. Основната предпоставка за тероризма може да е политически мотивирано насилие, извършвано от нелегални организации, за сплашване на отделни лиц или на цялото общество. В наше време, след 60-те години на миналия век широко се разпространи т. нар. международен тероризъм. Тази идеология е насочена към подкопаване на самата държава, нейните икономически и социални устои и често се свързва с радикални религиозни движения, особено исляма.

Интересът към този феномен се възроди след 11 септември 2001 г.

Учените се интересуват от механизмите, които лежат в основата на прехода от радикални настроения към масови убийства, както и възможните начини за тяхното предотвратяване. Съществуващите данни за честотата на психопатология сред терористите не са достатъчни. В същото време, според експериментите, огромна част от хората не са готови да изпълняват своите екстремистки намерения, като да извършат самоубийство, убийство или да се включат в протест, независимо от степента на недоволство от това, което се случва. По този начин разликата между радикални възгледи и действия е принципна, за което е доказателство малкият брой активни терористи.

Опитите да се проследи произхода на терористичните атаки доведоха до изграждането на редица теоретични модели. Един от тях представя радикализацията като шестетажна стълба (The staircase to terrorism: a psychological exploration). Аввторът на статията пределя терористичния акт като финален етап на стесняващо се стълбище. По-голямата част от хората с чувството, че са третирани несправедливо остават на приземния етаж, но някои хора се изкачват нагоре и в крайна сметка са вербувани от терористичните организации.

В новата статия изследователите описват модел на "две пирамиди", който не предполага последователност. Концепцията за радикализация се разделя на две части: радикализация на мненията и радикализация на действиета. Етажността от първата пирамида формира неутрални, симпатизанти, подкрепящи идеологията, но не оправдаващи насилието и такива, които оправдават насилието. Втората пирамида включва политически инертни граждани, активисти, радикали и накрая терористи.

За разлика от активистите, заети с правна подкрепа, терористите са въвлечени в незаконни действия и престъпления срещу цивилното население. В същото време, ако между активисти и радикали има малка разлика на практика, то между радикали и терористи тя е статистически значима. Анализът на съдържанието показва, че уеб сайтовете, свързани с тероризма са предназначени за по-мотивирани, но по-малко рационални потребители. Преходът между пирамидите, според учените, в 99% от случаите не се случва. Към радикални действия хората се стигат най-често не благодарение на идеологията, а на странични фактори - индивидуални (като склонност към риск, проблеми в личния живот) и групови (конкуренция, изолация).



Всъщност радикализацията на действията е феномен на индивидуалната психология и психологията на малките групи, докато радикализацията на мненията е феномен на психологията на масите. Такива методи за борба с тероризма като например затягането на законодателството за имиграцията и демонизирането на исляма, се ръководят от психологията на масите и не пречат на прехода към радикални действия и следователно са неефективни, смятат авторите.

Недостатък на новия модел, според изследователите, са ограничените възможности за типизация на самотните терористи, включително и "училищните стрелци", които често имат симптоми на психични разстройства. Те отбелязват, че подобни случаи са редки примери за преход от радикализация на настроенията към радикални действия.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !