Психопатите често са под средното ниво на интелигентност, въпреки репутацията си (видео)

Наука ОFFNews Последна промяна на 27 януари 2017 в 10:47 24847 1

Кредит Paimages

Манипулативни, корави и умни – така повечето хора си представят психопатите. Но наистина ли са толкова умни? Нови изследвания поставят под съмнение интелигентността на маниаците и предполага, че всъщност дори имат по-ниско от средното IQ, разказва NewScientist.

Препринт на изследването е публикуван в biorxiv.org

Киното и книгите ни внушават идеята, че тези безмилостни, нечестни и очарователни хора са надарени с изключителна интелигентност, точно като д-р Ханибал Лектър. Той е злодей-канибал и дава името си на това, което сега е известно на психолозите като "митът Ханибал Лектър".

Психопатите съставляват около 1% от населението, разказва водещият автор Брайън Бутуел (Brian Boutwell) от Университета на Мисури. Един човек се класифицира като психопат, ако постигне определен резултат от теста за психопатични личностни характеристики, които включват безсърдечие, импулсивност, агресия и чувство за величие. "Не всички психопати ще нарушават закона или наранят някого, но шансът да го направят е по-висок", коментира Бутуел.

Категоризацията на маниаците и основните им характеристики като степента на интелигентност са често обсъждана от психолозите тема. Но последните изследвания представят доказателства, че по-ранните проучвания, които изследват психопатите може да са били повлияни от самото начало, тъй като са се фокусирали основно върху добре образовани сегменти от средната и висшата класа на обществото.

Изследването е мета-анализ на 97 предишни проучвания, които включват над 9000 участници, както затворници, така и успешно реализирали се хора.

Установено е, че тези, които проявяват психопатични черти са с по-ниско IQ и се проявява една малка, но значима корелация.

"Мисля, че резултатите ще изненадат много хора", отбелязва Бутуел.

Учените отбелязват, че има много вариации в рамките на самите феномени "интелигентност" и "психопатия", а има потенциал и за още диференциране на самото заболяване. Изследванията показват, че има първични и вторични психопати, като разликите между двамата вида може да е свързана с това колко потиснати са те и авторите на това последно проучване предполагат, че е възможно нивата на интелигентност между двете групи да варира.

Промяната на начина, по който психопатите се възприемат света може да има последици не само за широката общественост, но и за съдебната система.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12090

1

Ivan Nikolaev

27.01 2017 в 13:00

Подобно на хомосексуалните, психопатите са индивиди с различна психо ориентация...