Психолог определя 14 признака за политически промит мозък

Ваня Милева Последна промяна на 01 март 2023 в 00:01 8976 0

полититески привърженици

Кредит Pixnio

Те са съгласни с всяка една позиция, която тяхната партия заема.

Този тест ще ви помогне да определите дали даден човек може да мисли самостоятелно.

Настъпиха времена на политическа поляризация. Много хора са склонни да гласуват по партийна линия и се държат като футболни запалянковци.

В тази обстановка е трудно да мислим самостоятелно. След като веднъж сме се присъединили към даден политически "отбор", е лесно да формираме мнението и идентичността си въз основа на платформата на нашия отбор. Може би имате приятели, които сякаш са се заклели във вярност на предпочитаната от тях партия и вече не са способни на рационално мислене. Може би сте обмисляли дали да не се намесите, за да ги "депрограмирате".

Ако подозирате, че някой от вашите познати може да е с промит мозък, потърсете тези предупредителни знаци (системата за оценяване е в края).

1. Те се държат лично обидени, когато някой критикува любимия им политически лидер.
Дори поставянето под въпрос на техния политически герой може да отприщи гнева и яда им, все едно сте казали нещо неприятно за майка им. Изглежда, че са слели своята идентичност с тази на политика, така че политическата критика за тях е лична обида.

2. Приемат, че всички от противниковата партия са идиоти.
С какво друго може да се обясни защо другите не са съгласни с тях - човек да е идиот, за да вижда нещата по различен начин.

3. Предполагат лоши мотиви от страна на хората от другата партия.
Вместо да са глупави (или в допълнение към това), политическият противник трябва "да не е патриот" или дори "купен от външни сили". Човекът, които не е съгласен с тях, не може да е  добросъвестен и да искат най-доброто за страната си, като тях.

4. Те са съгласни с всяка една позиция, която тяхната партия заема.
Малко вероятно е един свободомислещ възрастен човек да е на 100% съгласен с политическата си партия, като се има предвид обширния набор от въпроси, които съставят платформата на една партия. И все пак знаете със сигурност как този човек се отнася към всеки един въпрос въз основа на партийната си принадлежност - дори за въпроси, които е трудно да се предвидят въз основа на партийните принципи. Ако партията му промени позицията си по даден въпрос, приятелят ви я променя заедно с нея.

5. Доволни са, когато нещо кара другата партия да изглежда зле - дори и да е лошо за страната.
Те се радват на всеки резултат, който помага на политическия им отбор, дори ако това означава, че икономиката се срива например. Политическите сметки засенчват всяко друго съображение.

6. Те подкрепят практики, които вредят на страната, ако те са от полза за тяхната партия.
По същия начин те нямат нищо против да се задушава свободата на словото или да се отказва на някого равна защита пред закона. Те дори са в състояние да изкарат тези практики по някакъв начин патриотични и "за доброто на нацията".

7. Прекъсват връзките си с хора, които се различават политически от тях.
Те не могат да си представят да бъдат приятели с някой от друга политическа партия и са готови да прекратят отношенията си, когато някой не успее да отговори на политическите им изисквания..

8. Получават всички новини от един-единствен източник - за който се кълнат, че е безпристрастен.
Независимо дали са фенове на БНР или OFFNews, те приемат, че получават нефилтрирано отразяване на фактите. Само идиоти биха гледали фалшивите новини от другия край на спектъра (вж. № 2 по-горе).

9. Не могат да посочат нито едно действие на любимия си политик, с което не са съгласни.
Предаността им прилича повече на религиозна вярност, отколкото на политически предпочитания. Единствената възможна грешка, която техният политически спасител би могъл да направи, е да отстъпи с нещо на опозицията.

10. Те не могат да се сетят за нито едно достойнство на политиците от другата партия.
Политиците от другата страна се смятат за абсолютно лоши - арогантни, досадни, неразумни, лицемерни - всичко, което политиците от тяхната партия не са. Ако бъдат притиснати да намерят нещо положително, те могат да излязат с обиден комплимент, като например: "Те бяха много ефективни манипулатори, хитро ни изпързаляха".

11. Истината е по-маловажна за тях от това дали нещо помага на партията им.
Те са готови да изопачат истината или да повтарят откровени лъжи, стига това да е в съответствие с позицията на тяхната партия. Те редовно проверяват фактите на опозицията, но никога на собствената си страна.

12. Автоматично вярват и препращат/споделят/ретуитват всяка конспиративна теория за опозицията, без значение колко нелепа и лъжлива е тя.
Когато им се изтъкне, че това е измама, те не признават тезата, а вместо това казват, че звучи точно като това, което биха направили техните политически врагове. 

13. Политическите им възгледи са по-важни от декларираните им религиозни или духовни убеждения.
Изглеждат склонни да пренебрегват очевидните противоречия между вярата и политиката си, като винаги се придържат към последната или намират мъчителни начини да се опитат да ги помирят. Например са последователи на Христос, но пренебрегват заръката му "да обичате враговете си" и "да правите добро на онези, които ви мразят" (Матей 5:44).

14. Те приемат, че всеки, който не е съгласен с тях, трябва да е с промит мозък.
За тях е лесно да виждат пристрастията на другите, докато виждат себе си като самотен свободомислещ човек. Прилагайки фундаменталната атрибутивна грешка, те приписват на собствените си убеждения, че са установени след внимателното обмисляне на всеки въпрос, докато възгледите на другите приписват на партийната им лоялност.

Оценяване: Всеки елемент получава една точка; просто ги съберете, за да откриете резултата на приятеля си. Вероятността приятелят ви да е с промит мозък е приблизително следната:

0-4: ниска
5-9: умерена
10-14: висока

Сами решете дали си струва да се опитате да "депрограмирате" приятеля си и какви усилия ще са нужни.

По материал на американския психолог Сет Джей Джилиън (Seth J. Gillihan), лицензиран психолог, специализиран в съзнателна когнитивно-поведенческа терапия.

Източник: Your Friend Might Be Politically Brainwashed If..., Psychology Today

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !