Птички избират да не се хранят само и само да останат близо до партньорите си

Никола Кереков Последна промяна на 21 ноември 2015 в 10:00 7390 0

Кредит EtiAmmos

Големите синигери често правят компромиси в социалния си живот, за да прекарват повече време с половинката си - точно като хората.

Когато трябва да избират, някои пойни птички предпочитат компанията на партньора си пред доброто хапване.

Социалният живот изисква определени компромиси, а това е валидно не само за хората, но и за птиците. Храненето на групи означава, че някои птици получават по-малко храна, отколкото биха си набавили, ако летяха самостоятелно. Придвижването на големи групи обаче осигурява безопасност - ятата осигуряват по-добра защита от хищници, тъй като много повече очи следят за опасност. В повечето случаи компромиса за по-малко храна в замяна на безопасност си заслужава. Някои пойни птички, изглежда са готови да прибягват към още по-големи жертви в името на това да останат близко до половинката си.

Големият синигер - малки птички с жълто, черно и бяло оперение, които имаме и тук България - изглежда предпочитат да прекарват времето си в хранилка, където не могат да се хранят, за да са близо до партньора си, който обаче може да се храни там.

Борба за храна

Зоологът от Университета в Оксфорд Джошуа Фирт (Joshua Firth) и колегите му заложили няколко високотехнологични хранилки в горите западно от Оксфорд. Всяка хранилка е снабдена със специален радиочестотен датчик (radio frequency identification - RFID), който отваря хранилката само за птици с точно определен RFID маркер. Половината датчици в района се отваряли само за четни номера на маркерите, а другата половина се отваряли само за тези с нечетен номер.

Някои брачни двойки се оказвали със съвпадащи RFID маркери, което позволявало на двойката да се храни заедно в една и съща хранилка. Други двойки обаче не били такива късметлии; единият партньор получавал четен а другия нечетен маркер. Птиците в тези несъответстващи двойки имали възможност за избор: можели да се хранят самостоятелно или можели да стоят близо до партньорите си, но не можели да вършат и двете едновременно.

Когато били принудени да избират, повечето птици избрали да остант близо до половинката си. Птиците в несъответстващите двойки посещавали хранилки, които не могат да използват 3,8 пъти по-често от птиците със съвпадащи маркери - които разбира се нямали много основание да посещават хранилки, от които не могат да се хранят.

Птичи мозък

На пръв поглед, това може да изглежда като взимане на погрешно решение от страна на птиците. Но от друга страна, без партньор птицата не може да се възпроизведе и да отгледа малки, затова е лесно да видим защо естествения отбор може да подпомага птици, които избират дългосрочните ползи от чифтосването пред краткосрочните ползи от повечето храна. Други социални отношения също осигуряват важни предимства при оцеляването.

Зоолозите са разработили модели, които предсказват хранителното поведение на птиците, на основата на идеята, че птиците ще предпочетат всяко нещо, което им осигурява повече храна спрямо времето и усилието, което им коства. Но този експеримент може да накара зоолозите да преосмислят такива модели, като вземат предвид социалните отношения.

Изкуството на компромиса

Както и при много човешки двойки, компромисите сред птичите двойки понякога са много противоречиви за външния наблюдател. Логично е да очакваме, че птиците от предишния експеримент ще разделят времето си по равно между техните хранилки, така че и двамата партньори да получат възможност да се хранят, но не такъв бил случая.

"Някои птици отиват до своята хранилка и партньора им ги следва - неудобството в случая, разбира се, е че така някои птици прекарват цялото си време в хранилка, от която не им е позволено да се хранят, само защото партньора им е отишъл там," разказва Фирт. "Интересното е, че това не изглежда да е обвързано с пола на птициите."

Птиците, които по-често следват половинката си, не остават непременно гладни. Вместо това, те са открили хитър начин да се възползват от ситуацията. Хранилките оставали отворени в продължение на няколко секунди, така че ако кацнели достатъчно бързо на хранилката след своя партньор, птиците можели да "грабнат" малко храна преди да се е затворила хранилката. Фирт и колегите му дори смятат, че партньорите им нарочно си помагат при този процес. Откритията на учените са публикувани в научното списание Current Biology.

Птича компания

Изборът да останеш близо до партньора повлиява и други аспекти на социалните отношения между птиците. Двойките птици с еднакви маркери прекарвали времето си с една и съща група птици, в този случай, тези които имали същия маркер. Но двойките с несъвпадащи маркери прекарвали повече време с групата на един от партньорите.

Това е позната ситуация и при много хора. "Въпреки че бих предпочел да прекарам петък вечер с приятелите си на по хамбургер някъде, понякога ходя в луксозни ресторанти, прекарвайки времето си с хора, които не познавам," споделя Фирт. "Причината да съм там е факта, че и моята жена е там, така че е успокояващо да знаем, че дори дивите птици може да се озоват някъде, където не биха искали да са, заедно с определена група индивиди, поради факта, че партньора им е решил така."

Така че за птиците, както и за хората, избора на половинка има сериозно влияние върху социалните контакти, което от свой ред може да повлияе на това как заболяванията и информацията се предава през различните птичи популации.

Източник: Discover Magazine

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !