Птиците летят, затова яйцето им има такава форма

Наука OFFNews Последна промяна на 25 юни 2017 в 08:33 8786 0

Разрешен е хилядолетният спор около формата на птичите яйца - според учените тя е свързана със способността им да летят, пише Science News.

Формата на яйцата на всички птици е подобна - заоблена, заострена в единия край и тъпа в другия. Въпросът защо е точно така е занимавал още Аристотел. Има теория, че тази форма не позволява на яйцата ще се изтърколят твърде далеч от гнездото.

Все пак трябва да се отбележи, че при различните видове птици формата на яйцето може да варира значително, от почти кръгли при совите до силно удължени при колибрите.

Екип от Университета Принстън, воден от Мери Стодард (Mary Stoddard), успява да обясни и сходството, и разликите на тези форми. Статията за морфометричните, механистичните и макроеволюционните анализи на яйчните форми на 1400 вида птици и изводите от изследването е публикувана в списание Science.

Авторите използват огромната колекция от яйца и птичи гнезда, която се съхранява в Музея по зоология на гръбначните в Бъркли. Цифровизирани са изображения на яйца на над 1400 вида птици от колекцията, изложена в интернет, а Мери Стодард и екипът й пише програма, която може да ги разпознава по снимките и бързо да определя точната им дължина, ширина и форма.

Програмата Eggxtractor анализира автоматично почти 50 000 яйца от онлайн-колекцията на музея и пресмята коефициента им на елиптичност, показващ доколко са далеч от идеалната сферична форма. Авторите получават нещо като "карта", на която яйцата на птиците от различните видове са разпределени в зависимост от големината на този коефициент, както и степента на острота - разликата между тъпия и острия край.

Източник: Stoddard et al., 2017

Оказва се, че формата на яйцата е слабо свързана с вида и формата на гнездото, както и с броя на потомството, както твърдят някои хипотези.

В крайна сметка е установена корелация с формата на крилата, която е свързана с необходимостта от активно летене. Видовете, които летят по-често и по-надалече, имат по-издължени и заострени яйца. Тези, които летят само от време на време, са закръглени.

Учените предполагат, че тази форма позволява на активно летящите птици да поддържат по-добра аеродинамика на полета и да подготвят подходящата за това форма на тялото. По-широката и закръглена форма изисква по-голям тазов пояс за снасяне при един и същ обем на яйцето, което не се отразява добре на способността за летене на птицата.

Като цяло геометрията на птичите яйца и вариациите на формата им не е свързана с гнездото, а с полета и със законите на аеродинамиката.

Формата се определя не от черупката, а от мембраната, която лежи под нея, или по-точно от нейната дебелина и напрегнатост в различни части на формиращото се яйце. За да докажат това, Мери Стодард и нейните колеги са създали компютърен модел, в който чрез промяна на тези параметри, успяват да получат "птичи яйца" от всички форми, срещащи се в природата.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !