Публичното изтегляне на статия печели на нобелов лауреат още повече уважение

Ивайла Сопотенска Последна промяна на 09 януари 2020 в 10:00 5659 0

Кредит Wikimedia commons

Професор Франсис Арнолд (Frances Arnold) печели Нобелова награда за химия през 2018 година, съвместно с Джордж П. Смит (George P Smith) и Грегъри Уинтър (Gregory Winter) за техните изследвания върху ензимите. Името на учения нашумява отново днес, защото тя публично изтегля своя статия, публикувана през 2019 г.

Изследването, публикувано през май 2019 г. в престижното списание Science, е насочено към приложението на ензими за създаването на пръстени от лактам, молекули, откривани в структурата на много семейства антибиотици. Трудът е написан от дипломанта Ина Чо (Inha Cho) и постдокторанта Джъ-Дзюн Дзя (Zhi-Jun Jia), а Арнолд е старши автор. Професор Арнолд съобщава в своя профил в Twitter, че изтеглят публикацията си.

"С първия си туит, свързан с работа през 2020, съм разочарована да съобщя, че изтеглихме миналогодишната си публикация върху ензимния синтез на бета-лактами. Резултатите не могат да бъдат повторени", пише ученият в своя туит.

Изданието също публикува известие за изтегляне, съобщавайки, че когато екипът опитва да повтори работата си, не получават първоначалните резултати. Преглеждайки лабораторните дневници на първия автор, те откриват, че сурови данни и друга информация липсва в крайния анализ, който е публикуван.

"Болезнено е да признаеш, но е важно да го направиш. Извинявам се на всички. Бях доста заета, когато това беше подадено и не съм свършила работата си добре", допълва Арнолд в последващ туит.

Публичното послание на професор Арнолд печели одобрението на научната общност. Отговори на нейния туит показват адмирации за това изтегляне и много хора заявяват, че изчистването на грешките и признаването им е начинът, по който трябва да се прави наука. 

Два от одобрителните коментари под втория туит на проф. Арнолд. Кредит: Twitter профил на Франсис Арнолд

Изтеглянето на статията обръща още повече внимание върху текущата дискусия за кризата с повтаряемостта на резултатите в науката и медицината. За да израснат в кариерата, от много учени се изискват все повече и повече публикации в престижни списания. Натискът да се публикува може да доведе до лоши научни резултати, което засяга най-вече медицината и социалните науки, но както се вижда и от този случай, природните науки също не са предпазени от подобни грешки.

Източник: IFLScience - Nobel Prize-Winning Scientist Publicly Retracts Paper, Garnering Praise From Peers

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !