Ракетата Long March 5B падна над Тихия океан, което наложи затваряне на въздушното пространство над Европа

Ваня Милева Последна промяна на 05 ноември 2022 в 10:30 1712 0

Четвъртата ракета Long March 5B излита от Wenchang, носейки модула Mengtian, 31 октомври 2022 г. Кредит: Ourspace

23-тонният космически отломък от изстреляната от Китай ракета Long March 5B падна без инциденти в южната част на централния Тихи океан, но остават въпросите къде ще падне следващата китайска ракета.

По данни на Космическото командване на САЩ - USSPACECOM - повторното навлизане на ядрената ракетна степен LM-5B е станала вчера, на 4 ноември в 12:01 ч. българско време. 

Събитието за повторно навлизане в атмосферата бе проследено от американски и европейски власти, които предоставяха прогнози за събитието. Китайската агенция за човешки космически полети, CMSA, редовно публикува актуализации на орбитални данни за степента на ракетата, но не предоставя никакви прогнози.

Степента навлезе в атмосферата над Тихия океан, но не преди да създаде проблеми за въздушния трафик в Европа, дължащи се отчасти на несигурността при прогнозирането къде ще падне.

Част от въздушното пространство над Северна Испания бе затворена рано в петък въз основа на бюлетин, издаден от Европейската агенция за авиационна безопасност (EASA) на 3 ноември въз основа на прогнози от ЕС за космическо наблюдение и проследяване (EUSST). Франция също затвори въздушното пространство на юг от Корсика от 9:30 до 10:30 сутринта местно време.

Бюлетинът отбелязва редица градове, които потенциално могат да бъдат засегнати въз основа на наземното проследяване, включително Лисабон в Португалия, Барселона и Мадрид в Испания, Марсилия във Франция и Рим в Италия.

Притесненията бяха свързани с основната степен на китайската ракета Long Mars-5B, с която на 31 октомври миналата година бе изстрелян лабораторният модул Mengtian. Ракетната степен, дълга 18 метра, се върна неконтролируемо на Земята. Това е третият пореден път, в който Китай избира този тип ракетна степен да извърши неконтролируемо влизане в атмосферата. През 2020 г. такава ракетна степен повреди къща в Кот д'Ивоар. През 2021 г. една такава ракетна степен се приземи в Индийския океан, както стана през юли миналата година, когато основната степен на LM-5B (CZ5B) изпрати лабораторния модул Wentian към Тянгун.

Лабораторният модул Mengtian бе успешно изстрелян това лято от Центъра за изстрелване на космически ракети Wenchang, на остров Хайнан, и е третият елемент от конструкцията на Тянгун 3, който завършва фазата на изграждане на космическата станция. Понастоящем на борда на Тянгун има трима тайконавти от мисията Shenzhou 14.

Повторните навлизания в атмосферата на китайската ракета Long March 5B представляват четири от шестте най-големи обекта, извършили неконтролирани повторни навлизания. Единствените други по-тежки отломки са на американската "Скайлаб" през 1979 г. и на "Салют 7" на Съветския съюз през 1991 г., съответно с приблизително 77 тона и 40 тона.

Днес обаче контролираното влизане в атмосферата е стандартна практика, но не и за Китай.

Следващото планирано използване от Китай на Long March 5B е да изстреля обсерваторията Xuntian около края на 2023 г. или 2024 г. Xuntian е космически телескоп от клас Хъбъл, който ще е в орбита с космическата станция Тянгун.

Източник: Long March 5B rocket reenters over Pacific Ocean after forcing airspace closures in Europe, SpaceNews

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !