Ракетата, която ще се разбие в Луната, е от Китай, а не на SpaceX, твърдят експерти

Ваня Милева Последна промяна на 15 февруари 2022 в 00:01 12277 0

Wikimedia Commons

Космическият отпадък, който ще се сблъска с Луната в началото на март, може да не е ракета на SpaceX.

Според актуализация, публикувана от астронома Бил Грей (Bill Gray), който е написал софтуера на Project Pluto, използван за проследяване на близко прелитащи до Земята обекти, тялото, насочило се към сблъсък с Луната не е отработената ракетна степен на Falcon 9, а китайска ракета Long March 3C.

Обектът е наречен WE0913A и каквато и да е неговата идентичност, изчислената му траектория остава правилна. Той трябва да се сблъска с далечната страна на Луната на 4 март 2022 г., около 12:25 ч. UTC (14:25 ч. българско време).

Първоначалната погрешна идентификация на WE0913A е направена през 2015 г., след като ракетата SpaceX доставя сателита на НАСА Deep Space Climate Observatory (DSCOVR) на околоземна орбита. Стандартно е степените на ракетата да бъдат изоставени в космоса, след като техните полезни товари са доставени - като цяло те са проектирани да излязат от орбита, изгаряйки при повторно влизане в земната атмосфера.

WE0913A бе забелязан за първи път през 2015 г. и първоначално е регистриран като астероид. Грей го идентифицира, а после открива, че WE0913A е минал покрай Луната два дни след стартирането на мисията DSCOVR.

Когато обаче се разбра, че WE0913A трябва да се сблъска с Луната и тази новина се разпространи, някой забеляза, че нещо не е наред. Джон Джорджини (Jon Giorgini) от Лабораторията за реактивно движение на НАСА, която следи активните космически кораби, отбелязва, че орбитата на DSCOVR не го отвежда близо до Луната. Това повдигна въпроси за това как ракетата е могла да мине покрай Луната два дни след изстрелването.

„Би било малко странно, ако втората степен мине точно покрай Луната, докато DSCOVR е в друга част на небето. Винаги има някакво разделение, но това бе подозрително голямо“, обяснява Грей.

Мястото на удара не се променя - отбелязано е с големия зелен "X", от далечната страна на Луната, в големия стар кратер Херцшпрунг (Hertzsprung). За мащаб, Херцшпрунг е около 520 км в диаметър. Кредит: Bill Gray

Когато Джорджини се свързва с него, Грей се връща към първоначалните си изчисления... само за да открие, че обектът е малко вероятно да е ракетата на SpaceX.

„По същество имах доста добри косвени доказателства за идентификацията, но нищо убедително. Това изобщо не беше необичайно. Идентификациите на високо летящ космически боклук често изискват малко детективска работа, а понякога никога не откриваме идентификатора за малки космически боклуци“, обяснява Грей.

„Поглеждайки назад, трябваше да забележа някои странни неща за орбитата на WE0913A. Ако нямаше маневри, той би се намирал на малко странна орбита около Земята преди прелитането покрай Луната. В най-високата си точка би бил близо до орбитата на Луната, а в най-ниската си (перигей), около една трета от това разстояние. Аз очаквах перигеят да е близо до земната повърхност. Перигеят изглеждаше доста висок."

Връщайки се към чертожната дъска, за да разбере какъв може да бъде обектът, той се натъква на обект, наречен 2014-065B, ускорителната степен на ракетата Long March 3C, използвана за изстрелване на китайската мисия Chang'e 5-T1 до Луната. Тази мисия стартира на 23 октомври 2014 г., използваната ускорителна степен впоследствие изчезва.

Грей изчислява очаквания лунен подход след изстрелването и открива, че WE0913A ще прелети до Луната на 28 октомври 2014 г. на височина, очаквана за лунен трансфер.

Екстраполирайки назад, това съвпада точно с времето за изстрелване и траекторията на ракетата Long March 3C, отбелязва Грей.

„В известен смисъл и това са „косвени“ доказателства. Но ги смятам за доста убедително доказателство. Така че съм убеден, че обектът, който предстои да удари Луната на 4 март 2022 г. в 12:25 UTC, всъщност е степен на ракетата Chang'e 5-T1.“

Източник: The Thing About to Crash Into The Moon May Not Be a SpaceX Rocket After All, ScienceAlert

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !