Ранните симптоми на COVID-19 се различават при различните възрастови групи

Ваня Милева Последна промяна на 07 септември 2021 в 00:00 12462 0

Кредит Pxhere

Симптомите за ранна инфекция с COVID-19 се различават между възрастовите групи и между мъжете и жените, установи ново проучване. Тези разлики са най-забележими между по-младите възрастови групи (от 16 до 59 години) в сравнение с по-възрастните възрастови групи (от 60 до 80 години и повече), а мъжете имат различни симптоми в сравнение с жените в ранните стадии на заразяване с COVID-19.

Докладът, публикуван в The Lancet Digital Health, на изследователи от Кралския колеж в Лондон анализира данни от приложението ZOE COVID Symptom Study от 20 априли до 15 октомври 2020 г.

Участниците са поканени да се изследват веднага след като докладват всички нови симптоми, благодарение на съвместна инициатива с Министерството на здравеопазването и социалните грижи.

Изследователите сравняват способността да прогнозират ранните признаци на инфекция с COVID-19, използвайки настоящите диагностични критерии на Националната здравна служба на Великобритания и вид машинно обучение "йерархичен Гаусов процес" (Hierarchical Gaussian Process). Изследователите моделират ранните признаци на инфекция с COVID-19 и откриват 80% съвпадение на случаите, използвайки тридневните симптоми, за които съобщават самите участници.

Този модел на машинно обучение успява да включи някои характеристики за засегнатото лице като възраст, пол и здравословни условия, и показва, че симптомите на ранна инфекция с COVID-19 са различни сред различните групи.

Изследвани са 18 симптома, които имат различно значение за ранното откриване в различни групи. Най-важните симптоми за най-ранно откриване на COVID-19 като цяло включват загуба на обоняние, болка в гърдите, упорита кашлица, коремна болка, мехури по краката, болка в очите и необичайна мускулна болка. Загубата на обоняние обаче няма особено значение при хората на възраст над 60 години и не е от значение за лица над 80. Други ранни симптоми като диария са били ключови при по-възрастните възрастови групи (60-79 и > 80). Високата температура, макар и известен симптом на заболяването, не се е проявил като ранен признак на заболяването при никоя възрастова група.

Мъжете по-често съобщават за задух, умора, втрисане и тръпки, докато жените са по-склонни да съобщават за загуба на обоняние, болка в гърдите и упорита кашлица.

Въпреки че тези модели са генерирани в приложението COVID Symptom study, моделите се възпроизвеждат с течение на времето, което предполага, че те са приложили и за хора, несвързани с приложението. Въпреки че моделите са използвани за първия щам на вируса и алфа вариантите, ключовите констатации показват, че симптомите на варианта Делта и следващите варианти също ще се различават при различните групи от населението.

„Важно е хората да знаят, че най-ранните симптоми са разнообразни и може да изглеждат различно за всеки член на семейството или домакинството. Указанията за тестване могат да бъдат актуализирани, за да могат да се идентифицират случаите по-рано, особено заради новите варианти, които са силно трансмисивни. Това означава, че трябва да се използват достъпните домашни кръвни тестове за хора с някой от тези несъществени симптоми", отбелязва водещият автор, Клер Стивс (Claire Steves), преподавател в Кралския колеж в Лондон.

 "В момента във Великобритания се използват само няколко симптома, за да се препоръча самоизолация и по-нататъшни тестове. С помощта на по-голям брой симптоми и само няколко дни след като се почувстваме зле, използвайки AI, можем по-добре да открием положителните случаи на COVID-19. Надяваме се този метод да помогне повече хора да се изследват възможно най-рано, за да се сведе до минимум рискът от разпространение", коментира д-р  Лиан дос Сантос Канас (Liane dos Santos Canas), първи автор от Кралския колеж в Лондон.

„Като част от нашето проучване успяхме да установим, че профилът на симптомите, дължащи се на COVID-19, се различават между различните групи. Това предполага, че критериите за насърчаване на хората да се тестват трябва да бъдат персонализирани като се използва информацията на индивидите, като например възрастта. Като алтернатива може да се обмисли по-голям набор от симптоми, така че се вземат предвид различните прояви на болестта в различните групи", подчертава д-р Марк Модат (), старши преподавател в Кралския колеж в Лондон.

Справка: Liane S Canas, Carole H Sudre, Joan Capdevila Pujol, Lorenzo Polidori, Benjamin Murray, Erika Molteni, Mark S Graham, Kerstin Klaser, Michela Antonelli, Sarah Berry, Richard Davies, Long H Nguyen, David A Drew, Jonathan Wolf, Andrew T Chan, Tim Spector, Claire J Steves, Sebastien Ourselin, Marc Modat. Early detection of COVID-19 in the UK using self-reported symptoms: a large-scale, prospective, epidemiological surveillance study. The Lancet Digital Health, 2021; DOI: 10.1016/S2589-7500(21)00131-X

Източник: Early COVID-19 symptoms differ among age groups, research finds, King's College London

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !