Раци строят невероятни структури и фигури от пясъчни топчета (видео)

Ивайла Сопотенска Последна промяна на 29 декември 2020 в 13:14 3237 0

Скрийншот от видеото

По топическите плажове на Тихия океан не е изненадваща гледка за местните жители по време на отлив да намерят пясъка, обсипан с малки пясъчни топчета. Понякога милиони, тези малки топчета са резултат от уникалната техника за хранене на пясъчни раци, а процесът зад нея е улеснен от адаптации, които са направили тези раци експертни машини за пресяване на пясък.

Раците, които ги създават, са от родовете Scopimera и Dotilla от семейство Dotillidae, което съдържа 59 вида. Пясъчните раци са забележителни с уникалните си устни, които са еволюирали в сита за пясък. Те събират пясък от малка дупка и го прокарват през устата си, използвайки вода от тялото си и оформят изхвърления пясък на топка. Докато пясъкът се обработва, ракът филтрира малки парченца органични вещества и малки организми, които живеят в него. Видеото по-долу демонстрира някои от микроскопичните, но зашеметяващи микроорганизми в менюто на пясъчния рак.

Правенето на пясъчни топчета е по-лесно да се каже, отколкото да се направи, особено за рак на плаж, посещаван от гладни птици. Докато техният калциран екзоскелет е добре замаскиран, раците все пак могат да бъдат забелязани, когато търкалят топчетата си и затова лесна стратегия за изход е жизненоважна за оцеляването. Затова раците работят по модел, който може да прилича на звезда или спирала, с ясна пътека обратно към централните им дупки, ако се приближат подозрителни същества. Това е още един пример за това как еволюцията води до модели в природата, които изглеждат така, сякаш са създадени от художник, но всъщност са просто щастливи инциденти.

Формирането на пясъчни топчета изисква много вода, но пясъчните раци са развили специализирани крака, които им помагат да поддържат нивото на водата и да дишат, докато устата им е заета. Върховете на краката им са снабдени с „газови прозорци“, които улесняват въздушното дишане, докато крака с власинки изсмукват вода от пясъка, докато ракът ходи, запазвайки я за извайването на пясъчни топчета.

Раците вършат това по време на отлив, но когато водата започне да се връща отново, те трябва да намерят подходящо място за да се подслонят. Тогава те изкопават плитка дупка, над която изграждат куполообразна структура, която прилича на пясъчно иглу, запечатано с мокър пясък, така че ракът да остане във въздушен балон по време на прилив. След като приливът отново се оттегли, раците излизат от куполите си и е време да започнат наново формирането на топчета.

Източник: IFLScience - Watch Tiny Ball-Loving Sand Bubbler Crabs Create Igloos Out Of Sand

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !