14 август 2022
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Ratio: Как илюзионистът Джеймс Ранди се бори с псевдонауката?

На 19 март Ratio се фокусира върху скептицизма, критичното мислене и борбата с фалшивите новини с филм и дискусия по темата

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 12 март 2019 в 11:31 27660

Джеймс Ранди – или Изумителния Ранди, както още е известен – е илюзионист и скептик, както и отявлен противник на паранормалното и псевдонауката. По време на кариерата си на магьосник прави невероятни неща – веднъж прекарва 104 минути в метален ковчег на дъното на басейн, друг път пък се измъква от усмирителна риза, докато виси с главата надолу над Ниагарския водопад. И докато изумява публиката си, Ранди открито твърди, че всичко това е трик, а не следствие на паранормални способности. Като краен скептик Ранди не може да се примири с измамници и шарлатани, които твърдят, че притежават свърхестествени сили – затова основава фондация, която да се бори с тях, и финансира предаване, което ги изобличава.

На 19 март гостите на събитието Ratio представя: An Honest Liar ще могат да надникнат още по-дълбоко в живота и убежденията на Джеймс Ранди с прожекция на едноименния документален филм. An Honest Liar документира разследванията, чрез които Ранди публично изобличава хора твърдящи, че притежават паранормални или свръхестествени сили. Филмът е прожектиран на редица филмови фестивали и е отлично приет както от критиката, така и от широката публика.

Освен в прожекцията, темата ще намери място и в дискусия, посветена на скептицизъм, критично мислене и фалшиви новини. Ще бъдат обсъдени въпроси като това как се разпознават заблуждаващи новини и какви са отличителните знаци на псевдонаучните твърдения. Участниците ще разгледат и най-често срещаните стандартни когнитивни склонности, които често водят до грешни заключения и действия. По тези и други теми ще говорят Владислав Апостолов, д-р Стефан Митев и Мурад Реджеб.

Владислав Апостолов е журналист. Негови статии, репортажи, интервюта и коментари са публикувани във водещи български вестници, дузина дигитални медии и са превеждани в англоезични издания.

Д-р Стефан Митев е лекар-гастроентеролог, защитник на медицината, базирана на доказателства и противник на алтернативните терапии. Съосновател и председател на фондация “Инициатива за българско рационално общество”.

Мурад Реджеб защитава докторантура по химия през 2017 г. в Университета в Гент в Белгия. Научната си дейност, обаче, извършва в института по микроелектроника imec, Льовен, където изучава материали с ниска диелектрична константа (изолатори) за приложение в бъдещите поколения микропроцесори.

Ratio представя: An Honest Liar ще се състои на 19.03.2019 от 19:00 в City Stage. Цената на билета е 10 лв., а местата са ограничени. Повече информация за събитието и билети ще намерите в сайта на организаторите.


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.