Раздадоха наградите за принос в науката „Питагор 2020“

Ваня Милева Последна промяна на 24 май 2020 в 10:58 9184 0

В празничния ден на просветата и културата 24 май бяха раздадени наградите за съществен принос в областта на науката „Питагор“. Официалната церемония бе предавана по БНТ1.

За 12-ти път Министерството на образованието и науката връчва отличия на учени, научни колективи и организации за постижения в областта на науката и технологиите, определени от авторитетно жури, съставено от предишни носители на наградата. Гости на церемонията са госпожа Мария Габриел, еврокомисар по въпросите на иновациите научните изследвания културата образованието и младежта, и господин Красимир Вълчев, министър на образованието и науката.

В общо 11 категории бяха отличени ярки личности, млади таланти, добри екипи в областта на науката.

В унисон със случилото се през последните месеци, което за пореден път ни накара да осъзнаем спасителната сила на науката в опазването на нашето здраве, първата категория, в която бе присъдена наградата Питагор е здраве и медицински науки.

Наградата в тази категория получи професор Цветелина Иванова Танкова, доктор на медицинските науки от Медицинския университет в София.

"Уважаеми дами и господа за мен е изключителна чест да получа наградата на името на Питагор за наука в областта на медицината, медицината като единство от наука и изкуство, медицината, която е една изключително актуална област през последните месеци с оглед на непредвидената ситуация, в която изпаднахме всички ние. Аз приемам тази награда като признание не само лично за мен, като признание за Медицински университет в София, който осигури моето академично развитие, като признание за колективния труд и колективните усилия на моя екип в Клиниката по диабетология в катедрата по ендокринология", заяви проф. Цветелина Танкова.

В категория хуманитарни и социални науки бе отличен професор Георги Теологов Каприев, доктор на философските науки от катедра История на философията към Философския факултет на Софийския университет "Свети Климент Охридски". 

Отличието за утвърден учен в областта на природните и инженерните науки отиде при доцент доктор Милен Иванов Георгиев от Института по микробиология при Българската академия на науките.  Ученият печели наградата за трети път.

В нашето съвремие са важни и хората, които с размах могат бързо да проправят пътя на новите постижения към живота ни, личности които познават цената на скоростта в точната и пълноценна реализация на откритията. Имена на такива личности има в следващата категория за научен колектив за успешна експлоатация и комерсиализация на научните резултати.

В тази категория е награден колектив от трима учени професор д-р Пламен Димитров Кенаров от Медицинския университет в София, инженер доцент доктор Иван Евгениев Иванов от Техническия университет в София и инженер Мартин Йочев Дянков от "Нанофер ООД".

Модерният начин на живот е невъзможен без мощта на компютрите и следващата категория суперкомпютърни приложения и анализ на големи данни представи хората, "които управляват бъдещето". Тук победител е професор доктор Емануил Йорданов Атанасов от Института по информационни и комуникационни технологии на Българската академия на науките.

"...и най-мощните компютри няма да имат душа, ако българските учените създават приложения, които да решават сложни задачи ... комбинацията между тези две съставки може да бъде успешният ключ решаването на сериозни проблеми", коментрира професор Атанасов при получаването на наградата си.

Наши сънародници са сред най-авторитетните ръководители на престижни международни проекти в разнообразни области на науката техните имена стават все повече и някои от тях бяха номинирани в категория успешен ръководител на международни проекти

Наградата в тази категория се присъди на инженер доцент доктор Христина Станимирова Близнакова от Медицинския университет във Варна.

В категория значим принос на български учен, работещ в чужбина, бе отличен старши научен сътрудник д-р Петър Харалампиев Ламбрев от биологическия изследователски център в град Сегед, Унгария.

За първи път тази година бе дадена награда в категория най-добра жена в науката, за да се отличат жените, доказали категоричното присъствие в своята научна област. Наградата бе връчена на професор Клара Георгиева Докова, доктор на медицинските науки от Медицинския университет във Варна, номинирана от издателство „Елзевиер“.

Проф. Клара Докова със своя колектив е създател на първия регистър за мозъчни инсулти и факторите, които ги обуславят, заболяването, което е основна причина за преждевременна смърт.

Категорията, която повече от всяка друга област налага поглед към хоризонта: категория фирма с най-много инвестиции в научноизследователската и развойна дейност. В тази област победител е "Астразенека България" ЕООД с изпълнителен директор госпожа Зоя Паунова.

Последните две категории ни срещнат както с хора чиито житейски път десетилетия наред е свързан с научната работа така и с техните млади и обещаващи последователи.

Новите лица на бъдещето науката и иновациите отличени с голямата награда Питагор за млад учен за 2020 година са двама. Те са доцент д-р Ина Йосифова Анева от Института по биоразнообразие и екосистемни изследвания при Българската академия на науките и доцент д-р Сунай Ибрямов Ибрямов от Шуменския университет "Константин Преславски".

На финала на церемонията по връчването на наградите Питагор 2020, в последната категория Цялостен принос в развитието на науката са наградени двама учени, личности с доказано присъствие в елита на нацията ни: член-кореспондент професор Константин Иванов Хаджииванов, директор на Института по обща и неорганична химия при Българска академия на науките и академик професор Никола Василев Съботинов от Института по физика на твърдото тяло към БАН.

"Тази награда приемам като признание за моята работа от двете организации които ме номинираха, първо Института по физика на твърдото тяло към Българската академия на науките, в който институт започна моята изследователска дейност и продължава за щастие и до ден-днешен. Искам да благодаря на второ място на Българската търговско-промишлена палата, която високо оцени иновационния характер на моите научни изследвания, преминали от изобретение през задълбочени научни изследвания, достигнали до индустриална реализация, както у нас, така и в чужбина. Всички тези изследвания са проведени в България и успешно се конкурират в тази силно конкурентна област, каквато е лазерната наука, лазерните технологии", сподели развълнуван професор Съботинов.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !