Раждане "на живо" в кехлибар отпреди 99 милиона години

Охлюви, вкаменени в кехлибар преди 99 млн години, веднага след като се раждат

Ваня Милева Последна промяна на 11 юни 2021 в 08:57 5605 0

Раждане на живо в кехлибар отпреди 99 милиона години. Женският охлюв и неговите пет малки. Кредит: Tingting Yu

Сухоземните охлюви обикновено се запазват като фосилни черупки от охлюви или отпечатъци, а запазването на меките им тела е рядкост. Рядкост при охлювите е и раждането на живо потомство, а не на яйца.

„Новата ни находка в кехлибар е наистина забележителна и по тази причина“, обяснява д-р Адриен Йохум (Adrienne Jochum) от Изследователския институт на Сенкенберг и Природонаучния музей Франкфурт и Природонаучния музей на Берн. „В парче кехлибар от Мианмар от периода креда, открихме тялото и черупката на изключително добре запазен женски сухоземен охлюв малко след раждането на нейното потомство, което също е запазено в кехлибара".

Заедно с колеги от Китай и Германия Йохум изследва кехлибара, използвайки снимки с висока разделителна способност и изображения с микрокомпютърна томография и успява да разкрие черупката на охлюва, която е висока около 11 милиметра, и мекото тяло на майката както и петте новородени малки.

"Охлювите очевидно са били затворени в дървесната смола веднага след раждането си и са запазени в това положение в продължение на милиони години. Охлювът-майка трябва да е забелязал предстоящата си съдба и е опънал пипалата си в поза "опасност", добавя Йохум.

Въпреки че живите раждания са известни при сухоземните охлюви, те се считат за изключение.

Изследователите предполагат, че видът, описан наскоро като Cretatortulosa gignens, е раждал малките си живи, за да защити потомството си от хищниците възможно най-скоро в тропическите гори на Креда.

Йохум обяснява:

"Точно както техните съвременни роднини от рода Cyclophoroidea, новото ни откритие вероятно е прекарало живота си незабележимо върху мъртви и гниещи листа. Предполагаме, че малките от този вид - в сравнение с охлювите, излюпващи се от яйца - са били по-малки и с по-малък брой, за да увеличат шанса си за оцеляване".

Едър план на потомството на сухоземния охлюв. Кредит: Tingting Yu

Според проучването фосилът от мината за кехлибар в северната част на Мианмар предлага безпрецедентна представа за екологията и поведението на охлювите, живели преди 99 милиона години.

„Въз основа на откритието можем не само да правим изявления за морфологията и палеоекологията на животните, но сега знаем също, че живородните охлюви са съществували през периода Креда“, добавя възхитеният Йохум.

Иизображение от микрокомпютърна томография на съдържанието на кехлибар. Кредит: Tingting Yu

Справка: Adrienne Jochum et al, Mother snail labors for posterity in bed of mid-Cretaceous amber, Gondwana Research (2021). DOI: 10.1016/j.gr.2021.05.006

Източник: 99-million-year-old snail fossilized in amber while giving birth
Senckenberg Research Institute and Natural History Museum

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !