Разкриха човешко жертвоприношение в древна Южна Корея

Антония Петрова Последна промяна на 18 май 2017 в 10:11 3161 0

Снимка: Gyeongju National Research Institute of Cultural Heritage/AFP / Taemin CHOI

Човешки останки от древно жертвоприношение бяха разкопани в руините на замък в Южна Корея. Преди около 14 века двама души са били принесени на боговете с надеждата, че това ще осигури успех на строеж на кралска крепост, в чиито основи са положени телата. Това е първото доказателство досега за практикуване на жертвоприношение на хора, коментират учените.

Двата скелета, датирани от V в. пр. н. е., са намерени да лежат един до друг - единият с лице нагоре, а другият - леко обърнал лице и ръце към първия. Те са открити под стените на Wolseong или Лунния замък, съобщи Службата за културно наследство в Сеул, цитирана от AFP.

Замъкът е построен от корейското царство Шила и е бил разположен в неговата столица Гуанджу. Шила е било едно от трите царства в древна Корея. То приключва като обединява цяла Корея през 668 г. в Династията Обединена Шила (която трае до 935 г.).

На археолозите е известно, че в древните корейски култури понякога са се погребвали живи жертви заедно с мъртви крале, за да им служат в задгробния живот. Този случай обаче се оказва различно на вид жертвоприношение. "Това е първото археологическо доказателство, че преданията за хора, които са жертвопринасяни в основите на сгради, язовири и стени, са истина", коментира Choi Moon-Jung от Националния изследователски институт по културно наследство в Гуанджу.

Снимка: Gyeongju National Research Institute of Cultural Heritage/AFP / Taemin CHOI

Останките не разкриват по какъв начин са умрели жертвите и разгадаването на тази загадка изисква допълнителни проучвания. Допуска се, че те не са били погребани живи на мястото, където са открити, тъй като няма признаци да са се борили за живота си.

"Съдейки от факта, че няма признаци на съпротива, когато са били погребвани, те би трябвало да са погребани докато са били в несвяст или вече мъртви", коментира Park Yoon-Jung, главен изследовател на разкопките. "Преданията показват, че хора са били принасяни в жертва, за да се смилят боговете структурите, които ще бъдат изградени, да траят дълго време", допълва ученият.

Разследването по-нататък ще се съсредоточи върху анализ на ДНК и на стабилни изотопи, за да се установят физическите характеристики на покойниците, както и какво е било здравословното им състояние и режим на хранене.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !