07 юли 2020
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Разкриха гробница на египетски военачалник от времето на Рамзес ІІ

Възрастта на гробницата се оценява на 3,5 хиляди години.

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 11 май 2018 в 00:00 47890
Снимка: Egyptian antiquities ministry

Група археолози намериха в некропола Сакара гробницата на най-успешния военен командир от времето на фараона Рамзес II, генерал на име Иврия.

Находката ще хвърли светлина върху историята на Новото царство в Египет, съобщава Luxor Times.

Ола Ел-Агизи (Ola El-Aguizy) от Университета в Кайро и нейните колеги извършват разкопки в южната част на Сакара, близо до пирамидата на фараона Унас, където се намират гробниците на висшата класа от времето на Новото царство, когато Египет достигна разцвет. В последния ден от разкопките археолозите успяват да намерят нещо изключително рядко и много интересно - почти непокътнатата гробница на главнокомандващия на войските на двама фараони.

"Гробницата изглежда е била построена по времето на Сети I и Рамзес II. Все още не са приключили работата си по разкопките, но вече можем да кажем, че получихме огромно количество артефакти, свидетелстващи за много високия социален статус на погребания в нея човек и нейното семейство", коментира Ел-Агизи.

Според надписите по стените на гробницата Иврия е роден извън египетското царство, започва кариерата си по време на управлението на фараона Сети I (1294 г. пр.н.е. до 1279 г. пр.н.е.) и е повишен в най-висок ранг при царуването на Рамзес II (1279 пр.н.е. до 1213 г.пр.н.е.).

Egyptian antiquities ministry

Йероглифните надписи в гробницата разказват, че Иврия "е високопоставен генерал и високопоставен управител в името на Амон и върховен управител на земите на Рамзес II в името на Амон", съобщиха от Египетското министерство на антиките.

Амон е бил важен бог в Египет (почитан като цар на боговете) преди около 3300 години, по времето на Рамзес II става върховен египетски бог, закрилник на фараона. 

Egyptian antiquities ministry

Сакара е един от най-древните египетски некрополи. В него са погребани много фараони и техните близки като се започне от епохата на Третата династия на Старото царство и се завърши с ерата на владичеството на гърците. Независимо, че тук се извършват активни разкопки от средата на XIX век, много части от некропола остават непокътнати досега.


Препоръчани материали

Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.