Разкриха произхода на най-сюрреалистичната кристална пещера (видео)

Ваня Милева Последна промяна на 17 октомври 2019 в 00:09 8248 0

Геодата Пулпи. Кредит: Hector Garrido

В покрайнините на град Пулпи в Андалусия, Испания, се намира изоставена мина за сребро. На около 50 метра в мината има странна блестяща камера, каквато няма никъде другаде на Земята.

Тази невероятна природна забележителност е Геодата* Пулпи - яйцевидна пещера, където назъбени парчета от блестящ прозрачен кристал по стените като зъби в устата на дракон.

*Геода е геоложко образувание - кухина в скали, останала при образуването им от газови мехури. В продължение на милиони години в нея прониква вода, съдържаща разтворени минерали, които се отлагат по стените на кухината във вид на кристали. 

Що се отнася до геодата Пулпи, тя е гигант - всъщност е една от най-големите познати геоди в света.

Що се отнася до пещерните кухини, тя не е от най-огромните, но е достатъчно голяма, че да се поберат няколко човека едновременно вътре в нея, а толкова големи кухини в геоди не се срещат често.

Кухото пространство в сърцето на геодата е около 11 куб. метра и е изпълнено с остри кристални отлагания, стърчащи от стените. Скрийншот от видеото най-долу.

Геодата Пулпи. Кредит: Hector Garrido

Как се появяват тези забележителни образувания?

В случая на Пулпи, открита едва преди 20 години, геохимичният произход на кристалите на геодата остава до голяма степен неизвестен и изглежда е по-загадъчен от другите.

"Да се ​​разкрие начина на тяхното формиране бе много трудна задача, защото за разлика от случая с кристалната пещера Наика, където хидротермалната система все още е активна, голямата геода Пулпи е вкаменена", обяснява геологът и експерт по кристалография Хуан Мануел Гарсия-Руиз (Juan Manuel García-Ruiz) от Университетът в Гранада, водещ автор на новото проучване за геодата, публикувано в Geology.

Canals et al., Geology, 2019)

В новото изследване Гарсия-Руиз и неговият екип се стремят да реконструират геоложката история на Геодата Пулпи, анализирайки проби от минералната и геохимичната среда, както и подробно картографиране на геоложките структури на мината, която заобикаля кристалната камера.

Според изследователите, гипсовите (селенитни) кристали на геодата растат чрез „механизъм на самозахранване“ , дължащ се на непрекъснато снабдяване със соли, осигурени от разтварянето на анхидрит (образува се чрез дехидратация на гипс).

Този процес, протичащ при температура от около 20° C, се усилва от термодинамичен феномен, наречен узряване на Осуалд (Ostwald maturation), заедно с температурните колебания, на които е била изложена геодата в шахта на сравнително малка дълбочина.

Една от загадките е точно кога се е формирало кристалното образувание.

Поради изключителната чистота на кристалите във вътрешността на геодата, които са толкова съвършено прозрачни, че се вижда през тях - е трудно да се датират на парчетата, въпреки че екипът има някои идеи.

„Те са се увеличили със сигурност след пресушаването на Средиземно море, случило се преди 5,6 милиона години“, обяснява Гарсия-Руиз.

"Те най-вероятно са по-млади от 2 милиона години, но по-стари от 60 000 години, тъй като това е възрастта на покриващата карбонатна кора на един от големите гипсови кристали."

Това е доста голям диапазон във времето, така че вероятно други изследователи в бъдеще ще ограничат допълнително тази пропастта.

Междувременно испанските власти отвориха обекта за посетители по-рано тази година - давайки на всеки възможност да влезе в това много странно и специално място.

"Да провреш тялото си между огромните кристали е невероятно усещане", обяснява пред Би Би Си през 2000 г. изследователят Хавиер Гарсия-Гвинея (Javier Garcia-Guinea), който е откривателят на образуванието. "Когато бях малък мечтаех да летя, но не и да влизам в геоди с вътрешност, покрита с прозрачни кристали."

Справка: “The origin of large gypsum crystals in the Geode of Pulpí (Almería, Spain)” by A. Canals, A.E.S. Van Driessche, F. Palero and J.M. García-Ruiz, 15 October 2019, Geology.  DOI: 10.1130/G46734.1 .

Източник: Scientists Might Have Finally Found The Origin of This Surreal Jagged Crystal Cave, ScienceАlert

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !