Разкриха руините на два потънали града с храмове и много злато край Египет (галерия)

Ивайла Сопотенска Последна промяна на 26 юли 2019 в 09:44 8096 0

Кредит Franck Goddio/Hilti Foundation, photo: Christoph Gerigk

Египетското Министерство на антиките обяви, че при разкопки в руините на два потънали града - Канопос и Хераклейон в залива Абу Кир до Александрия, са открити нови ценни находки - съдове, храмове и много злато.  

В Канопос, екип от подводни археолози, водени от Франк Годио (Franck Goddio), открива останки от сгради с обща дължина около километър. Изследователите откриват златни накити, златни монети от Византийския период, колекция от съдове и бронзови монети от периода на Птолемеите 305-30 г.пр.н.е. Според учените тези артефакти предполагат, че градът е бил обитаван между четвърти век пр.н.е. и Ислямския период, който започва през седми век сл.н.е.

В Хераклейон, известен и като Тонис, археолозите откриват части от Амун Гарп - основният и днес напълно разрушен храм на града. Открити са и останки от по-малък гръцки храм и фрагменти от съдове датирани от трети и втори век пр.н.е. Освен това учените намират бронзови монети от времето на Птолемей II (285 - 246 пр.н.е.) и части от колони от същия период.

Карта на делтата на Нил, показваща разположението на античните градове Канопос, Хераклейон и Менутис. Кредит: wikipedia

До 2000 г. съществуването на Хераклейон е известно само благодарение на описанието му в древни класически текстове, както и споменаването му в някои надписи, открити на сушата. Според подводния археолог Франк Годио (Franck Goddio), градът е бил входното пристанище към Египет от Гърция преди основаването на Александрия през 331 пр.н.е.

Според легендата, записана от древногръцкия историк Херодот през пети век пр.н.е., огромен храм е построен в града, където древногръцкият митичен герой Херакъл (в римската митология наричан Херкулес) стъпил в Египет за пръв път. Предполага се, че градът е посещаван от любовниците Елена и Парис преди избухването на Троянската война.

Монети, открити при проучването. Кредит: Christoph Gerigk/Frank Goddio/Hilti Foundation

Според Годио градът е основан вероятно около осми век пр.н.е., а през осми век сл.н.е. след редица природни катаклизми, потъва на дъното на Средиземно море.

За съседния град, Канопос, също има данни в редица класически текстове. Първото споменаване на града е в поема от атинския държавник, законотворец и поет Солон в първата половина на шести век пр.н.е. Според друга поема, от Никандър, през втори век пр.н.е., морякът Канопос, кормчия на Менелай, цар на микенска Спарта (и съпруг на Елена преди Троянската война), е ухапан от пепелянка и умира в града, давайки му името си. Градът е известен с религиозното си значение и богатия живот на жителите му.

Златни обици, открити при проучването. Кредит: Christoph Gerigk/Frank Goddio/Hilti Foundation 

Според прессъобщението на Министерството на антиките, археолозите работят и върху 75 плавателни съда, открити в района, включително и кораб в древноегипетски стил, датиран от пети век пр.н.е.

Тези изследвания са част от дългосрочен проект за проучване на потъналите градове в източното пристанище на Александрия и залива Абу Кир.

Източник: IFLScience - Gold, Temples, And Even More Gold Have Been Found In Two Of Egypt's Sunken Cities

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !