Разкриха тайната на хилядолетното дърво гинко

Ваня Милева Последна промяна на 17 януари 2020 в 13:17 7421 0

Дървото гинко често се нарича жива вкаменелост. Това растение е уникално в света на флората, а продължителността на живота му е повече от 1000 години. Гинко е преживяло ледниковия период и атомните бомбардировки. Освен това на негова основа ежегодно се създават хиляди лекарства от най-различни заболявания.

Сега учените успяха да разкрият тайната на доброто здраве и дълголетие на гинкото. Според резултатите дървото създава химични вещества, които го предпазват от болести и суша. И за разлика от другите растения, негоите гени не са програмирани да стареят, а възрастните дървета гинко билоба изглежда имат имунна система, която остава също толкова активна, както при дърветата на възраст само няколко десетилетия.

Новото проучване, публикувано в PNAS, подробно описва как наличието на трайна защитна система, допринасяща за вековния живот на дървото.

Гинкото може да се намери в паркове и градини по целия свят, но в дивата природа дърветата са на ръба на изчезването си поради масовото обезлесяване. Гинко билоба, вписано в Червената книга, е родом от Китай и е последният оцелял представител на дълга линия древни дървета.

Гинкото като вид се е променило много малко за 270-те милиона години, откакто е на земята, а отделни екземпляри живеят повече от 1000 години. В повечето случаи изглежда, че тези дървета не умират от естествени причини, което кара учените да проучат как тези растения постигат такава впечатляваща продължителност на живота.

Проучването, извършено от изследователи от Съединените щати и Китай, проведе генетичен анализ в рамките на съдовия камбий, слоя от стволови клетки между кората и вътрешната дървесина на ствола. Те откриват, че гените, отговорни за имунния отговор на дървото, не намаляват активността си с течение на времето, както при другите организми, осигурявайки антиоксидантите, имунните клетки и хормоните, които позволяват на дървото да се бори с патогените и стресовите фактори през целия си живот.

„При хората, с напредване на възрастта, имунната система вече не е толкова добра“, коментира за The New York Times водещият автор Ричард Диксън (Richard Dixon) от Университета на Северен Тексас . "Имунната система на тези дървета, въпреки че са на 1000 години, изглежда като на 20-годишна възраст."

Освен че имат здрава имунна система, дърветата поддържат здрави листа и дават качествени семена, дори и след стотици години.

Стареенето и смъртта са естествена част от живота на всяко живо същество на планетата, с изключение на някои растения като гинко. Въпреки факта, че годишните пръстени на тези дървета с времето стават все по-тънки, изследователите откриват много малка разлика в способността на старите дървета да се противопоставят на болести, във фотосинтезата и покълването на семената им в сравнение с младите дървета. Изследвайки тъканни проби от 600-годишни дървета гинко, изследователите установяват, че при тези растения не се наблюдават признаци на стареене или някакво влошаване на състоянието дори в такава напреднала възраст. И така, ако имунната система на човека с възрастта започва да се влошава, имунната система на гинко дори на 1000-годишна възраст изглежда като 20-годишно растение.

Изследователите смятат, че уникалните свойства на гинко позволяват на дърветата да проявяват молекулярни признаци на стареене едва след няколко стотици години след фазата на най-активен растеж. Както и да е, учените тепърва ще откриват какви процеси протичат в дървото през целия му дълъг живот.

„Стареенето не е проблем за този вид“, коментира за The Science специалистът по физиология на растенията Серхи Муне-Бош (Sergi Munné-Bosch) от Университета в Барселона, който не е участвал в изследването . „Най-важният проблем, с който трябва да се справят, е стресът.“

По-нататък изследователите ще изследват степента на мутация на тези имунни гени, за да разберат по-добре устойчивостта на дърветата гинко.

Матусал

Но кое е най-старото дърво в света? Това е безимено борово дърво (Balfourianae) в Белите планини на Калифорния. Дървото е на повече от 5000 години, което го прави по-старо от по-известното, на около 4800 годишна възраст, наречена "Матусал".

Най-старото дърво в света е Дълговечен бор Pinus longaeva , който расте в Белите планини, Калифорния. Това вековно дърво е 5065 години. То е родено близо 500 години преди построяването на Голямата пирамида в Гиза, която датира от 2560 г. пр.н.е.. Неговият ствол е усукан от вятър, студ и суша - температурата там е около -25 ° C през зимата и пада по-малко от 300 мм дъжд годишно в тази област - и в този суров климат то е издържало в продължение на векове (снимка: Rick Goldwaser).

Експертите смятат, че освен в редовното снабдяване с хранителни вещества, светлина и вода, способността на дърветата да живеят толкова дълго е свързана с бавния растеж и адаптация на клетките и относителната защита от вторични външни въздействия като вредители, болести и екстремни климатични събития.

Справка: Multifeature analyses of vascular cambial cells reveal longevity mechanisms in old Ginkgo biloba trees, Li Wang et al., PNAS

Източник:

Ginkgo’s Extreme Longevity Credited to Immune System, The Science

The form of the immortal trees can suffer from stress, Scienews

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !