Разкрит е истинският произход на реликви от изгубената Британска Атлантида и той е озадачаващ

Ивайла Сопотенска Последна промяна на 23 декември 2020 в 04:51 6595 0

Кредит Joannes Dekker et al.Journal of Archaeological Science: Reports 2021

Местоположенията, на които са открити различните назъбени заострени върхове на копия или стрели.

В древното минало Европа е била съвсем различно място - някога великобританските острови са били свързани с европейския континент.

Само няколко хилядолетия по-късно, когато тази връзка отдавна е прекъсната, съвременните хора започват да преоткриват древни артефакти на народи от каменната ера, които някога са обитавали земи, сега скрити под вълните.

Едно от тези изгубени царства - наречено Догерланд - се намира между Великобритания и Нидерландия и неговото съществуване днес е разкрито в безброй културни обекти, които вълните изхвърлят по нидерландските брегове.

Сред тези артефакти, многобройни назъбени върхове, издълбани от кости, отдавна се смятат за форма на оръжие, използвано от мезолитните ловци събирачи, населявали Догерланд или околностите му още преди 11 000 години.

„Сигурни сме, че това са върхове за изстрелване“, смята археологът Джоан Декер (Joannes Dekker) от Университета в Лайден, Холандия, посочвайки, че назъбените върхове, които вероятно са украсявали стрели или може би копия, показват признаци на активна употреба като оръжие или инструменти, а не като церемониални предмети. "Те са били повторно заостряни. Показват износване от употреба".

Но това не е всичко. В ново проучване, ръководено от Декер и публикувано в Journal of Archaeological Science: Reports, изследователите анализират 10 от назъбените върхове, събрани от нидерландското крайбрежие на Северно море, използвайки масспектрометрия и техника, наречена колаген пептиден масов отпечатък (известен още като ZooMS).

Въпреки че никога не е било известно какъв вид кост е бил използван за оръжията, изследователите с изненада откриват, че за изработката на два от заострените върхове е била използвана човешка кост, а останалите са изсечени от костите на древен благороден елен (Cervus elaphus).

Изследователите твърдят, че честото използване на кости от благороден елен може просто да отразява, че вида е бил наличен за древните ловци събирачи.

Но други видове, включително древните говеда тур (Bos primigenius), сърни (Capreolus capreolus) и диви свине (Sus scrofa), също би трябвало да са били лесно достъпни и техните кости или рога биха били еднакво подходящи от биомеханична гледна точка, ако не и по-добри.

„Това не е икономическо решение“, обяснява Декер пред списание Smithsonian. "Трябва да е имало някаква друга причина, културна причина, защо е било важно да се използват тези видове."

Това важи особено за човешките кости, което е още по-озадачаващо.

"Етнографските данни за ловци събирачи, които използват стил на незабавно връщане на храна, показват, че количеството експлоатирани животински ресурси е с няколко порядъка по-високо от биомасата на самите ловци събирачи“, пишат авторите в своя доклад. "С други думи, човешките кости обикновено съставляват само малка част от общото количество кости, достъпни за ловците събирачи ... Следователно е разумно да се предположи, че опортюнистичният подбор за човешка кост е много малко вероятен."

Какво тогава може да обясни умишленото използване на човешки кости от древните ловци на Догерланд?

Няма начин да знаем със сигурност, но изследователите предполагат, че използването на костите на благородния елен е можело да отразява някаква форма на специфично за културата значение или символика, приписвана на вида.

По същия начин, върховете от човешки костни биха могли да служат за ритуални цели, представлявайки един вид погребален ритуал при който „човешки останки се трансформират в оръжия“.

Източник: Science alert - Scientists Just Found Out What These Barbed Artifacts From a Vanished Land Really Are

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !