Разкритие: Смъртоносни бактерии дебнат в 9 от 10 продукта за грим (видео)

Ваня Милева Последна промяна на 03 декември 2019 в 12:34 3481 0

Кредит: CC0 Public Domain

По време на употреба повечето от продуктите за гримиране като тампони и апликатори, спирали за мигли и блясък за устни, са замърсени с потенциално опасни за живота бактерии, разкри ново проучване на Университета в Астън, цитирано от MedicalXpress.

Резултатите са публикувани в Journal of Applied Microbiology.

Продуктите за гримиране, използвани всеки ден от милиони жени, са замърсени с потенциално смъртоносни микроби, като E.coli и Staphylococci, тъй като повечето не се почистват и се използват далеч след срока им на годност, показват новите изследвания, ръководени от д-р Амрейн Башир (Amreen Bashir) и професор Питър Ламбърт (Peter Lambert) от Университета в Астън.

Бактерии, които могат да причинят заболявания, вариращи от кожни инфекции до отравяне на кръвта, ако замърсените продукти се използват в близост до очите, устата или рани и драскотини, са открити в девет от десет от продуктите. Този риск се усилва при хора с компрометирани имунни системи, които по-лесно се заразяват с инфекции, причинени от патогени.

Установено е, че сравнително новите тампони за гримиране - гъбите, използвани за нанасяне на продукти за основа на макиажа - имат най-високи нива на потенциално вредни бактерии - като по-голямата част (93%) от тях не се почистват, въпреки повече от две трети (64%) са изпускани на пода в определен момент по време на употреба.

Изследването е първото, което разглежда продуктите тампони и апликатори за грим (beauty blender) - изключително популярни гъби за грим, използвани за смесване на фон дьо тен и контуриране на лицето. Продадени са над 6,5 милиона от тях по целия свят. Изследователите установиха, че тези продукти са особено податливи на замърсяване, тъй като често се оставят влажни след употреба, което създава идеална среда за размножаване на вредни бактерии.

Д-р Амрийн Башир обяснява какво е намерила в грим чантите и дава най-добрите съвети за почистване на продуктите за грим. Кредит: Aston University

Според изследователите тяхната работа разкрива, че потребителите неволно излагат себе си на риск и че производителите и регулаторните органи трябва да направят повече, за да защитят своите клиенти като направят срокове на годност и изискванията за почистване по-видни на опаковките. Ръководството на ЕС изисква от производителите на продукти за гримиране строги хигиенни стандарти на производство и посочва, че E.coli по-специално не трябва да се среща в абсолютно никаква концентрация в новите козметични продукти. В момента обаче защитата на потребителите е ограничена около рисковете от замърсяване на продуктите по време на употреба.

Коментирайки новите констатации, д-р Башир заяви: „Лошите хигиенни практики на потребителите, когато става въпрос за използване на грим, особено тампоните и аплиаторите за грим, са много тревожни, ние открихме бактерии като E.coli - която е свързана с фекално замърсяване - върху тестваните от нас продукти.

„Трябва да се направи повече, за да се помогне на потребителите и на козметичната индустрия като цяло за необходимостта да се мият редовно козметичните тампони и да се изсушават старателно, както и рисковете от използването на грим след изтичане на срока му на годност.“

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !