Различните породи кучета са еднакво чувствителни към несправедливостта

Ивайла Сопотенска Последна промяна на 20 юни 2020 в 00:17 7370 0

Кредит Jim McGetrick et al., PLOS One 2020

Експериментаторът коленичи пред кучетата с купа храна и иска лапа, давайки награда или не според условието.

Изглежда логично кучетата, които са по-поддатливи на обучение за работа в екип да имат по-голяма нетърпимост към неравенствата, в сравнение с породите-индивидуалисти. Но ново проучване, публикувано в PLOS One, макар и с малка извадка, не открива такива различия между породите.

Да се ядосваме на несправедливостите не е само човешка черта и изследвания при маймуни са го доказали. Кучетата също имат подобна способност да усещат кога някой е предпочитан пред тях. Много еволюционни психолози искат да разберат дали тази нетърпимост към неравенството еволюира заедно с кооперацията. Според тази теория чувството за справедливост помага на животните, живеещи в групи, да се сработват помежду си.

Със сигурност видовете, при които се наблюдава нетърпимост към неравенствата са и онези, които ловуват заедно и споделят храна. Но това не значи задължително, че между двете съществува връзка. Джим МакГетрик (Jim McGetrick) от Института по етология Конрад Лоренц смята, че ако има такава връзка, кучетата, отглеждани от поколения да сътрудничат помежду си или с хората (като тези, пазещи стадата), ще са по-чувствителни към неравенството. МакГетрик проверява това, като дресьори дават команда на двойки кучета да седнат и дадат лапа, но само едното получава награда, докато другото просто наблюдава тази несправедливост. 

Този тест не е нов. Много доказателства сочат, че кучетата усещат, когато друг е предпочетен пред тях и е по-малко вероятно да дадат лапа, когато друг е награждаван за това, а те не. Но ако кучето е само и тогава му се откаже награда, то ще опитва да дава лапа още много пъти. За разлика от маймуните, кучетата не изпитват същото негодувание, когато друго куче получи по-хубава награда за същата дейност.

Това, което не е изучавано досега, е дали това поведение варира между различните породи. В своята публикация МакГетрик съобщава, че 24 кучета от осем породи показват нетърпимост към неравенството без съществена разлика в зависимост от породата. Възможно е по-голяма извадка да открие някаква зависимост, която ученият е пропуснал, но вероятно разликите няма да са драматично големи. 

Това не означава, че различните породи се държат по един и същи начин. По-независимите породи като базенджи и шиба ину по-рядко дават лапа, когато дресьорът поиска, отколкото по-колективно настроените породи като лабрадор или бордер коли, както се предполага. Сътрудничещите породи са и по-социални с партньорите си в лабораторията между различните етапи на изследването. 

Резултатите от това изследване предполагат, че може би ни е необходимо алтернативно обяснение по какъв начин е еволюирала нетърпимостта към неравенствата.

Източник: IFLScience - Cooperative And Independent Dog Breeds Are Equally Driven By Fairness

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !