Разпада се голям сателит в орбита (видео)

НаукаOFFNews Последна промяна на 04 юли 2017 в 11:43 7449 1

Разрушава се в момента комуникационен спътник на геостационарна орбита, съобщава Джонатан O'Калаган (Jonathan O'Callaghan) от IFLScience. Все още няма подробности за случая.

Спътникът, наречен AMC-9, принадлежи на сателитния оператор SES със седалище в Люксембург. Той обикаля на височина около 36 000 км. Стартирал е през 2003 г. и предлага услугите си на клиенти в САЩ и Мексико от стационарна позиция над екватора.

През уикенда една компания, наречена ExoAnalytic Solutions, забеляза нещо, напомнящо фрагменти от спътника и предизвика опасения, че апаратът вероятно се е разпадал след някаква експлозия на борда.

"Видяхме няколко парчета да се отдалечават от него през последните няколко дни", заяви Дъг Хендрикс (Doug Hendrix), главен изпълнителен директор на ExoAnalytic, цитиран от Ерик Бергер (Eric Berger) в Ars Technica. "Ние проследихме най-малко едно от парчетата. Затруднявам се да кажа със сигурност, че знаем какво се е случило".

От SES бяха принудени да признаят, че не знаят какво в момента е състоянието на спътника. На 19 юни, те обявиха, че "значителна аномалия" се е отразила на спътника и че компанията е започнала да прехвърля услуги на други спътници, за да  се минимизират прекъсванията на клиенти, което те осъществиха за една седмица.

На 29 юни два обекта са забелязани в близост до AMC-9, въпреки че за момента е неясно дали представляват фрагменти от спътника (въпреки че изглежда вероятно). Два дни по-късно SES са успели да възстановят връзката със сателита и в момента продължават да работят.

"Текущата оценка е, че не съществува риск от сблъсък с други активни сателити", казват в друго изявление, цитирано от SpaceNews. "От инцидента на 17 юни 2017 г. AMC-9 бавно се движи на запад с неизползваем полезен товар и не причинява конфликти".

Може да се види как сателитът просветва и започва да се разпада около 1:30

Случаят, естествено, предизвиква някои опасения за евентуален сблъсък с тези космически боклуци. Подобни инциденти са относително редки, но не са и нещо нечувано. През 2009 г. американски и руски спътник се сблъскаха, разпръсквайки огромно количество отпадъци в ниска околоземна орбита. През 2007 г. Китай умишлено взриви един от своите собствени спътници с ракета, нещо, за което бяха силно критикувани.

Геостационарните орбити заемат много по-голяма площ, отколкото ниските околоземни орбити, така че ефектът от космическите боклуци са по-леки. Независимо от това, да се носят в пространството неконтролируеми отломки не е много добре. Освен това, на тази орбита отломките изпитват слабо атмосферно съпротивление, което означава, че ще останат в това положение в необозримо бъдеще, ако не се намери начин да ги почистят.

Този инцидент е малко вероятно да се окаже тежък. Но е удар за SES.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

15914

1

поп Дръвчо

04.07 2017 в 15:58

От киното ясно личи неконтролирано въртене. Но не с период който би обяснил центробежно откъсване на антени, соларни панели или друго навесно оборудване.