Разпространението на загадъчно парализиращо заболяване е потиснато от пандемията от COVID-19

Ваня Милева Последна промяна на 15 март 2021 в 09:46 3156 0

Кредит: freepik

Тъмната страна на пандемията от COVID-19 показа някои изненади, за които колкото и да е парадоксално, можем да сме благодарни. В ново проучване изследователите установяват, че прогнозираното избухване на загадъчно парализиращо заболяване през 2020 г. не успя да се осъществи - и по странен начин всъщност на коронавируса трябва да сме благодарни.

Въпросното състояние се нарича остър вял миелит (AFM - acute flaccid myelitis). Това подобно на полиомиелит неврологично заболяване засяга предимно деца, причинявайки мускулна слабост и в някои случаи трайна парализа и дори смърт.

В продължение на десетилетия случаите на AFM бяха много редки, но през последните години се случиха по-големи огнища в САЩ и на други места, които сякаш се повтаряха на всеки две години.

Редица предишни проучвания свързват AFM с рядък вирус, наречен ентеровирус D68 (EV-D68), и въпреки че все още не е известно как вирусът проявява симптомите на заболяването AFM, съвпаденията в разпространението на вируса и болестта ги определят като почти сигурно свързани.

В новото изследване екип, ръководен от водещия автор и разработчик на модели на инфекциозни заболявания Санг У Пак (Sang Woo Park) от Университета в Принстън, проследява закономерности на случаи на EV-D68 между 2014 и 2019 г., когато вирусът значително рецидивира в четните години - 2014, 2016, и 2018 г. - за което се смята, че се дължи на фактори, вързани с климата.

Тези данни предполагат, че през 2020 г., се очаква поредният връх на разпространение.

„Прогнозирахме, че е възможно да има голяма епидемия на EV-D68, а оттам и огнище на AFM през 2020 г. при нормални епидемиологични условия“, обясняват изследователите в своето проучване .

Но епидемиологичните условия през 2020 г. показаха нещо съвсем друго и така и не бяхме поразени от EV-D68 и AFM.

В САЩ - страна със значително повече случаи на COVID-19 от която и да е друга - комбинираните ефекти от политиките за физическо дистанциране, карантина и изолация изглежда не само намаляват разпространението на SARS-CoV-2, но и на EV-D68.

„Нашият предварителен анализ показва, че пандемичният отговор на COVID-19 вероятно е повлиял на динамиката на огнището на EV-D68 през 2020 г.“, пишат авторите .

Според изследователите е имало 153 случая на AFM през 2016 г. и 238 случая през 2018 г., но само 31 случая през 2020 г.

В светлината на всичко, което преживява човечеството напоследък, това е добре.

И все пак няма място за самодоволство - особено тъй като неслучилата се година на EV-D68 може да остави по-голяма от обичайната празнота в имунитета на населението срещу вируса.

„Въз основа на малкия брой на [прогнозираните] случаи на EV-D68 през 2019 г., бихме очаквали, че броят на възприемчивите индивиди се е увеличил, повишавайки вероятността да настъпи голямо огнище“, заявява екипът.

„Ако социалното дистанциране предотврати появата на огнището, тогава податливата част от обществото може да се увеличи още повече“.

Справка:  Epidemiological dynamics of enterovirus D68 in the United States and implications for acute flaccid myelitis, Sang Woo Park, Margarita Pons-Salort, Kevin Messacar, Camille Cook, Lindsay Meyers, Jeremy Farrar, Bryan T. Grenfell, Science Translational Medicine 10 Mar 2021: Vol. 13, Issue 584, eabd2400, DOI: 10.1126/scitranslmed.abd2400

Източник: Outbreak of Mysterious Paralyzing Condition Squashed by COVID–19 Pandemic, ScienceAlert

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !