Разработен е план за спасяване на изгубения марсоход

НаукаOFFNews Последна промяна на 03 септември 2018 в 10:32 8462 0

Концепция на художника на роувъра Opportunity на повърхността на Марс. Кредит: NASA

Ръководителите на мисията очакват когато се изчисти марсианското небе роувърът Opportunity да се опита да комуникира със Земята, но се разглежда и възможността марсоходът да е замлъкнал завинаги, съобщава NASA

Покрилата Марс в края на май прашна буря, която извади от строя марсохода на НАСА Opportunity, вече утихва. Инженерите от Лабораторията за реактивни двигатели (JPL) на НАСА смятат, че на скоро "ветеранът" ще започне да получава достатъчно слънчева светлина, за да може да започне автоматичните процедури по възстановяването. За да се подготви за "събуждането" му, екипът на мисията е разработил план от две стъпки, за да се максимизира вероятността за успешно установяване на връзка с марсохода.

"Слънцето пробива през мъглата над "Долината на Постоянството", а скоро ще има достатъчно слънчева светлина, за да може Opportunity да зареди батериите си. Когато нивото на тау [мярка за количеството на фини прахови частици в атмосферата на Марс] спадне под 1.5, ще започнем период на активни опити за комуникация с марсохода изпращайки команди с антените на НАСА Deep Space Network. Ако чуем отговор Opportunity, ще започнем процес на установяване на състоянието му и връщането му в експлоатация", обяснява Джон Калас (John Callas), ръководител на проекта Opportunity от Лабораторията за реактивни двигатели на НАСА.

Около 11 месеца, преди прашната буря да обгърне роувъра, Opportunity направи пет изображения, съставящи изглед от вътрешната страна на горния край на "Долината на Постоянството". Изображенията са направени на 7 юли 2017 г.
Кредит: NASA/JPL-Caltech

Последното съобщение от Opportunity е получено 10 юни, 2018, а текущото състояние на марсохода е неизвестно.

"Прашната мъгла, причинена от марсианската глобална прашна буря през 2018 г., е една от най-обширните в историята, но има всички индикации, че най-сетне приключва. Орбиталните снимки участъка, където се намира Opportunity, не показват активни прашни бури от известно време в рамките на 3 000 километра от мястото на марсода", коментира ръководителят на проекта MRO (Mars Reconnaissance Orbiter) Рич Цурек (Rich Zurek) от JPL.

Снимка на част от Долината на Постоянството от камерата на Opportunity през юни 2017 г.. Кредит: NASA / JPL-Caltech / Cornell / Arizona State Univ. 


Когато марсианското небе се разчисти, ръководителите на мисията се надяват, че Opportunity ще се опита да комуникира с "дома", но се разглежда и възможността марсоходът да е замлъкнал завинаги.

"Ако не получим отговор от роувъра 45 дни, екипът ще бъде принуден да се заключи, че прахът блокирал слънцето и марсианският студ най-сетне са "убили" марсохода. Въпреки това ние ще продължим да се опитваме да се свържем с марсохода в пасивен режим в продължение на няколко месеца, тъй като мълчанието му може да се дължи на малковероятното натрупване на прах на слънчевите му панели", заяви Джон Калас.

Две снимки от камерата Mastcam на марсохода «Curiosity» показват атмосферните изменения след като прашната буря достигна кратера Гейл. Лявата снимка е получена на 21 май 2018, а дясната – 17 юни 2018 г. Credit: NASA/JPL-Caltech/MSSS

Дори екипът да чуе сигнал от Opportunity на някакъв етап, пак не е сигурно, че ще бъде възможно да се възстанови. Влиянието на последната буря върху системите на марсохода е известно и може да е довело до намалена ефективност на батерията или други непредвидени повреди, които ще попречат на пълното възстановяване на марсохода.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !