Разработиха ваксина срещу птичи грип

Веществото е в процес на одобрение от Европейската агенция по лекарствата

Катя Димитрова Последна промяна на 03 юни 2016 в 10:45 5074 0

Кредит vaccineresistancemovement.org

Ваксина срещу пандемичен грип H5N1 са разработили европейски учени. Тя е в процес на одобрение от здравните власти, съобщават от Европейската агенция по лекарствата.

Имунизацията срещу по-известното като птичи грип заболяване е предназначено за деца и юноши на възраст между 12 месеца и 18 години. Веществото съдържа жив, атенюиран (отслабен) вирус А и така ще „научи“ имунната система да се защитава срещу коварното състояние.

Ваксината ще се прилага под формата на спрей за нос и ще може да бъде получена само с рецепта. Детето ще трябва да приеме две дози от ваксината и още една доза най-малко четири седмици след първата.

Тъй като повечето хора нямат изградена защита срещу H5N1, учените се надяват, че лекарството ще мога да възпре възникването на бъдеща пандемия.

Досега ваксината е дала положителен резултат върху три клинични изпитвания, обхващащи 107 възрастни доброволци. При изследването антителата срещу грипа са се увеличили от 10 на 73%. Тя не е тествана върху деца, преди да бъдат проучени евентуалните странични ефекти върху най-малките.

Сериозни нежелани ефекти към този момент не са регистрирани. Наблюдавани са единствено леко главоболие, временна загуба на апетит, хрема и запушен нос. Важно е да се знае, че веществото не бива да се предписва на деца, които са имали тежка алергична реакция към някоя от съставките на ваксината, включително желатин и гентамицин.

Смята се, че имунизацията би дала добра защита и срещу други грипни врисуи като H7N9 и H7N7.

Птичият грип е инфекциозна вирусна болест у птиците. Повечето вируси на птичия грип не заразяват хората, но някои от тях, като например A (H5N1) и A (H7N9), предизвикват сериозни инфекции при хората.

Огнищата на ПГ сред домашните птици могат да предизвикат безпокойство в областта на здравеопазването в световен мащаб по отношение на тяхното въздействие върху популацията от домашни птици, както и поради възможността да причини сериозно заболяване у хората и потенциала им за пандемия.

Съобщенията за епидемии за високопатогенния ПГ при домашни птици, като например A (H5N1), биха могли да окажат сериозно въздействие върху местната и световната икономика и международната търговия.

Повечето случаи на заразяване на хора с A ( H5N1) и A (H7N9) са свързани с директен или индиректен контакт със заразени живи или мъртви птици. Доказателства, че болестта може да се предава на хората от правилно приготвени храни няма.

Продължителността на инкубационния период (от заразата до появата на симптомите) за грип A (H5N1), е често 2-3 дни, но може да варира от 1 до 8 дни, а в редки случаи до 2 седмици.

Заради сходството на симптомите на птичия грип A (H5N1) със симптомите на обикновения грип, е трудно в началото да се постави правилната диагноза на болестта. Подпомагат диагнозата съобщения за огнища на грип A (H5N1) при домашни птици в места, близки до пребиваването на пациента или ако е имал контакт с болни с потвърдена инфекция или идва от страна с пандемия птичи грип, а също и професионални заразявания – при ветеринари, работници във птицеферми.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !