Разработват хапче, което да инжектира лекарства отвътре след поглъщане (видео)

Ивайла Сопотенска Последна промяна на 16 декември 2020 в 03:40 1482 0

Изображение: Rani Therapeutics, скрийншот от видеото

Много хора, страдащи от хронични заболявания, трябва да си поставят редовно инжекции с животоподдържащи лекарства. За да ги направят малко по-поносими, биотехнологичната компания Rani Therapeutics разработва интелигентно хапче, което инжектира пациентите отвътре след поглъщане.

Роботизираното хапче съдържа механизъм за освобождаване с времето, който задейства растежа на малки шипове, направени от захар, които инжектират лекарството директно в червата, съобщават VentureBeat. Технологията все още е в процес на разработка, но Rani Therapeutics успяват да съберат милионите, необходими за осъществяването на проекта. Това може да помогне да се намали броят на хората, които пропускат приема на лекарствата си, защото вече не издържат на непрекъснатото убождане с игли.

Самото хапче разчита на специален химически механизъм. След като премине стомаха и достигне специфичното ниво на киселинност в червата, външното покритие се разтваря и цялото хапче се разширява като балон. Тогава миниатюрни иглички излизат навън, и се забиват в чревната стена, оставайки там като жило на пчела. Достигането на червата е от решаващо значение, тъй като стомахът би разградил тези видове лекарства, които обикновено трябва да се инжектират, вместо да се поглъщат.

С други думи, лекарството все пак се инжектира директно, но пациентът изпитва усещането от прием на хапче през устата вместо това.

Това може да разреши един съществен проблем: много пациенти пропускат лекарствата си, защото са уморени от иглите и инжекциите. Според изследване от 2013 г., публикувано в The New England Journal of Medicine, тази липса на придържане към лечението е свързана със 125 000 смъртни случая годишно в САЩ.

Следователно логиката на Rani Therapeutics е, че роботизираното хапче - дори това хапче все пак да инжектира пациента с малките си иглички - ще бъде малко "по-лесно за преглъщане".

„Rani Therapeutics има потенциал да трансформира основните пазари, където пациентите трябва да понасят редовни и често болезнени инжекции“, обяснява основателят на компанията Мир Имран (Mir Imran) пред VentureBeat. „С тази иновативна платформа, способна да създава орално достъпни терапевтични антитела, пептиди и протеини, бихме могли да повлияем на милиони пациенти по целия свят.“

Източник: Futurism - THIS “PILL” SPROUTS NEEDLES TO INJECT MEDICINE INSIDE YOUR BODY

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !